Bjelica: Na dan mog odlaska na računima UCG ostalo 14,5 milona eura

Bivši predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica tvrdi da je na dan njegovog odlaska iz te institucije na računima ostalo 14,5 miliona eura.

“Kada su „oslobodioci“ nezakonito zauzeli Univerzitet Crne Gore u januaru 2021. godine, i postavili sebe za rukovodioce, započeli su svakodnevne pritiske na neistomišljenike po pitanju daljeg razvoja Univerziteta i na one koji ne podržavaju šovinističku okupaciju Univerziteta i države Crne Gore. Smjenjuju se dekani i članovi UO UCG, šalju se interni revizori sumnjivog znanja i kredibiliteta za selektivne provjere iako je DRI izvršio reviziju UCG bez značajnijih primjedbi, saradnici ostaju bez posla samo zato što ne podržavaju šovinizam rukovodstva a istovremeno se njihovi popovi zapošljavaju i dovode za rukovodioce UCG-a”, navodi Bjelica.

Kako je istakao, tada i sada svakodnevne revizije se rade po porudžbinii i iz najnižih pobuda.

“Radile su se i ranije, nama iza leđa dok smo još bili na funkcijama od strane onih koji su bili zaduženi vaninstitucionalno da se time pozabave a koji su kasnije i postavljeni da vode poslove revizije na Univerzitetu. Selektivne su, paušalne, zlonamjerne, optužujuće. Fakultete i pojedince, naravno i poslovanje Rektorata UCG u prethodnom periodu pratile su brojne provjere. Ipak, izgleda da kredibilitet DRI nije bio garancija za profesionalno odrađen posao, pa je po nalogu rektora Vladimira Božovića nastavljeno sa onim selektivnim revizijama koje su prethodile ovoj zvaničnoj. Glavna meta sam bio ja, a naravno i nezakonito razriješeni rektor Nikolić. To traje i danas. Očigledno imaju višak vremena”, kazao je Bjelica.

Naime, tvrdi on, opredijeljena budžetska sredstva za 2020. godinu iznosila su 20,65 milona eura za Univerzitet Crne Gore, koja su se u najvećem dijelu potrošila za zarade zaposlenih i spoljnju saradnju.

“Sopstveni prihodi u toj godini su iznosili 11,14 miliona, od čega je najveći dio vezan za naučnoistraživačke projekte i školarine. Između ostalog, u 2020. godini smo izdvojili 1.9 miliona eura zarađenih sredstava na tržištu za investiciono održavanje objekata, računarsku i nastavnu opremu, opremanje amfiteatara, učionica, biblioteka, izdavačku djelatnost i čitaonica. Na kraju 2020. godine smo ostvarili pozitivno finansijsko poslovanje tako da je na svim računima Univerziteta zaključno sa 31.12.2020. godine ostalo 14,9 miliona eura sopstvenih sredstava”, navodi Bjelica.

Prema njegovim riječima, na dan odlaska sa funkcije predsjednika UO UCG, u januaru 2021. godine, na računima Univerziteta ostalo je 14,5 miliona, sa svim izmirenim obavezama.

“Toga dana na računima univerzitetskih jedinica je bilo oko 3,8 miliona eura. Na računu Rektorata sa ostvarenim sredstvima na tržištu je ostalo nepotrošenih više od 3,.4 miliona eura, dok je na računu Rektorata za investicije ostalo ukupno oko 3,4 miliona eura. Na računima kod tri poslovne banke ostali su tačni iznosi od: 466,833,66 eura; zatim 1.703.981,81 euro i 125.287,67 eura i još na četiri podračuna Rektorata ukupno 75.883,42 eura”, tvrdi Bjelica.

Pored uspješnog finansijskog upravljanja Univerzitetom, UCG je, kaže on, u zadnjih par godina, dok je bio na funkciji predsjednika UO UCG, napredovao na svim svjetskim rangiranjima univerziteta, povećao naučnu-istraživačku aktivnost, povećao značajno prihode kroz dobijanje mnogobrojnih naučno-istraživačkih projekata, povećao zarade zaposlenima, obezbijedio sredstva za stambene kredite i saglasnosti za izgradnju četiri stambena objekta za zaposlene…

“Naravno, nijesam ja niti jedini, niti najzaslužniji što je toliki novac ostavljen na računima ’’oslobodiocima’’ UCG. To su zasluge svih nas koji smo rukovodili Univerzitetom Crne Gore i koji smo se ponašali racionalno, ali sam kao dio najužeg rukovodstva UCG doprinio stvaranju uslova da bi se taj uspjeh i ostvario. Ophodili smo se domaćinski prema našoj kući Univerzitetu Crne Gore i našoj državi Crnoj Gori. Zasigurno nijesmo onakvi kakve nas predstvaljaju poručene revizije, rektor Božović i predsjednica UOUCG Rajka Glušica. Veća je vjerovatnoća da smo ipak radili onako kako je i utvrdila DRI. Sigurno je da smo mogli i više i bolje iako smo bitisali i radili u najtežim mogućim okolnostima, ali siguran sam da smo bili uspješniji i fokusiraniji na posao od sadašnjeg rukovodstva UCG.Ne mogu da se nadam da će “oslobodioci” napokon početi da se bave sa Univerzitetom a ne sa neistomišljenicima, jer ne doživljavaju i ne vole na isti način svoju kuću i državu Crnu Goru kao ja. I prethodnom rukovodstvu je trebalo dosta vremena da od višemilionskog duga Univerzitet dovedemo do 14,9 miliona eura, ali se nijesmo bavili optužbama na račun svojih prethodnika jer smo znali i bili svjesni da su i oni radili u mjeri mogućeg i sa najboljim namjerama i da su ipak imali određene rezultate”, zaključio je Bjelica.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Brazil: Zbog obilnih padavina proglašeno vanredno stanje

Južna brazilska savezna država Santa Katarina proglasila je u četvrtak vanredno stanje nakon obilnih kiša koje su...

Danas oblačno, uveče kiša

Kako je saopšteno iz Zavoda hidrometeorologiju i seizmologiju, kratkotrajno će biti sunčanih perioda, prvenstveno na sjeveru.

Slavlje na ulicama Prištine, Kurti i Osmani čestitali Švajcarcima

Vozeći se u automobilima okićenim albanskim zastavama, građani Prištine, u petak uveče proslavili su pobjedu Švajcarske nad...

Zimske bolesti disajnih organa: Evo koji su simptomi i...

Tokom pandemije kovida-19 smo se uvjerili koliki je značaj mjera lične higijene i pojačanog opreza u prevenciji...

Satelitski snimak pokazuje da je glavno groblje u Mariupolju...

Kompanija je objavila dva satelitska snimka groblja jedan pored drugog, jedan od 29. marta i drugi od...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Es. Ku.
Es. Ku.
24/01/2022•18:46 18:46

Profesor Bjelica je afirmacijom ekonomskih prioriteta tvorac akademske renesanse UCG, medjunarodnog pozicioniranja i sampionskog rejtinga buducih ajademskih gradjana iz Crne Gore, za razliku od dezotijentisane Braticeve, zbunjenog Bozovica i nezajazljive Glusice koji svakodnevnom improvizacijom ruse mukotrpno steceni ugled UCG.