Izvor:RTCG

Božović: Zaključene trojke prepravljaju u petice, Luče šteluju sa vrlo dobrog na odličan

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović kazao je da će dati sve od sebe kako bi se obezbijedilo dostojanstvo prosvjetnog radnika, koji je nezaštićen i na margini crnogorskog društva.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro rekao i da su prosvjetni radnici pod raznim pritiscima, što od strane učenika, što od strane njihovih roditelja.

Navodi da se iz reda dešava da se zaključena trojka prepravlja u peticu, da se šteluje Luča sa vrlo dobrog na skroz odličan uspjeh. Na pitanje zašto se to dešava, on kaže da su pritisci raznorazni.

“Počev od učenika koji traže u učionici nezasluženu ocjenu, preko roditelja koji angažuju direktoru, upravu. Najčešće su uprave na strani roditelja. Čast izuzecima, i onim direktorima koji stanu na stranu nastavnika. Ali najčešće i direktori idu logikom dajte da se što manje zamjeramo VIP roditeljima i slično”, rekao je Božović.

Ističe da je to nedostupivo, te da se tome mora stati na put jer to degradira obrazovanje.

“Već priču idu da u devetom razredu ne mora ništa da se uči, da se tu ocjene samo prepisuju iz osmog razreda. Pa dajte da onda taj razred ukinemo, da bude fakultativan”, rekao je Božović.

Ističe da u pojedinim školama, od prvog ili drugog razreda osnovne, pored imena i prezimena učenika u dnevniku stoji slovo L.

“Kandidat za Luču još od drugog, trećeg osnovne”, istakao je Božović.

U prosvjeti je, kako je rekao, i dalje glavna tema granski kolektivni ugovor, a ta priča je pokrenuta prošle zime u vrijeme mandata Vesne Bratić.

Novom ministru su predočili da je neophodno ući u izmjene Granskog kolektivnog ugovora.

“Kroz Granski kolektivni ugovor tražimo uvećanje koeficijenata po više osnova. Jedan od njih je da uvećanje kroz program Evropa sad zaštitimo putem koeficijenata, da dođemo do plate tako što ćemo obračunom koeficijenata dobiti našu prosječnu platu od 700 eura koliko u Crnoj Gori sada iznosi”, rekao je Božović.

Drugi osnov po kojem traže uvećanje koeficijenata je inflacija, koja je, kako je rekao, praktično pojela povećanje plata kroz program Evropa sad.

“Treći osnov je taj da su ljekari i univerzitetski profesori od 1. jula dobili uvećanje plata. Mi nemamo ništa protiv toga, zadovoljni smo da se svima poveća plata, ali mi ostadosmo u zapećku, na margini društva”, rekao je Božović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare