Bratić: Godina iza nas u potpunosti promijenila svijet i način na koji se ophodimo prema životu

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić uputila je čestitku povodom nastupajućih praznika.

Čestitku prenosimo u cjelosti:

Čestitka ministarke Bratić povodom novogodišnjih i božićnih praznika

Dragi učenici, prosvjetni i kulturni radnici, sportisti,

Ne bih pretjerala ako bih rekla da je godina iza nas u potpunosti promijenila svijet i način na koji se ophodimo prema životu, zdravlju i jedni prema drugima. Svi smo se morali prilagoditi nekoj novoj stvarnosti obilježenoj pandemijom, čije ćemo posljedice spoznati u narednim godinama. Među najpogođenijima ste upravo vi: učenici, nastavnici, kulturni radnici i sportisti.

Draga djeco i nastavnici, u prošloj godini obrazovanje na globalnom nivou se našlo na velikom ispitu. I upravo ste vi svojim odgovorom na izazove pokazali kolika je snaga prosvjete i mladosti. Učionicu ste zamijenili kućom, tablu elektronskim uređajima putem kojih su vaši nastavnici davali sve od sebe da pruže znanje kakvo zaslužujete. Odrekli ste se ekskurzija, mnogi i maturskih večeri, završnih maturantskih dana, nijeste imali priliku da se valjano pozdravite sa svojim drugarima i nastavnicima na kraju jednog, i pragu nekog novog nivoa obrazovanja i stepenika života.


Umjetnici i ustanove kulture su u prethodnoj godini bili prinuđeni da urade ono što je, vjerujem, za njih najteže, da svoje stvaralaštvo upakuju u okvire „dozvoljenog“ u epidemiološki složenoj situaciji i traže nove načine za umjetničko i kulturno djelovanje, da se bore za egzistenciju, a ujedno ostanu čuvari naše kulture.


Sportisti su pak, u gotovo nemogućim uslovima trenirali, odricali se mečeva, a kada su ih kasnije i igrali, činili su to kao da nije bilo zastoja, uz ulaganje maksimalnih fizičkih i psihičkih napora kako bi nas obradovali uspjesima, čineći svima nama život ljepšim u ovoj „pandemijskoj“ godini.
No ono u čemu se moramo svi saglasiti jeste da je ova godina pokazala značaj nauke i ukazala nam da je potrebno mnogo više ulaganja u ovu oblast, i da treba omogućiti još veći podsticaj naučnim radnicima.


Ono što je zajedničko za sve vas, kojima se ovim putem obraćam, jeste to da ste svi našli način da ono što radite, uradite još bolje ove godine. O vašim podvizima će se još govoriti i pisati, a na nama ostaje da zajednički pružimo svoj maksimum da iz ovih iskustava izvučemo najbolje pouke, da ojačamo one segmente obrazovanja, nauke, kulture i sporta koji su se pokazali kao najranjivi i budemo spremni za naredne izazove. Ostaje nam, takođe, da vam na kraju ove godine kažemo – hvala, za sve što ste uradili da sistem ne zastane, da znanje ipak nađe put, što ste bili među onima koji su najviše poštovali preporuke zdravstvenih institucija, što ste još jednom pokazali da ste stub društva.

Stoga, uz ogromnu zahvalnost i u nadi da će sljedeća godina donijeti mnogo ljepših trenutaka, čestitam vam Novu godinu, a svim građanima pravoslavne vjeroispovjesti, želim srećan Božić uz poruku mira i ljubavi.

S poštovanjem,

dr Vesna Bratić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Novaković Đurović: Konačno idemo ka sanaciji deponije na obali...

Kako je rekla ministarka, Opština Mojkovac će imati veliku podršku Ministarstva. "Sigurna sam da...

URA: Demokrate izabrale smjer radiklizma, političkog autizma i dekadentnosti

"Sa potpunom irelevantnom retorikom i sa iste takve pozicije na koju su došli Bečićevi i Bogdanovićevi puleni...

Zelenski: Razgovor sa Putinom neminovan da bi se rat...

On je kazao da postoje stvari o kojima treba pričati sa ruskim liderom. "Ne...

KCCG o požaru u Centru za patologiju: Nema povrijeđenih,...

Povrijeđenih, kako ističu, nema, a materijalna šteta i uzrok požara biće utvrđeni u zakonskim procedurama.

VIVUM: Solisti, kamerni i horski ansambl i kamerni orkestar...

Završni koncert projekta VIVUM u okviru kojeg učestvuju učenici pet srednjih muzičkih škola iz Crne Gore biće...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare