Izvor:Pobjeda

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je Viši sud ukinuo odluku o pritvoru

Biznismen Dragan Brković i njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i izvršni direktor kompanije 'Vektra' Milić Popović su u 11 sati jutros pušteni iz Istražnog zatvora da se brane sa slobode, nakon što je Viši sud ukinuo odluku o njihovom pritvoru. To je za Pobjedu potvrdio jedan od branilaca Dragoljub Đukanović.

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca. 

HTP „Boku“ je 2007. godine privatizovala „Vektra Montenegro“, koja je u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića.

Oni su, kako se sumnja, pričinili višemilionsku štetu toj kompaniji i da su sebi pribavili nezakonitu imovinu.

„Vektri Montenegro“ je tada prodatao 59 odsto državnih akcija u HTP „Boka“ za 22,2 miliona eura, uz najavu investiranja od najmanje 50 miliona.

Bivši radnici „Vektra Boke“ su podnijeli krivične prijave protiv kompletnog menadžmenta, a od Vrhovnog državnog tužilaštva i specijalnog tužioca Milivoja Katnića su tražili da ispitaju privatizaciju bivšeg HTP „Boka“ i sudbinu 60 miliona eura položene garancije u privatizaciju tog preduzeća.

Predstavnik bivših radnika Đorđe Rajak kazao je ranije da radnicima nije povezano 800 godina radnog staža, da mnogim radnicima nedostaje 14-15 godina staža zbog čega mnogi ne mogu u penziju ili zbog toga primaju privremene od oko 140 eura mjesečno.

Brković je u aprilu ove godine na sjednici Komisije za kontrolu privatizacije rekao da radnicima duguje još oko pola miliona eura i da garantuje da će taj novac dobiti, dok druge dugove on ne priznaje jer ih nema u dokumentima stečajne uprave.

Tvrdio je da ga je Vlada prevarila 2007. kada je kupovao HTP „Boku“, jer su bili sakriveni podaci o gubicima, radnim sporovima, dugovima i restituciji.

Brković je najavio tužbu protiv države za obeštećenje od više od 50 miliona eura ukoliko mu se ne omogući investiranje.

Brković i izvršni direktor „Vektra Boke“ Milić Popović kazali su da tokom tenderske procedure nije bilo podataka koje su naknadno otkrili. Kako su tvrdili, radi se o prikrivenom gubitku od 26 miliona eura, radnim sporovima vrijednim 3,5 miliona eura, 27 miliona eura neusaglašenog kapitala, problemima restitucije nad imovinom vrijednom 15 miliona eura i poreskom dugu od 557 hiljada eura.

“To je najveći promašaj u mojoj 48-godišnjoj poslovnoj karijeri. A zašto? Zato jer sam vjerovao državi i institucijama sistema”, kazao je tada Brković

Dragan Brković je u Specijalnom državnom tužilaštvu saslušavan i početkom ove godine i to zbog sumnje da je nezakonito trošio novac koji je njegova firma dobila od kredita iz Abu Dabi fonda, što je on negirao.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Optužnica pa potjera za roditeljima tinejdžera optuženog za ubistva...

Džejms i Dženifer Krambli su oboje optuženi po četiri tačke, tri dana nakon...

Belgija: Dva nilska konja zaražena koronavirusom

Belgijska nacionalna veterinarska laboratorija potvrdila je da su u zoološkom vrtu u Antverpenu...

Katolički biskupi i sveštenici neće tražiti kovid potvrde kao...

Kako navode, Katolička crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da...

Kluni odbio 35 miliona, supruga ga podržala

Oskarom nagrađeni glumac i producent ispričao je anegdotu nakon što ga je novinar tokom intervjua za Gardijan...

Đoković: Australian open je brzo, sve ćete znati

Organizatori prvog Gren slem turnira najavili su nedavno da će samo potpuno vakicnisani...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare