Čekanja i gužve na graničnom prelazu Zatrijebačka cijevna – Grabon prijetnja za turističku sezonu

Na zajedničkom graničnom prelazu između Crne Gore i Republike Albanije, Zatrijebačka Cijevna - Grabon, građani nepotrebno dugo čekaju uz ogromne gužve i čekanja do pola sata i to van sezone.

Da građani i turisti mogu očekivati u sezoni mnogo duže čekanje izvjesno je, što će štetiti predstojećoj turističkoj sezoni. Ovo posebno kad se ima u vidu da je za turiste vrlo atraktivan ovaj putni pravac zbog divlje ljepote rijeke Cijevne.

Granični prelaz otvorili su bivši premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Vlade Albanije Edi Rama uz prisustvo Hermana Špica, otpravnika poslova Delegacije EU u Crnoj Gori. Prilikom otvaranja iz Vlade Crne Gore su saopštili: “Otvaranje predmetnog zajedničkog graničnog prelaza sa Republikom Albanijom usmjereno je ka sveobuhvatnoj valorizaciji turističkih, ekonomskih i privrednih resursa obje države. Zajedničkim sprovođenjem graničnih procedura od strane policija i carina Crne Gore i Republike Albanije, pojednostaviće se i ubrzati prelaženje državne granice principom jednog zaustavljanja, racionalnije koristiti resursi, smanjiti troškovi transporta roba u duhu implementacije Projekta Transportne zajednice „CONNECTA“, unaprijediti saradnja između graničnih službi i efikasnije sprečavati i otkrivati svi oblici prekograničnog kriminala”.

Granični prelaz je otvoren 03.08.2021. godine, a Vladina očekivanja nažalost građana nijesu ostvarena.


Kako nam je saopšteno, na nedavno održanom sastanku premijera Dritana Abazovića sa predsjednicima opština sjevera, predsjednik Opštine Plav Nihad Canović je ukazao na ovaj problem i prenio nezadovoljstvo zbog iste situacije na prelazu Grnčar. Kako se navodi, on je predložio granični režim kao na graničnom prelazu Sukobin, da jedna strana kontroliše ulaz, a druga izlaz putnika.

Do danas nema poboljšanja na terenu po pitanju gužvi na graničnom prelazu, zbog čega bi Vlada u susret turističkoj sezoni trebala da što hitnije pristupi realizaciji predloga predsjednika Opštine Plav, a koji je jasno iznio stav nezadovoljnih građana Plava i Gusinja, koji su najviše pored turista pogođeni gužvama na graničnom prelazu.

Ovo posebno iz razloga što se u Plavu i Gusinju očekuje u julu i avgustu dolazak velikog broja građana iz dijaspore, koji ovaj putni pravac u tom periodu svakodnevno koriste.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Raspisan javni oglas za izbor četiri kadeta/kinje za školovanje...

''Za Vojnu akademiju kopnene vojske u Atini oglas je...

Adrović se sastao sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera Crne...

Ministar je saglasan da su penzioneri zbog svih trenutnih dešavanja najugroženija kategorija društva.

Demokrate: Na Mrvaljevića nožem nasrnuo prijatelj jednog od šefova...

Kako je saopšteno iz te partije, Danila Mrvaljevića nožem je napao prijatelj jednog od šefova balkanskog narko-kartela.

Nakamura: Tokom nastupa u Podgorici osjetio sam koliku moć...

On je održao koncert u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore (MCCG), a...

U Podgorici nestao Nikola Nedeljković

O nestanku Nedeljkovića obaviještena je policija. Porodica moli građane ako su vidjeli Nikolu da...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare