CGO objavio Priručnik za zaštitu prava potrošača: Objašnjavaju šta raditi kada dođe do povrede prava

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je Priručnik za zaštitu prava potrošača namijenjen široj potrošačkoj zajednici i trgovcima, radi boljeg razumijevanja osnovnih termina vezanih za potrošačka prava i postupke njihove zaštite.

“Priručnik koji je pisan jednostavnim i jezikom razumljivim građanima, uz sadržajne odgovore na sedam najčešćih pitanja koja se tiču potrošačkih prava – Koji zakoni regulišu prava potrošača? Ko je potrošač? Ko je trgovac? Koja su osnovna prava potrošača? Šta je saobraznost? Šta je garancija? Kako se ostvaruje zaštita potrošačkih prava?”, navode iz Centra za građansko obrazovanje.

Prvi dio posvećen je, navode, isključivo pojašnjenju osnovnih instituta i pojmova potrošačkog prava.

“U drugom, i vjerovatno značajnijem dijelu, objašnjavaju se koraci u zaštiti prava u slučajevima kada dođe do njihove povrede, i to kroz postupak pred trgovcem, inspekcijskim organima, resornim ministarstvom, ali i kroz mogućnosti vansudske i sudske zaštite, sa akcentom na postupak vansudske zaštite kao jeftinijeg i efikasnijeg modela zaštite.

Ovoj aktivnosti prethodila je Akademija o potrošačkih pravima namijenjena studentkinjama i studentima pravnih fakulteta, zatim osnivanje i rad Potrošačkog savjetovališta praćeno plaćenim dvomjesečnim stažiranjem za troje studenata, kao i video kampanja čiji elementi su prenešeni i u sami priručnik”, navode u saopštenju.

Priručnik je dostupan online, a istom će se, osim posredstvom sajta CGO-a, moći pristupiti i skeniranjem QR koda koji će u vidu samoljepljivih naljepnica biti distribuiran i trgovcima uz poziv da isti istaknu u svojim objektima i da na taj način, u duhu dobre poslovne prakse, omoguće svojim potrošačima da steknu cjelovite informacije o zaštiti svojih prava.

“Ova aktivnost dio je projekta „Informisan potrošač – bezbjedan potrošač“, koji sprovodi CGO uz podršku Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT)”, kazali su iz CGO-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

HN: Služba zaštite i spašavanja dobila najsavremeniju opremu

Vrijednost projekta koji je trajao tri godine, a završen krajem prošle godine, je preko milion i 800.000...

Počela skijaška sezona na Vučju: Ski centar radi u...

Lijepi sunčani dan vikenda privukao je brojne ljubitelje skijanja, obradovao građane Nikšića ali i brojne posjetioce iz...

Bošković: Sramotno je vrijeme u kojem živimo, policija poziva...

“Sramotno je vrijeme u kojem živimo, a drugačije ne može ni biti kad imamo premijera lažeš kao...

Đoković osvojio desetu tutilu na Austalijan openu

Đoković je odlično počeo meč, dobro servirao, bio siguran sa osnovne linije, lako osvajao svoje gemove u...

PEN centar: Poziv na saslušanje Savković Vukčević pokazatelj uticaja...

“Najnoviji slučaj poziva na policijsko saslušanje Nele Savković Vukčević, članice Crnogorskoga PEN centra, povodom javno iznijetoga stava...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare