CGO: Vlada treba da sprovede eksternu reviziju UCG

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Damiru Šehoviću, ministru prosvjete i Milutinu Simoviću, potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Inicijativu za sprovođenje eksterne revizije Univerziteta Crne Gore za period od 2018. do 2020.godine.

“Ugovorom o finansiranju između Vlade i UCG, a na osnovu Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o budžetu, opredjeljuju se sredstva za UCG. Taj ugovor se odnosi na tri studijske godine, odnosno 2018/2019, 2019/2020 i 2020/2021, koje su obuhvaćene fiskalnim godinama od 2018. do 2021, a UCG dobija opredijeljena sredstva na godišnjem nivou ukoliko ispuni ciljeve koji su postavljeni kao indikatori uspješnosti. Ugovor ima četiri aneksa sa indikatorima uspješnosti, ali do danas nema dostupnih podataka kako su mjereni ti indikatori i što su bili izvori verifikacije”, objasnila je viša savjetnica Snežana Kaluđerović.

Kaluđerović je naveela da je za dosadašnji trogodišnji period, iz Budžeta je na račun UCG uplaćeno oko 60 miliona eura, a kako je dodsls, poznato je da Vlada do sada nije angažovala nezavisnog eksternog revizora, i posljedično nema ni nezavisne procjene zakonitosti i učinkovitosti potrošnje tih sredstava.

“Dodatno, Upravni odbor UCG je za 2021.godinu tražio 24.808.026,84 eura, odnosno nešto više od četiri miliona u odnosu na 2020. godinu. Vlada ima svoje predstavnike u Upravnom odboru UCG i čudi što predstavnici Vlade i do sada nijesu pokrenuli pitanja eksterne revizije, a uredno su na sjednicama Upravnog odbora podržavali sve nove zahtjeve za uvećanje budžeta UCG i bili u toku sa internim revizijama na UCG koje ne govore u prilog domaćinskom poslovanju na toj visokoškolskoj ustanovi. Taj Upravni odbor se oglušio i o urgenciju CGO-a da naloži dostavljanje tražene finansijske dokumentacije u adekvatnom formatu, čime je stao na stranu rektora koji praktikuje netransparentnost u rukovođenju UCG”, kazala je Kaluđerovć.

Prema njenim riječima, i pored ograničenja u dokumentaciji koja je bila dostupna za obradu, nedavno predstavljena analiza CGO-a „Finansijska alhemija Univerziteta Crne Gore – uvid u finansiranje UCG od 2015. do 2019.godine“, ukazuje na niz razloga koji bi morali skrenuti pažnju Vladi na potrebu sprovođenja eksterne revizije za čitavo vrijeme dosadašnjeg trajanja Ugovora između Vlade i UCG.

“CGO je ranije uputio i Inicijativu Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da izvrši reviziju finansijskog poslovanja UCG jer to nisu učinili čitavu deceniju, a ohrabrila nas je i izjava jednog člana Senata DRI data medijima da će to preporučiti za plan DR. Pojašnjenja radi, revizija koju bi trebalo da sprovede DRI i ova koju tražimo od Vlade su različite i takve dvije revizije bi bile komplementarne, a i neophodne”, navela je ona.

Kako napominje, Vlada nema niti jedan razlog da odbije ovu inicijativu, pa očekujemo da se ona sprovede u prvom kvartalu 2021. godine, a čime će se mjeriti i stvarna briga Vlade za sredstva iz Budžeta.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Ovih pet horoskopskih znakova najviše varaju

Ribe One su osjećajne i osJetljive, pa kad nešto zamjeraju partneru sklone su da...

Ferand: Imali smo pacijente koji umiru na parkingu

Brojno medicinsko osoblje štrajkuje zbog malih plata od prije početka pandemije, a manjak se pokazuje kako broj...

ASK: Obveznici na vrijeme dostavili cjenovnike medijskog oglašavanja

Iz Agencije su kazali da je od dana raspisivanja parlamentarnih i lokalnih izbora do isteka zakonskog roka...

Sjutra promjena vremena: Moguće vremenske nepogode

Sjutra se u Crnoj Gori očekuje promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Već prijepodne u jugozapadnim i zapadnim,...

Požar u Lužnicama: Ugroženi objekti, angažovan helikopter VCG

"Na zahtjev Službe zaštite i spašavanja angažovana je letjelica - helikopter Vojske Crne Gore specijalizovan za operacije...

NAJČITANIJE

NAŠI HEROJI: Kad u medicinskoj sestri vidiš rođenu

Zahvaljujući humanosti i požrtvovanosti medicinskog osoblja tokom 17 dana, koliko je bio na maksimalnim jedinicama kiseonika, on...

„Odlučno za Crnu Goru – Milo Đukanović“ naziv liste...

Prema informacijama Pobjede, lista na kojoj će, osim članova DPS-a, biti i Liberalna partija, nosiće naziv ,,Odlučno...

DF OBJEDINIO“PROSRPSKE PARTIJE”: Vladin čovjek na čelu antivladine koalicije?!

Krivokapić je budući lider koalicije koja će nositi naziv “Za spas Crne Gore” koju čine Demokratski front,...

Otkriće ribara na Adi Bojani: Nije ratni brod već...

Portal RTCG u subotu je objavio da su lokalni ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja, prije nekoliko...

Amfilohije opet “pomirljivo” kune i proklinje: Ko je danas...

“Ova zastava koja je danas ovdje istaknuta je zastava Francuske revolucije, kao što...

Komentari

avatar