Izvor:RTCG

Ćirović: Požar iznad Zelenike se širi, očekuju pomoć iz vazduha

Požar u mjestu Kabao, iznad naselja Zelenika u Herceg Novom tokom noći se proširio i zahvata područje, istočno, prema naselju Bunovići i Bjelskim Kruševicama, kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi Zlatko Ćirović. Sitaucija na terenu, kaže, nije baš povoljna. Vatrogasci i danas očekuju pomoć iz vazduha.

“Mi smo jutros rano poslali zahtjev Direktoratu za zaštritu i spašavanje da nam i tokom današnjeg dana odobri letjelicu kako bi u saradnji sa njima pokušali da zaustavmo požar kako se on ne bi proširio prema naseljima Bunovići i Bjelske Kruševice”, kazao je Ćirović.

Zahvalnost pripadnicima VCG.

Helikopret Vojske Crne Gore juče je pomagao gašenje požara na tom terenu. Ćirović je zahvalio pripadnicima VCG.

“Efekat je bio trenutni jer je opožarena površina velika a teren nepristupačan. Kao što je poznato kod vatrogasaca, dok ne dođe ljudska noga na to područje požar je teško ugasiti. Mi još uvijek ne možemo da priđemo opožarenom pordučju. Naše ekipe su danonoćno a terenu, pratimo situaciju, prioritet je da zaštitimo imovinu, da nemamo ljudskih žrtava. Na tom potezu je gusta vegetacija. Nažalost flora i fauna će stradati ali nama je prioritet da nemamo materijalne štete i ugrožene ljudske živote, na to smo se prevashodno bazirali”, kazao je Ćirovoć u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG.

On napominje da vatrogasci u gašenju požara imaju i pomoć od lokalnih lovaca koji, kaže, dobro poznaju teren u upućuju ih na staze koje bi mogli da koriste.

“Nažalost te puteve još ne možemo da koristimo jer je najmanje kolimetar to daleko od puta, ali kako vjetar duva moguće da se požar spusti do terena gdje bi mogli da pristupimo gašenju. Za sada jedina moćućnost gašenja je iz vazduha. Mi očekujemo i danas pomoć iz vazduha”, kazao je Ćirović.

Prioritet da se požar ne proširi na Opštinu Kotor

Ćirović dodaje da je prioritet da se požar ne proširi na Opštinu Kotor.

“Mi smo jutros imali sastanak u Službi zaštite i nama je glavni prioritet da požar ne pređe u Opštinu Kotor. Da li ćemo uspjeti ne mogu reći jer je velika površina opožarena, gusta vegetacija, vjetar nam ne ide na ruku, tako da su procjene nazahvalne”, dodao je.

Saradnja sa Vladom Crne Gore i Direktoratom za vanredne situacije je, kako je kazao, od nedjelje dobra. Ipak, ističe, da država mora da poveća broj vazduhoplova koji mogu pomoći u gašenju požara.

“Pokazalo se i u ovom slučaju, mi smo u deficitu sa vazduhoplovima, požar nije samo na teritoriji Opštine Herceg Novi već i na teritoriji Nikšiča i Tuzi tako da sa ovim kapacitetima mi ne možemo izaći na kraj sa tim izazovima. Država bi morala maksimalno da stane iza Direktorata za zaštitu i spašavanje i iza službi i da poveća kapacitete vazduhoplova u znatnoj mjeri”, poručio je Ćirović.

Požar na Žvinjama saniran

Požar na Žvinjama koji se juče ponovo aktivirao saniran je.

“S vremena na vrijeme se pojavi po neki plamen jer je velika suša. Vatrogasci to saniraju”, kazao je Ćirović.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi napominje da je služba solidno premljena.

“Imamo 43 operativca i devet cistijerni kapaciteta oko 50 kubika vode. Solidno smo opremljeni, ali uvjek može bolje. Oprema je potrošna, skupa, treba ulagati. Opština za sada ulaže a nadamo se da će nakon ovoga ulaganja biti veća i od države ne samo opštine”, zaključio je Ćirović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Alarmantna situacija u seoskim obrazovnim ustanovama na sjeveru: Škole...

Obećanja da će se preko razvojnih projekata, valorizacije prirodnih resursa i modernizacije sela zaustaviti migracija stanovništva na...

PROTEST ZBOG MJERA PROTIV KOVIDA – U Šangaju uhapšena...

Na pitanje novinara Frans presa o razlogu hapšenja, jedan policajac je rekao da privedeni nijesu poštovali naredbe...

Ukrajinci zakoračili u zimu uz restrikcije struje i grijanja

Restrikcije struje i dalje su na snazi širom Ukrajini. Više od hiljadu stručnjaka svakodnevno radi na popravci...

Vuković: Nastavljamo borbu protiv destrukcije onih koji služe tuđim...

Nastavljamo borbu za pristojnu i građansku Crnu Goru, za odbranu institucija i ustavnog poretka, za državno dostojanstvo...

Rmandić: Abazović i Adžić da kažu koliko će biti...

Već je 14 dana od kada je Vlada Crne Gore predala Skupštini predlog budžeta za 2023. godinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare