“Centar za arheologiju CG” za Standard: Od Prevlake do Bojane pedesetak arheoloških ležišta antičkih jedrenjaka

Prostor cijele Crne Gore je milenijumima unazad bio burno istorijsko poprište i raskrsnica kulturnih previranja, te predstavlja neiscrpan potencijal za arheološka istraživanja kako na kopnu, tako i u podmorju. Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, uz permanentno malobrojan kadrovski potencijal, ostvaruje značajne rezultate.

Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore (CKACG) ove godine će biti nosilac desetak arheoloških projekata od nacionalnog značaja. Realizacija svakog istraživanja pojedinačno, iz razloga samo pet zaposlena arheologa, zahtijeva fleksibilnu organizaciju i sinergiju svih članova stručnih timova, koji osim arheologa, uključuju konzervatore, arhitekte i dr.

“Početkom godine, završena su istraživanja lokaliteta Ćaf Kiš kod Tuzi, a situacija oko globalne pandemije uticala je na korekcije agende terenskih angažovanja, pa su planirana istraživanja tek nedavno nastavljena. Trenutno se iskopava kasnosrednjovjekovni horizont Medunskog grada u Kučima, a nakon toga, uslijediće nastavak sistematskih istraživanja u basenu Skadarskog jezera na Žabljaku Crnojevića i ilirsko-helenističkom utvrđenju u Matagužima, kao i na Brskovu u Mojkovcu i Kominima u Pljevljima”, ispričala je za Standard pomoćnica direktora za Sektor arheologije, Marija Jabučanin.

Duklja

U posljednjem kvartalu godine, iskopavanja će biti u Podgorici na Duklji i na Svaču kod Ulcinja.

Podvodna istraživanja – poseban segment arheološke djelatnosti

Podvodna istraživanja ove godine će imati novu etapu evidentiranja potencijalnih arheoloških lokaliteta u unutrašnjim vodama, rijekama Zeti i Morači i Skadarskom pojezerju, a nastavak su uspješno okončanog projekta evidentiranja podmorskih lokaliteta.

“Naime, istraživanjem koje je sprovođeno u kontinuitetu tokom posljednje tri godine duž cijelog priobalja, od Prevlake do ušća Bojane, ostvarena je značajna baza podataka o pedesetak arheoloških ležišta brodoloma antičkih jedrenjaka sa teretima amfora, pojedinačnim nalazima olovnih i željeznih sidara, sidrištima sa raznorodnim posuđem i staklom, ali i olupinama i opremi parobrodova novijeg vremena. Izvedeni zaključci o kulturnim vrijednostima ovih lokaliteta, njihovoj autentičnosti i integritetu, rezultirali su pokretanjem inicijativa kod Uprave za zaštitu kulturnih dobara, za potvrđivanje režima njihove zaštite ili, utvrđivanje statusa dobro i kulturno dobro za novoupisane lokalitete, čiji popis od zadnjih pedeset godina nije revidiran i broji dvadesetdevet lokaliteta, od kojih je samo tri Zakonom zaštićeno”, kazala je Jabučanin.

Podvodna istraživanja

“Posebno bih istakla otvorenost Sektora arheologije za saradnju sa svim međuinstitucionalnim ustanovama u Crnoj Gori na polju istraživanja i zaštite kulturnih dobara, ali i vanjskim univerzitetima i naučnim institucijama u situacijama izražene potrebe, u smislu primjena naprednih tehnologija i različitih dijagnostika, nedostupnih u lokalnim okvirima”, dodala je.

Osim sada već dugogodišnjih saradnji sa Univerzitetskim Koledžom iz Londona, Univerzitetom Novae iz Varšave, Filozofskim fakultetom u Beogradu, Mc Donald Institutom iz Kembridža i RPM USA, ostvarili su saradnju sa UNESCO Centrom za podvodna arheološka istraživanja iz Zadra, kao i sa Univerzitetom iz Ljubljane na istom polju.

Značajnu podršku imaju i od strane CNR iz Italije, u smislu geofizičkih prospekcija lokaliteta, koje omogućavaju dopunu arheoloških istraživanja, u smislu detektovanja još neistraženih segmenata pod zemljom i širih sagledavanja lokaliteta uz značajne finansijske benefite.

Žabljak Crnojevića

Sve projekte podržava Ministarstvo kulture Crne Gore sredstvima opredijeljenim kroz Program istraživanja i zaštite kulturnih dobara za 2020. godinu.

Prostor Crne Gore bogat je materijalnom i duhovnom praistorijskom zaostavštinom protoilira, Ilira, grčkih emporija Butuoe, Agruviuma, Rizona i Kolhiniuma, Meteona i rimskih municipija Olciniuma, Risiniuma, Dokleje, Municipium S-a. Uz to i tragovima vizantijskog, venecijanskog i otomanskog nasljeđa.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Već vakcinisanim Amerikancima vjerovatno će biti potrebna buster vakcina?

Dr Etnoni Fauči, glavni medicinski savjetnik predsjednika Džoa Bajdena, rekao je za NBC da će se “na kraju...

UP: Uhapšena državljanka Srbije, pokušala da proda maloljetnicu za...

Kako je saopšteno iz Uprave policije, uhapšena se sumnjiči za krivično djelo trgovina ljudima na štetu maloljetne...

Preminuo Dobrilo Gačević, direktor TE Pljevlja

Dobrilo Gačević je dugogodišnji radnik Elektroprivrede Crne Gore, a cijeli svoj radni vijek,...

Sudija Radomir Ivanović od 8. oktobra u penziji

On je samo jedan u nizu sudija koji će na osnovu novog zakona otići u penziju.

Zaraženo više od 1.100 đaka i 253 nastavnika

Na sajtu COVID-19 i obrazovanje objavljeno je da je u osnovnim školama zaraženo 539 učenika, u srednjim...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare