Crnogorski obraz: Ponižavajuće je čuti Vesnu Bratić kako iznosi paušalne podatke i drske neistine

Povodom današnjeg saopštenja ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić oglasili su se iz NVO Crnogorski obraz.

“Današnju izjavu Vesne Bratić apostolke četiri ministarstva: “Ako imamo u vidu da u Crnoj Gori više od osamdeset odsto građana jesu vjernici SPC u Crnoj Gori, više je nego logično da se Cetinjska bogoslovija akredituje i ostvari sva zakonska prava i status koji joj pripada, a koji do sada nije imala“ , jedino možemo shvatiti kao gnusnu i bezočnu laž osobe nedorasle ovom iznenada povjerenom konglomeratu nauke, obrazovanja, kulture i sporta, u kojem se ni malo vispreniji, ni više cjenjeniji umovi ne bi mogli snaći.

Izjava je inicirana susretom sa sveštenikom Gojkom Perovićem koji služi SPC, dakle crkvi strane države koja u suverenoj Crnoj Gori nema nikakav pravni status.

Zvanje rektor kojim se pop Perović služi neadekvatno je i uvrijedljivo za intelektualce jer se to najviše naučno zvanje ne dobija crkvenom službom i njenim dogmatskim odredbama, već se stiče izborom, kao što je navedeno u Zakonu o visokom obrazovanju Crne Gore đe se u Članu 50 ovog Zakona kaže: “Rektor državnog univerziteta se bira na period od tri godine na osnovu javnog konkursa i podnešenog programa razvoja univerziteta. Rektora državnog univerziteta, bira upravni odbor, iz reda redovnih profesora državnog univerziteta. Isto lice može biti birano za rektora državnog univerziteta dva puta uzastopno. Način i postupak izbora rektora, odnosno prorektora, njihova ovlašćenja, trajanje mandata prorektora i druga pitanja uređuju se statutom državnog univerziteta.”

Bratićka, čije bi persiranje omalovažilo misleće crnogorske umove i ponizilo najmanje četiri puta veći broj univerzitetskih profesora koji u skladu sa svojim visokoetičkim kodeksom ne potpisaše malograđansku i anticivilizacijsku podršku istoj, ovom izjavom nas ostavi zatečene jer ne znamo u koju katogoriju vjernika SPC ovaj samozvani ekspert za gafove smjesti Crnogorce, Muslimane, Bošnjake, Albance, Hrvate i druge narode koji čine žilu kucavicu crnogorkog multinacionalnog i multietničkog bića?”, navode u saopštenju.

Ponižavajuće je, dodaju, čuti osobu koja s tako viskokopozicionirane državne pozicije iznosi paušalne podatke, izmaštanu statističku procentualnost i drske neistine.

“U najvećem broju evropskih zemalja za ovakve i slične izjave takvim licima se oduzima doktorat i zabranjuje rad u svim državnim organima i njenim institucijama. Kako uvrstiti u nacionalni obrazovni sistem jedne sekularne države vjersku školu neregistovane vjerske zajednice koja svojim sektizmom provocira Ustav i zakone i stavlja se iznad države?

Godine 1863. u knjaževini Crnoj Gori osnovana je Bogoslovija crnogorska u kojoj se školovalo sveštenstvo za potrebe Crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, jedine crkve vjerujućih pravoslavnih hrišćana Crnogoraca/ki.

Nasilnim prisajedinjenjem naše kraljevine od strane Srbije, razaranjem i uništavanjem svega crnogorskog, godine 1921. u septembru mjesecu počinje sa radom Cetinjska bogoslovija unutar koje je 1926, prvi put u istoriji jugoslovenskih bogoslovskih škola došlo do štrajka – crnogorsko sveštenstvo pružilo je jak otpor svetosavskom dogmatizmu.

Ovaj štrajk u vrijeme okrutnog režima Aleksandra Karađorđevića uticao je i izvojevao strogo učenje iz religijskih knjiga i svetih spisa bez upliva svetosavlja i njegovog hazarderskog unižavanja pravoslavne hrišćanske religije, koju je nanovo u Crnoj Gori revidirao pop Perović”, kaže se u saopštenju.

NVO Crnogorski obraz se pita “da li je to Bratićka naumila da opet “Crnom rukom” po “Bijeloj knjizi” (onoj iz 1972.godine) u Crnoj Gori širi i razmnožava nacionalističku i fašističku ideologiju protiv kojih se stoljećima ova antifašistička zemlja borila?”

“Ako joj je naum i blizu ovoga, poručujemo i njoj i svom srpskom kleru crkve strane države da im to Crnogorci/ke neće dozvoliti, ne iz razloga jer je tamjan SPC svuda po regionu do sada širio miris baruta, a ne miomirisne smole kojom se kade duše živih i umrlih i vrše iskonski čisti i iskreno posvećeni vjerski obredi.

Bratićka, Peroviću, Mićoviću i ostala srpska klerikalna družino ne unosite zlo śeme razdora među pripadnicima pravoslavnog i katoličkog hrišćanstva, islama, judaizma i drugih vjera. Ne pretvarajte Crnu Goru u veliki “zid plača” jer je prije vašeg klerofašističog činodejstvovanja ova država bila slobodarska i topla kuća za sve njene stanovnike, došljake i putnike namjernike! Crna Gora neće trpjeti svetosavsku okupaciju! “, zaključuju u saopštenju iz NVO Crnogorski obraz.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

“Po meni se ništa neće zvati” selektovan za program...

Od 94 prijavljena projekata debitantskih dugometražnih igranih filmova iz jugoistočne Evrope odabrano je...

Knežević ironično čestitao Mugoši: “Srećna sloboda, mučeniče DPS-a, gromado...

"Srećna ti sloboda mučeniče DPS-a, da je zdravo trošiš, gromado poštenja, podigni obrve radi Severine, Mareza se...

Samo osam članica EU bezuslovno podržava status kandidata za...

Očekuje se da pitanje davanja statusa kandidata za EU Ukrajini, što je prvi korak na dugom putu...

Abazović: Potpuno je u redu da neko rješenje neko...

Tako je, podsjeća, bilo i prilikom nedavnog postavljanja direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Hrvatska zagovara što skorije članstvo Crne Gore u EU

Od preuzimanja funkcije ministra, kako navode iz resora, “ovo je prva dolazna posjeta Prijestonici na ministarskom nivou”.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare