Crnogorski PEN centar: Osuđujemo brutalne prijetnje upućene novinaru Balši Kneževiću

Crnogorski PEN centar najoštrije osuđuje brutalne prijetnje upućene novinaru Balši Kneževiću koje su, kako su istakli, direktna posljedica atmosfere koju kreira ova kleronacionalistička vlast

“Juče se u śeni karikaturalnog odlaska premijera Crne Gore u Beograd na novo poklonjenje Aleksandru Vučiću našla veoma opasna vijest o brutalnim prijetnjama novinaru Balši Kneževiću. Sljedbenici klerofašizma osokoljeni nereagovanjem Vlade Crne Gore na prethodne napade na nezavisne novinare i kritičare aktuelne vlasti, nastavili su po dobro poznatom receptu prijetnji i pritiska na slobodno novinarstvo”, ističe PEN centar.

Prema njihovim riječima, nije prvi put da se za mandata Vlade koju predvode Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović dešavaju takve situacije budući da su, ističu, i oni potpirivali i motivisali napade na svoje kritičare te zahtijevali gašenje pojedinih medija.

“Njihova samoreklamerska obećanja evropskim adresama da će raditi na pospješivanju slobode javne riječi i objektivnog novinarstva i kritike svaki put padnu u vodu kad se na meti njihovih podržavalaca nađu novinari ili pojedinci koji kritički sagledaju njihovo djelovanje. Prećutali su oni prijetnje smrću Draganu Bursaću i Darku Šukoviću, fizički nasrtaj na Tamaru Nikčević, sprečavanje slobodnog informisanja ekipi RTCG koju je predvodila Tanja Šuković te brojne prijetnje građanskim aktivistima poput Aleksandra Saše Zekovića, Ljubomira Filipovića, Hajdane Huter, Aleksandre Radoman-Kovačević, Maje Miličković, Anđele Ivanović i mnogih drugih”, navodi PEN centar

Tako je, dodaju, i juče izostala reakcija Vlade prilikom obznane sramotnih i zvjerskih prijetnji upućenih novinaru Balši Kneževiću i njegovoj porodici.

“Sljedstveno praksi koju su zastupali njihovi ideološki prethodnici, novokomponavani cyber četnici za koje postoji osnovana sumnja da ih koordinira sveštenik Crkve Srbije Gojko Perović, ustrijemili su se ovoga puta na Kneževićevu majku i sestru, jer dobro je poznato da su četnici svoje herojstvo uglavnom umjeli pokazati nad ženama i đecom”, navodi se u saopštenju.

Crnogorski PEN centar ovim saopštenjem najoštrije osuđuje brutalne prijetnje upućene novinaru Balši Kneževiću koje su direktna posljedica atmosfere koju kreira ova kleronacionalistička vlast.

“Kao organizacija koja ima plodnu međunarodnu saradnju, iskoristićemo našu poziciju i o ovim nepočinstvima i nereagovanjima zvaničnih organa obavijestiti svjetsku javnost. Neka vide u kakvom se mraku nalazi Crna Gora i kakve je posljedice mogu očekivati ukoliko uskoro ne dođe do demokratskih promjena koje će kleronacionalizam vratiti na smetlište istorije odakle je izmilio posredstvom aktivnog miješanja u politiku Crkve Srbije i njezinih bojovnika”, zaključuje PEN centar.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Milović: Nećemo sa DPS-om, a vjerujem ni sa onima...

"Jedno je sigurno, sa DPS-om nakon izbora nećemo, a vjerujem da neće biti potrebe da budemo ni...

U Budvi počeo Samit guvernera centralnih banaka, ministara finansija...

Otvarajući Samit, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić ukazao je na značaj ovakvih skupova i istakao...

Zbog čega nikada ne biste trebali preskakati obroke

"Redovno preskakanje obroka može dovesti do fluktuacije nivoa energije, smanjene koncentracije i poremećenog metabolizma", rekao je ljekar...

Nikšić: Tri maloljetna lica konzumirala alkohol u ugostiteljskom objektu,...

"Kontrolisano je 39 ugostiteljskih objekata, te su u jednom zatečena tri maloljetna lica u konzumiranju alkohola. Protiv...

Preokret: Petnaest odsto od budžetskih prihoda stranaka da ide...

Podsjeća da se Preokret prošle nedjelje javno obavezao da će mjesečno izdvajati 15 odsto sredstava koje bude...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare