Crnogorski ženski lobi: Radunović podržao nasilnike i obeshrabrio žrtve

Crnogorski ženski lobi oštro je osudio riječi poslanika Demokratskog fronta Slavena Radunovića kojima je banalizovao i relativizovao silovanje.

Pismo koje potpisuje aktivistkinja Aida Petrović prenosimo integralno:

Poslaniče Slavene Radunoviću,

Umjesto da osudite svaki nasilan akt nad ženama, đevojkama, đecom i istaknete da je silovanje brutalno nasilje, da silovatelji i zločin trebaju biti najstrožije sankcionisani, Vi banalizujete seksualno nasilje i šaljete poruku ohrabrenja za silovatelje i to iz Skupštine Crne Gore.

Silovanje je nagnusniji oblik nasilničkog ponašanja muškarca protiv žena, đevojaka, đece i nasrtaj na ličnost, psihički i fizički integritet i slobodu odlučivanja i kretanja svake žrtve.

Silovanje je nasilno sredstvo za držanje žena, đevojaka, đece u podređeni položaj i svodjenje na seksualni objekat od strane silovatelja, kako bi žrtvu lakše zloupotrebljavali i manipulisali njome radi ostvarivanja muške dominacije.

Seksualno nasilje ostavlja doživotne posljedice na žrtvu, prije svega na psihičko i fizičko zdravlje. Jedna od posljedica seksualnog nasilja često je i smrt, koja može biti posljedica samog nasilnog akta – silovanja ili samoubistva žrtve koja nema razumijevanje i podršku da prevazidje traumatična stanja, nametnuti osjećaj krivice i stida zbog silovanja.

Silovanje je necivilizacijski i neljudski, prisilni i nasilni akt prema ženama, đevojkama, đeci koji razara normalan život žrtve i njene porodice i u patrijarhalno tradicionalnoj sredini stavlja je na doživotni stub srama i stigme.

 Gospodine Radunoviću, kao predstavnik naroda i poslanik,gore navedeno je tek vrh “ledenog brijega” o činjenicama koje bi trebali znati o seksualnom nasilju kad već javno i glasno podržavate i štitite silovatelje i njihova nasilna nedjela.

Riječi koje ste izgovorili  iz crnogorskog parlamenta  su za svaku osudu, jer ste podržali nasilje i nasilnike i unaprijed izrazili sumnju i nepovjerenje u iskaz bilo koje žrtve silovanja, čime su dodatno obeshrabrene da prijave ovo gnusno nedjelo i potraže pomoć.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Popović: Abortus BIRN-a

BIRN je, konačno, odlučio da novinarka Kaćuša Krsmanović i građanska aktivistkinja Tijana Lopičić više nijesu baš neke...

Milionska prevara – Beransko “Agropolimlje” pod lupom tužilaštva

"Šta je sa drugim preduzećima koja su nastala iz ovog jednog, velikog preduzeća, ne znam”, rekao je...

Bilčik: CG u dubokoj ustavnoj krizi, potrebni vanredni izbori

"To nije istinska politička vlada. Crna Gora trenutno nema političku vladu i mora da je ima. Zemlja...

Direktor FBI: Kineska vlada kontroliše TikTok, to bi trebalo...

Vrej y je rekao da je FBI zabrinut da su Kinezi imali mogućnost da kontrolišu algoritam preporuka...

“Napad na Spasojevića – teroristički napad na institucije sistema”

Napad na imovinu načelnika Izvršnog zatvora Predraga Spasojevića nikoga ne smije ostaviti ravnodušnim, poručuju stručnjaci. Ocjenjuju da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare