DAN NEZAVISNOSTI: “I sad bih, s istim žarom, isto izabrao”

Ni većeg praznika, ni ljepšeg dana od 21.maja. Crna Gora slavi 14. rođendan obnovljene nezavisnosti. Iako smo mislili da smo 21. maja 2006. završili sve, godine su nam pokazale da smo tek na početku. Skoro 100 godina zatiranja crnogorske samobitnosti i vjekovnog satiranja svega što je crnogorsko nije lako i jednostavno izliječiti.

S obzirom na to da su društvene mreže u posljednje vrijeme bile pune neobjašnjive mržnje prema Crnoj Gori, uz želju da ona nestane i bude moneta za potkusurivanje i nadomjestak za nečije izgubljene bitke, Standard je odabrao nekoliko FB objava u slavu najvećeg praznika, tek toliko da se vidi da ima puno više onih koji znaju vrijednosti Dana nezavisnosti Crne Gore.

Miško Đurov Strugar

Srećan Dan nezavisnosti.

I sad bih, s istim žarom, isto izabrao.

Četrnaest godina od onog dana kad je sva Crna Gora s radošću i nadom izašla da zaokruži DA ili NE, a te iste noći strijepjela razmišljajući o tome što će biti ako “izgubimo”.

Danas, 168 mjeseci kasnije, znamo da se nijesu ostvarile crne slutnje onih koji su bili zastupnici ideje da nam je bolje u jednoj državi sa Srbijom niti moj, tada euforični optimizam.

I danas mislim, nasuprot mnogim “pokajnicima”, da je “država pa demokratija” bio pravi put. Možemo naslutiti, možda možemo i znati kako bi nam bilo da je većina odlučila drugačije, ali to ne možemo dokazati.

Što bismo popravljali, što bismo uređivali da je nemamo? Na što bismo mogli da utičemo, na koje procese? Bismo li mogli da biramo put? Sad znamo: za sve dobro – mi smo zaslužni; za sve loše – sami smo krivi. Nema alibija.

Još su mnogi putevi pred nama.
21. maja 2006. smo izabrali da sami odlučujemo kojim ćemo. To je najveća vrijednost koju imamo. Od nas zavisi. Svih nas.

Temelje imamo: građansku i antifašističku Crnu Goru.

Uvijek na ovaj praznik volim s vama podijeliti jednu poslanicu Svetog Petra Cetinjskog i riječi narodnog heroja Veljka Vlahovića. Jedan precizno poručuje, drugi precizno opisuje.

“Nositi neprekidno u sebi Crnu Goru znači i dar i prokletstvo. Crna Gora je i morska pjena i sniježna prašina, igra kamenih litica i sunovrat potoka, grohot bitaka i pijanstvo ratova. To je zemlja nade i očajanja, jave i snoviđenja…

To je zemlja najveće krajnosti – dubokog mraka i raskošne svjetlosti, slobodni zatočenik i usužnjena sloboda. To je nikad nenapisana istorija, u kojoj su ljudi vjekovima plakali kriomice i svoje i tuđe suze. ” (Veljko Vlahović)

Aleksandra Saška Obradović

Pokušavali su, pokušavaju i pokušavaće da ti naude-ali uzalud im trud, želje, podmetanja…Jedna jedina-krševita, ponosita CRNA GORA! Oni što je ne vole i što im je tuđe draže mogu da samo u svojoj pakosti da joj zavide! Vječna da si!

Nedjeljko Rudović

Ovo je spomenik nasim junacima koji su dva puta, prije više od 150 godina, upadajući noću, vraćali Žabljak Crnojevića Crnoj Gori. Slova su izblijedjela, dio bedema koji su podizali Crnojevići se obrušio. Ako nešto ne uradimo ovaj spomenik neće biti vječan. Isto je i sa našom Crnom Gorom. Od nas zavisi jer je današnji “veljecrnogorci” čuvaju taman kao što poštuju Kenja Jankovića i njemu slične, znane i neznane, koji su žrtvovali sve za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Zemljo moja, srećan ti Dan nezavisnosti!

Mirjana Maja Popović

Volimo svoju državu svim srcem i pokazujmo joj to svakog dana, na način što je nećemo prljati i mentalno i bukvalno.
A to što ćete vikati “da je vječna” njoj ama baš ništa ne znači. Zna ona to i bez pokliča.

Tanja Knežević Perišić

Crna Goro, suđenice..Crna Goro domovino mila! Ljubav prema Tebi jača je od svih koji te mrze, a ne postoji zemlja na ovom svijetu koja se toliko voli i na žalost toliko mrzi kao Ti. Progonjena, vrijeđana, pljuvana, a toliko si ljubavi, snage, moći davala. Nema kamena, a dosta ga je Mila, koji nije krvlju zaliven. Onih koji su te branili. Onih koji su život dali za Tebe. A kad je bilo najteže, a teško je i danas, ti si kao Feniks ponovo ustajala. I opet ćeš. Dok je naše ljubavi. Ponosna sam što sam Tvoja, ponosna do neba, tvoga, posebnoga, jedinstvenog. Crnogorskog. Kako to gordo zvuči! Srećan Ti Dan, svetinjo moja!!!

Zoja Đurović

Izdrži, VILO NAŠA.. Izliječi se, ozdravi i blistaj. Valjda ćemo i mi biti bolji…

Radulović Radovan

“Kome nije domovina majka,
tu čovjeka nema ni junaka!
Ko se stidi majčinog mlijeka,
taj će rđa biti dovijeka”!!!
Vječna da si majko CRNA GORO 

Baćo Mitrić

SLAVI; LJEPOTICE NAŠA!!! I PRIGRLI SVE SVOJE GRAĐANE, KAO ŠTO MAJKA GRLI SVOJU ĐECU!!! I KAD SE “POKOŠKAJU”, NE DAJ DA SE SVAĐAJU!!! I SVAKOME DAJ ONO ŠTO MU PRIPADA!!! I NEKA SI DUGOVJEČNA, LJEPOTICE NAŠA!!!

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare