Đeka: Izrada novog zakona o ljudskim pravima u toku

Crna Gora radi na unapređenju zakonskog okvira zaštite ljudskih i manjinskih prava izjavio je ministar Fatmir Đeka, i dodao da je izrada novog zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije u toku.

Đeka, koji boravi u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, prisustvovao je obilježavanju Dana nacionalne zastave Albanaca na poziv Gradskog vijeća grada Njujorka.

Đeku je tom prilikom ugostio Dejvid Kar ispred Gradskog vijeća, 50 okruga opštine Stejten Ajlend. Sagovornici su razgovarali o izazovima u oblasti ljudskih i manjinskih prava, toleranciji, prihvatanju različitosti i unapređenju kvaliteta života ranjivih društvenih kategorija.

Kako napominju u saopštenju Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Đeka je pojasnio da resor kojim rukovodi pored navedenog pokriva borbu protiv diskriminacije, postizanje pune rodne ravnopravnosti, a oformiljena je i jedinica za interkulturalizam.

Ministar je rekao kako je prethodnih dana razgovarao sa crnogorskim iseljenicima i upoznao se dalje sa njihovim djelovanjem u cilju unapređenja ukupnog društvenog ambijenta, ali i jačanju veze sa matičnom državom.

“Crna Gora je ponosna na saradnju i veze sa svojom dijasporom svuda u svijetu. Očuvanje kulturne i istorijske baštine jedan je od osnovnih segmenata očuvanja ukupnog nacionalnog identiteta”, kazao je Đeka.

Sagovornici su konstatovali da je uz jačanje zakonodavnog i institucionalnog okvira od izuzetnog značaja za svako društvo jačanje svijesti o razumijevanju ljudskih prava i uvažavanju različitosti.

Ministar je razgovarao i sa Džesikom Skarselom Spanton novoizabranom predstavnicom Senata države Njujork za okrug 23. Skarsela Spanton je, između ostalog, borkinja za prava žena, porodičnih i prava radnika. Đeka je tokom razgovora predstavio izazove sa kojima se Crna Gora suočava u oblasti ostvarivanja jednakih mogućnosti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Turska: U autobuskoj nesreći stradalo osam osoba, 35 povrijeđeno

Kako prenosi Rojters, autobus je saobraćao iz Dijarbakira na istoku zemlje do Bodruma na zapadu.

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

Sud za prekršaje u Budvi naplatio 1,6 miliona eura...

“Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2022....

Popović: Suverenistička, evropska Crna Gora da ima zajedničkog kandidata...

“Nepokolebljiva je vjera liberala da suverenistička, evropska Crna Gora, u zlom vremenu vađenja iz ralja velikosrpskog “sveta”,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare