Đurović: Cilj nove vladajuće većine da do kraja mandata aktuelne vlasti dobijemo datum ulaska u EU

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa NJ.E. Borisom Gandelom, ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Skuštine, Đurović je podsjetila na podršku Slovačke tokom ključnih istorijskih odluka u našoj zemlji, ističući da zajednička evropska perspektiva predstavlja podsticaj za unapređenje bilateralne saradnje. Predsjednica Skupštine zahvalila je ambasadoru Gandelu na kontinuiranoj podršci Slovačke u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, apostrofirajući važnost slovačke podrške evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

Uz podsjećanje da Crna Gora ostaje snažno posvećena svom spoljnopolitičkom kursu, predsjednica Skupštine je navela da vladavina prava zauzima ključnu ulogu u reformskom napretku, te da je cilj nove vladajuće većine da do kraja mandata aktuelne vlasti dobijemo datum ulaska u EU.

Ona je kazala da su pred novom parlamentarnom većinom brojni izazovi, te da je kontinuiranim političkim dijalogom potrebno doći do kvalitetnih rješenja u pravosuđu, sa posebnim akcentom na Ustavni sud, izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, izbor VDT-a i SDT-a. U vezi sa tim, predsjednica je potencirala odlučnost Skupštine Crne Gore i 43. Vlade da ulože maksimalne napore u pravcu sprovođenja potrebnih reformi na putu ka EU, i ukazala na dobru saradnju izvršne i zakonodavne vlasti, što u prethodnom periodu nije bio slučaj.

Đurović se osvrnula i na parlamentarnu diplomatiju i istakla da je ona može biti mehanizam kojim se može dostići konsenzus unutar EU da naša država treba po ubrzanoj proceduri biti primljena u članstvo.

Ambasador Gandel je pozdravio učešće manjina u vlasti, ističući da u svijetlu geopolitičkih dešavanja Crna Gora ima priliku da postane dio evropske porodice naroda. On je ocijenio da svi politički akteri treba predano da rade na ispunjavanju zadataka iz evropske agende, kao i da za Slovačku politika proširenja neće biti završena bez potpune integracije zemalja Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, ambasador je kazao da je dobro da Crna Gora slijedi svoj strateški evropski put i zaključio da proširenje EU znači i širenje bezbjednosti na cjelokupnom tlu Evrope.

Uz zahvalnost za prijem, ambasador Gandel je podsjetio na važnost aktivne i frekventne komunikacije na najvišem nivou i izrazio očekivanje da će saradnja na nivou parlamenata doprinijeti tješnjem povezivanju dva prijateljska naroda.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Zirojević Radovaniću: Jeste izdajnici i nemam problem da vam...

“Zbog toga vam kažem, u političkom smislu, da jeste izdajnici i nemam problem da vam to ponovim,...

SD: Od Vulinovog primitivizma je jedino gore glasno ćutanje...

Od Vulinovog primitivizma je jedino gore glasno ćutanje ministara u našoj Vladi, koje samo potvrđuje ono o...

Vaterpolisti poraženi od Mađara, Crna Gora na osmom mjestu

Obje selekcije imale su na startu problema u napadu, pa je za uvodnih osam minuta postignut samo...

Novih 119 besplatnih parking mjesta ispod Ljubovića

“Hvala vrijednim kolegama iz Putevi doo Podgorica (koje će odmarati ovog vikenda zbog visokih temperatura), kao i...

Marković: U Srbiji ne postoji iskustvo demokratije, opstanak na...

Marković je otvoreni kritičar vlasti, ali i onih koji prećutno, ili svjesno podržavaju režim Vučića, a to...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare