DPS organizovala konferenciju “Rodno zasnovano nasilje u Crnoj Gori”: Nasilje mora da stane

U susret Kongresu Alijanse žena, danas je na Cetinju organizovana mini-konferencija čija tema je bila 'Rodno zasnovano nasilje u Crnoj Gori', saopšteno je iz DPS-a.

U panelu “Suočimo se, sagledajmo, spriječimo!” učešće su uzeli Jasmina Nikčević, Nada Drobnjak, Drita Lola, Aleksandra Vuković i Abaz Dizdarević.

Otvarajući diskusiju, poslanica i članica Predsjedništva DPS Aleksandra Vuković, podvukla je potrebu da se više govori o temama koje se tiču žena u crnogorskom društvu, ali i o problemima sa kojima se one suočavaju.

“Ona je lična zamjenica još ličnije imenice – žena. Ona je srećna. Nju vole. Ali je i tuku. Ubijaju je. Ona ne smije ostati u jednini kad krene nasilje. Mi smo one koje moraju spriječiti opresiju nad njom, nad njima, nad nama – ženama. Ona je Šejla iz Tuzi. Ona je E. Š. iz Petnjice. Minut ćutanja za njih, ali ni minut više ćutanja povodom onoga što su doživjele. Njihova smrt naša je kazna. Zločin je ne pokušati spriječiti taj užas”, ukazala je Vuković.

Budući da je ovo tema koja se tiče napretka cjelokupnog društva, kroz svoju diskusiju Nada Drobnjak istakla je, da onda kad govorimo o nasilju, moramo govoriti o prevenciji, praksi i praćenju.

“Moramo svi reći NE! Nasilje mora da stane, jer nema opravdanja za nasilje! Nijednu od nas ne treba da bude strah da kaže NE nasilju”, poručila je Drobnjak.

Drobnjak i Vuković

Da je borba protiv nasilja, borba za ljudska prava u okvirima savremenog i građanskog društva, naglasila je i odbornica u Skupštini opštine Nikšić Jasmina Nikčević.

“Zarad pretkinja, zarad naših kćerki, unuka, praunaka, svih mladih generacija, moramo poslati jasne poruke da ćemo se sve zajedno boriti za bolju budućnost u multinacionanoj i multikulturalnoj Crnoj Gori”, kazala je Nikčević.

Drita Lola govorila je o crnogorskom društvu kao patrijarhalnom, ali i o neophodnosti zalaganja svih za rodnu ravnopravnost i prevazilaženje diskriminatorskih teza da pol određuje položaj u društvu.

“Kao progresivna politička snaga moramo kreirati politike, unutar parlamenta i van njega, koje će umnogome olakšati borbu svih žena koje se suočavaju sa nasiljem i onih koje se bore protiv njega.”

Potpredsjednik partije Abaz Dizdarević hronološki je govorio o ulozi žene kroz istoriju ukazujući na važnost suočavanja crnogorskog društva sa rodnom ravnopravnošću.

“Pridružujem se poruci, koja je uslijedila, nakon tragičnih krajeva kojima smo svjedočili u proteklom periodu u Crnoj Gori… Nijedna žena manje! Nijedna mrtva više”, zaključio je Dizdarević.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare