DR BRANKA PURLIJA ZA STANDARD: Zavisnici od kocke iracionalno razmišljaju, umišljaju da mogu da predvide ishod igara što dovodi do rizičnog ponašanja i finansijskih gubitaka

Živimo u dobu kada sve više ljudi, naročito mladih poseže za nečim kao što je kockanje. Razlozi za to su mnogobrojni od potreba za zabavom preko načina da se pobjedi dosada do osjećaja zadovoljstva i nade da se može doći do većeg novca.

Psihijatrica u Dom zdravlja Podgorica Dr Branka Purlija za portal Standard kaže da je kockanje popularna forma zabave koja može pružiti uzbuđenje i adrenalin mnogim ljudima, međutim kako pojašnjava za neke osobe, kockanje može postati ozbiljan problem koji može dovesti do štetnih posledica.

Kockari čine i krivična djela kako bi podržali svoju zavisnost

“Osobe koje imaju problem sa kockanjem mogu pokazivati različite psihološke karakteristike koje doprinose njihovoj zavisnosti, uključujući impulsivnost, loše odlučivanje i nedostatak samokontrole”, objašnjava Purlija i dodaje da u ekstremnim slučajevima, problematični kockari mogu čak činiti i krivična djjela kako bi podržali svoju zavisnost.

Purlija kaže da istraživanja ukazuju na to da je zavisnost od kockanja često povezana sa impulsivnošću, osobinom ličnosti koja se karakteriše sklonosti ka impulsivnom ponašanju bez razmišljanja o posledicama svojih postupaka, te da osobe koje imaju problem sa kockanjem mogu pokazivati impulsivnost na različite načine, kao što su postavljanje opklada bez pažljivog razmišljanja i dalje kockanje nakon gubitaka ili preuzimanje rizika koji mogu dovesti do finansijskih ili pravnih problema.

“Još jedna psihološka karakteristika koja se često javlja kod osoba koje imaju problem sa kockanjem je loše odlučivanje”, objašnjava ona i dodaje da istraživanja ukazuju na to da osobe koje imaju zavisnost od kockanja mogu imati problema sa procesom donošenja odluka, posebno kada je reč o odlukama vezanim za kockanje.

Purlija pojašnjava da se zavisnici od kocke mogu upuštati u iracionalno razmišljanje, poput vjerovanja da je određena igra ili opklada predodređena za pobjedu ili da imaju poseban talenat za predviđanje ishoda igara, a takvo razmišljanje može dovesti do rizičnog ponašanja i finansijskih gubitaka.

Dr Branka Purlija

Nedostatak samokontrole je još jedna psihološka karakteristika koja može doprinijeti problemu sa kockanjem.

Osobe koje imaju zavisnost od kockanja, kaže psihijatrica Purlija, mogu imati problema sa regulisanjem svojih emocija i impulsa, što ih navodi da nastave sa kockanjem čak i kada im to nanosi značajnu štetu u životu.

“Mogu takođe imati problema sa postavljanjem granica i pridržavanjem budžeta, što može doprineti finansijskim problemima”, objašnjava ona i dodaje da u ekstremnim slučajevima, problematični kockari mogu čak činiti i krivična dela kako bi podržali svoju zavisnost.

Psihološki faktori koji doprinose problemu sa kockanjem, poput impulsivnosti, lošeg odlučivanja i nedostatka samokontrole,prema riječima Purlije, mogu dovesti do rizičnih ponašanja koja uključuju kriminalne aktivnosti.

Ona navodi primjer da neki kockari mogu početi da kradu kako bi finansirali svoju zavisnost, ili se upustiti u ilegalne poslove poput prodaje droga ili pranja novca.

Problematični kockari mogu iskusiti veliki stres i anksioznost kada ne mogu da zadovolje svoju kockarsku potrebu.

“Ova emocionalna stanja mogu dovesti do povećane agresije i nasilnog ponašanja”, kaže Purlija i navodi primjer da su neki kockari skloni fizičkom nasilju prema svojim bližnjima ili drugim kockarima koji se nalaze u istoj situaciji.

Za rješavanje problema sa kockanjem, psiholozi i terapeuti preporučuju kombinaciju terapije i podrške

“Za rješavanje problema sa kockanjem, psiholozi i terapeuti preporučuju kombinaciju terapije i podrške, uključujući psihološku savjetovanje, grupnu terapiju i podršku porodice i prijatelja”, kaže Purlija.

Kockanje je ozbiljan problem koji u ekstremnim slučajevima, kod problematičnih kockara dovodi do upuštanja u kriminalne aktivnosti kako bi podržali svoju zavisnost, što može imati ozbiljne posledice za njihove živote i živote drugih.

Stoga je važno potražiti pomoć i podršku ukoliko imate problem sa kockanjem, kako biste prevazišli ovu zavisnost i uspostavili zdrave navike i ponašanja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Uhapšen Nikšićanin, vozio pod dejstvom alkohola

“Utvrđeno je da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,15 g/kg, čime...

Princeza Catherine nosi svestran sako iz Zare stvoren za...

Catherine je odmah prionula poslu i posjetila porodični centar Windsor Family Hub. Centar pod vodstvom neprofitne organizacije Achieving for...

Perić: Upotreba slučaja Kvon i akcija osvajanja nove premijerske...

“Aktuelna vrhuška je pokazala da joj nije nikakav problem da optuži nekog da je maltene pokrovitelj ubica...

Barski vatrogasci spasili povrijeđenog mladića sa litica

Sa litice su ga evakuisale ekipe Službe zaštite i spašavanja Bar. Povrijeđenog mladića su...

Dragan Bokan: Potrebna nam je jača Budućnost, za veće...

Potrebna nam je jača Budućnost, za veće domete Ne želim da smanjimo ljestvicu očekivanja. Za...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare