Episkop Boris: Društveno politička kriza jasno pokazala put kojim Crna Gora ne treba da ide

Društveno politička kriza posljednjih godinu jasno je pokazala put kojim Crna Gora ne treba da ide, poručio je vladika CPC i Vikarni episkop Boris u Luksemburgu, na okruglom stolu na temu "Crnogorska pravoslavna crkva i savremena dešavanja u Crnoj Gori, perspektiva budućnosti".

“Poštujući lokalne zdravstvene mjere ovom važnom skupu prisustvovali su zvaničnici: Marie-Christine Ries – Izaslanica Kardinala i Sekretarka za pitanja vezana za raseljena lica i izbjeglice u Luksemburgu, David Ryan – župnik Hrvatske zajednice u Luksemburgu, Irfan Hasanović – Imam Shoura, iz Udruženja Luksemburg – Crna Gora bio je predsjednik Alija Sijarić, član ZK Bihor Remzo Hajderpašić, iz Udruženja belgijsko-crnogorskog prijateljstva ’’Montenegro’’ predsjednik Goran Vratnić i mnogi drugi iz crnogorske dijaspore, iz zemalja Beneluksa čijim je učešćem dat poseban značaj i doprinos međukonfesionalnoj toleranciji, razumijevanju i ljubavi”, piše u saopštenju.

Organizatori skupa su NVO Montenegro International i Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu odnosno njihova predsjednica Fetija Kalač, kao i vjernici i poštovaoci Crnogorske pravoslavne crkve.

“Cilj ovog značajnog događaja je promocija crnogorskih vrijednosti koje počivaju na građanskim i evropskim tekovinama. Učesnici su dali podršku Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i njenom vjerujućem narodu u borbi za njihova vjerska prava i slobode.

Marie-Christine Ries je rekla da je iz medija upoznata o borbi i problemima koje CPC ima sa drugom crkvom koja postoji u Crnoj Gori. I istakla je da želi da CPC istraje u toj borbi, pozove na dijalog i nađe zajedničko rješenje radi mira i sloge. Župnik Hrvatske zajednice je kazao da pomno prati dešavanja u Crnoj Gori i da je veoma dobro upoznat sa statusom CPC. Takođe je istakao da podržava poziv CPC na dijalog i pronalaženje rješenja kako bi izbjegli potencijalni konflikt. Hasanović je poručio da obnovu CPC žele muslimani i Bošnjaci u Crnoj Gori i da želi da istrajemo na tom putu i ostvarimo naše težnje i ciljeve i da se napokon riješi status CPC u Crnoj Gori, jer je apsurdno da obnovom nezavisnosti Crne Gore nije obnovljena i Crnogorska pravoslavna crkva”, navodi se u saopštenju.

Vladika CPC i Vikarni episkop Boris je porukom tj sloganom zajedništva zemalja Beneluksa otvorio ovaj događaj: “Želimo da ostanemo ono što jesmo”.

“Kazao je da je društveno politička kriza posljednjih godinu dana jasno pokazala put kojim Crna Gora ne treba da ide.

Tokom svog izlaganja dodao je, da je situacija u Crnoj Gori specifična za vjernike CPC, jer pravoslavni Crnogorci ne mogu da se mole u svojim hramovima, koji su kulturno istorijska baština naše zemlje, samo zato sto su Crnogorci. Na kraju je istakao da je crnogorska kultura jedinstvena baš zbog toga što je ljubav prema našoj zemlji, nasim građanima i svakom dobronamjernom čovjeku toliko jaka da ne može biti pobijeđena”, piše u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Mašinovođe u Velikoj Britaniji ponovo štrajkuju, putnici u problemu

Udruženje željezničara ASLEF, koje obuhvata devet operatera, napustili su svoja radna mjesta, jer traže veće plate, prenio...

Tramp bi mogao biti krivično gonjen i završiti u...

Nalog FBI-ja za pretragu Mar-a-Laga koji je u petak objavilo Ministarstvo pravosuđa otkriva da je Tramp pod...

Šaban: Policija odmah došla na lice mjesta

“Ako je događaj prijavljen u 15 i 30 časova, a službenici u 15 i 33 bili na...

Stigao nalaz obdukcije: Da je hospitalizovan, Matijanić je imao...

Iako histološki nalaz još nije gotov, stručnjaci kažu da se može reći da bi Matijanić imao šanse da...

Aerodromi raspisali oglas za novog direktora: Ovoga puta ne...

Tada je iz ACG rečeno da Odbor direktora očekuje od menadžmenta ubrzanje započetih procesa modernizacije, dok su...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare