FDA: IQOS je proizvod modifikovanog rizika

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) donijela je odluku da se IQOS, proizvod kompanije Filip Moris koji zagrijava, a ne sagorijeva duvan, može svrstati u kategoriju „duvanskih proizvoda modifikovanog rizika“ (MRTP), kao i da je informisanje potrošača o smanjenoj izloženosti štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja u skladu sa promocijom javnog zdravlja.

IQOS sistem za zagrijavanje duvana je prvi i jedini elektronski proizvod koji koristi nikotin, a koji je FDA svrstala u kategoriju „proizvoda modifikvanog rizika“, obrazlažući svoju odluku sljedećim zaključcima:  IQOS zagrijava, a ne sagorijeva duvan; korišćenjem ovog uređaja značajno se smanjuje proizvodnja štetnih i potencijalno štenih hemikalija; naučna istraživanja potvrđuju da potpuni prelazak sa klasičnih cigareta na IQOS umanjuje izoženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama. 

„Ova odluka FDA-a predstavlja istorijsku prekretnicu u oblasti javnog zdravlja u dijelu prevencije bolesti prouzrokovanih pušenjem. Ona značajno nadograđuje rastući naučni konsenzus da je IQOS bolji izbor od nastavka pušenja“, rekao je Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu dodajući da se IQOS sistem za zagrijavanje duvana fundamentalno razlikuje od tradicionalnih cigareta i da shodno tome mora imati fundamentalno različit regulatorni okvir, što je Američka agencija za hranu i ljekove prepoznala ovom odlukom.

„Saradnja vlada i organizacija koje se brinu o javnom zdravlju, kakva je ovom prilikom demonstrirana u SAD, ubrzala bi prelazak punoljetnih pušača na proizvode koji su bolji izbor za njihovo zdravlje. I dalje je jedina opcija koja sa sobom ne nosi nikakav rizik nikad ne početi ili potpuno ostaviti sve nikotinske proizvode, ali za one koji ne prestanu najbolje što mogu uraditi je da potpuno pređu na kontrolisane, naučno utemeljene, bezdimne proizvode. Zaključno sa 31. martom 2020. godine 10,6 miliona pušača širom svijeta potpuno je ostavilo cigarete i prešlo na IQOS“, dodao je Jakovljević i zaključio da inovacije poput IQOS-a mogu dramatično ubrzati smanjenje broja pušača, što je prilika vijeka koja se ne smije propustiti.

Odluka da se Filip Moris-u odobri MRTP aplikacija kojom se IQOS sistem svrstava u kategoriju duvanskih proizvoda modifikovanog rizika uslijedila je nakon sveobuhvatne analize obimne naučne dokumentacije koju je kompanija agenciji predala u decembru 2016. godine. Ovoj odluci prethodilo je odobrenje FDA-a iz aprila 2019. godine, kojim je omogućena komercijalizacija IQOS-a na američkom tržištu.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Leteći bikovi ispratili Atletiko i Savića iz Lisabona

Nakon što su eliminisali sada već bivšeg šampiona Liverpul u osmini očekivalo se da mogu do kraja,...

Premijer Marković: Ekonomska politika Vlade bila je u ovom...

"Zahvaljujući osmišljenoj ekonomskoj politici učinili smo da naša privreda bude još produktivnija i da stvara novu vrijednost....

Netanjahu: Započinje nova era u odnosima Izraela sa arapskim...

Netanjahu je, u saopštenju koje je prenosila televizija, naveo da će "pun i zvaničan mir" sa UAE...

Dečić kao generalka za Ludogorec

Budućnost je 25.juna remijem protiv Koma na Zlatici šest kola prije kraja teoretski osigurala šampionsku krunu. Sjutra...

Francuska ministarka odbrane stigla u Bejrut

"Ovo je posjeta podrške, tokom kojeg ćemo ponoviti poruke predsjednika Republike, i posjeta koji pokazuje veliku ulogu...

NAJČITANIJE

Filipović za Standard: Demokrate i DF prigrlili besposličare i...

Demokrate kreče grafite u Beranama, a podržavaju anonimni "aktivizam" koji govori da se...

Raković otkrio planove velikosrpskih krugova iz Beograda: Ako pobijedi...

“Nakon što Đukanovićev režim padne, DPS treba zabraniti kao što su zabranjene mafijaške organizacije Koza nostra ili...

(FOTO) Uhapšen Kristijan Junčaj: Pronađen pištolj

Kako je saopšteno iz policije policija je sinoć prilikom kontrolisanja K.J. pronašla pištolj marke "Pietro Beretta".

Istraga o pomorskoj nesreći u Budvi: Vještak tvrdi da...

- Pomorska nesreća u kojoj je 11. jula stradala jedna osoba dogodila se zbog nepridržavanja međunarodnih pravila...

Gradilište na Skadarskom jezeru: „Rajov ranč“ odobrili sveštenici SPC

Na radilištu je postavljena kamena ploča na kojoj piše „Čikov izvor“ i imena: Stanko Rakčević, Rajo Šuškavčević,...

Komentari

avatar