Izvor:Dan

Fejzić: Pijetet za Veliku, ali šta sa Šahovićima

Sve zločine počinjene na teritoriji Crne Gore treba osuditi podjednako, jer je to jedini način da se pokaže da nečije žrtve nisu veće od drugih, poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

On je povodom obilježavanja 77 godina od zločina u Velici, kazao da, kao čovjek, duboko žali za svim zločinima koji su se počinili na teritoriji Crne Gore i šire, uključujući i zločine u Pivi i Velici.

“Moj pijetet za žrtve i njihove porodice. Međutim, razmišljajući šta se sve dešavalo kroz istoriju Crne Gore, ne mogu a da ne spomenem neke slučajeve koji se danas ne spominju niti od strane Vlade, a ni među najavljenim rezolucijama”, kazao je Fejzić za agenciju Anadolija.

On tvrdi da je muslimansko stanovništvo u Plavu i Gusinju masovno pokrštavano, a desili su se i masovni pokolji u Šahovićima i duž Limske doline.

“Imam poštovanje za žrtve Velike i Pive, ali niko ne spominje događaje iz 1912. i 1913. godine, gdje je u Plavu i Gusinju ubijeno oko 600 najbiranijih i najuglednijih plavsko-gusinjskih prvaka i gdje je kompletno stanovništvo na silu pokršteno. To je opštepoznata činjenica i to svi u Crnoj Gori znaju”, tvrdi reis.

On tvrdi da je u Šahovićima 1924. godine napravljen strašan zločin, i to u godinama kada nije bilo rata. Poručuje da jedinu pomoć koju je tadašnja vlast pružila onima koji nisu ubijeni, jeste da im se izdaju pasoši da idu za Tursku.

“Danas u Šahovićima nema ni jednog muslimanskog stanovnika, da ne govorimo o spomenicima i bilo kakvom tragu da su oni tamo živjeli”, kazao je Fejzić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

BEZ OBJAŠNJENJA ODAKLE NOVAC: Abazović i Đurđić vlasnici 10...

Iako je Džihan Abazović tvrdio da su vlasnici klinike isključivo ljekari, podaci Agencije za privredni registar u...

Dokumentacija Fabrike celuloze nestala, bivši radnici ostaju bez penzija

Oni su zatražili da se utvrdi šta se desilo sa personalnom i finansijskom dokumentacijom tog preduzeća za...

Sekulić: Mješovita vlada koja bi pripremila izbore jedno je...

Oni su komentarisali pismo koje je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurovic...

Elvir Adrović pušten nakon zadržavanja od 72 sata

Adroviću je Specijalno državno tužilaštvo prije nekoliko dana odredilo zadržavanje do 72 sata. Nakon toga, nije mu...

U saobraćajnoj nesreći kod Termoelektrane Pljevlja poginula dva mladića

U trenutku udesa četiri mladića bila su u vozilu marke „Pasat“ pljevaljskih registarskih tablica. Iz za sada...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare