Izvor:RTCG

Galić: Nove mjere neophodne, broj vakcinisanih nedovoljan

Ukoliko Vlada prihvati preporuku Instituta za javno zdravlje, za petnaestak dana, bez kovid potvrde na posao neće moći zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, vojsci i policiji. To je preporuka Instituta za javno zdravlje, o čijem usvajanju odlučuje Vlada. Uvođenje obavezne kovid potvrde, u tom slučaju, važilo bi za kompletnu javnu upravu.

“Do prvog decembra je dat rok da se obavi vakcinacija da bi zaposleni u javnom sektoru i generalno građani imali vremena da sprovedu vakcinaciju”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

U ovom momentu broj vakcinisanih nije dovoljan da bi se zaustavilo dalje širenje virusa, zbog toga su potrebne nove mjere poput uvođenja nacionalne covid potvrde. Ukoliko se ove preporuke usvoje bez kovid potvrde nećemo moći ni u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore u kojima djelatnost obavlja više od tri preduzetnika.

“Nije to nešto što mi u Crnoj Gori izmislili, to su razvijene zemlje Evrope uvele, nema razloga na osnovu studija da se ove mjere i kod nas ne uvedu i mogle bi dati rezultat i sačuvati nas od nastavka agonije”, istakao je Galić.

Već desetak dana u Austriji se strogo kontrolišu kovid potvde. Nevakcinisani ne smiju da izlaze osim do prodavnice ili apoteke.

A testiranje u Austriji je besplatno. Dnevno se odradi čak 400.000 PCR testova otkako je uvedena mjera obaveznog testiranja za one koji nisu vakcinisani.

“Većina prihvata kao mjeru kroz koju se može proći, dosta je onih koji traze opšte zaključavanje svih građana na kraći period kako se ne bi ugrožavala prava svih na duži period”, kazao je novinar  TANJUG-a iz Beča Zoran Mirković.

Za sada su u Crnoj Gori obavezne kovid potvde za ulazak u ugostiteljske objekte, za prisustvo predstavama i sportskim dešavanjima kao i prilikom posjete Božićnom Pazaru u Podgorici.

Ovog vikenda najavljuje se intezivna kontrola inspekcije i policije kako bi utvrdili da li građani imaju ove potvrde u kafićima i restoranima.

Provjeravaće da li se i uprkos zabranama organizuju svadbe.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do sedam stepeni

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, duvaće vjetar povremeno umjeren do jak, na udare...

MPNKS: Bratić govorila jezikom slobode, nije joj na kraj...

Kako su kazali iz MPNKS, DPS-SDP-SD večerašnjim saopštenjima želi opet da Bratić uvuče u svoje nacionalističke igre...

Krivokapić: Kako mogu braniti fotelje oni koji traže nove...

"Upravo zbog fotelja, neki planiraju saradnju sa DPS-om, dok drugi zbog istih fotelja, od samog početka ovu...

Rakočević: Nadam se da nikada više u Crnoj Gori...

“Ovo je, na našu žalost, ministarka u “najboljoj” Vladi CG u njenoj istoriji. Ali na našu sreću,...

Dizdarević: Nekontrolisani izlivi mržnje ministarke Bratić, pravi odraz stavova...

Kako je kazao, nakon skandalozne izjave Bratić može se konstatovati da su maske definitivno pale.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare