Izvor:RTCG

Galić: Nove mjere neophodne, broj vakcinisanih nedovoljan

Ukoliko Vlada prihvati preporuku Instituta za javno zdravlje, za petnaestak dana, bez kovid potvrde na posao neće moći zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, vojsci i policiji. To je preporuka Instituta za javno zdravlje, o čijem usvajanju odlučuje Vlada. Uvođenje obavezne kovid potvrde, u tom slučaju, važilo bi za kompletnu javnu upravu.

“Do prvog decembra je dat rok da se obavi vakcinacija da bi zaposleni u javnom sektoru i generalno građani imali vremena da sprovedu vakcinaciju”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

U ovom momentu broj vakcinisanih nije dovoljan da bi se zaustavilo dalje širenje virusa, zbog toga su potrebne nove mjere poput uvođenja nacionalne covid potvrde. Ukoliko se ove preporuke usvoje bez kovid potvrde nećemo moći ni u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore u kojima djelatnost obavlja više od tri preduzetnika.

“Nije to nešto što mi u Crnoj Gori izmislili, to su razvijene zemlje Evrope uvele, nema razloga na osnovu studija da se ove mjere i kod nas ne uvedu i mogle bi dati rezultat i sačuvati nas od nastavka agonije”, istakao je Galić.

Već desetak dana u Austriji se strogo kontrolišu kovid potvde. Nevakcinisani ne smiju da izlaze osim do prodavnice ili apoteke.

A testiranje u Austriji je besplatno. Dnevno se odradi čak 400.000 PCR testova otkako je uvedena mjera obaveznog testiranja za one koji nisu vakcinisani.

“Većina prihvata kao mjeru kroz koju se može proći, dosta je onih koji traze opšte zaključavanje svih građana na kraći period kako se ne bi ugrožavala prava svih na duži period”, kazao je novinar  TANJUG-a iz Beča Zoran Mirković.

Za sada su u Crnoj Gori obavezne kovid potvde za ulazak u ugostiteljske objekte, za prisustvo predstavama i sportskim dešavanjima kao i prilikom posjete Božićnom Pazaru u Podgorici.

Ovog vikenda najavljuje se intezivna kontrola inspekcije i policije kako bi utvrdili da li građani imaju ove potvrde u kafićima i restoranima.

Provjeravaće da li se i uprkos zabranama organizuju svadbe.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Podgorica: Autobus gradskog prevoza kamenovan u Donjoj Gorici

"Kolege mi upravo javljaju da je još jedan novi autobus oštećen (kamenovan, da budem precizan).. ovog puta...

Eksplozivna naprava bačena u blizini kuće načelnika Istražnog zatvora

Policija je na licu mjesta, a po nalogu tužioca i u prisustvu vještaka vrši se uviđaj.

Kako prepoznati jesenju depresiju i kada reagovati

Ovaj poremećaj, kaže dr. Slobodan Nogo, spec. psihijatar, načelnik Centra za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu, dijeli...

Đukanović: Sveta obaveza predsjednika je da se usprotivi pokušaju...

Smatra da predsjednik mora da bude na strani poštovanja Ustava i zaštite državnog i nacionalnog dostojanstva Crne...

Đukanović: Uvođenje države u Otvoreni Balkan od strane ove...

Na pitanje šta ako se inicijativa Otvoreni Balkan izglasa na Vladi, kao što se to desilo sa...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare