Glavni grad: Džomić plasiranjem netačnih informacija manipuliše vjerskim osjećanjima

Tvrdnje g. Velibora Džomića prema kojima je Vlada Crne Gore dala saglasnost Glavnom gradu da navodno na zemljište u neposrednoj blizini crkve Svtog Đorđa, u podnožju brda Gorica, prenese pravo raspolaganja Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) su apsolutno neistinite i nemaju bilo kakvo uporište u činjenicama i realnosti, saopšteno je iz Glavnog grada.

Saopštenje prenosimo integralno:

Zbog obkektivnog informisanja javnosti saopštavamo da je Glavni grad donio odluku da za ovu namjenu opredijeli državno zemljište koje se nalazi na drugom kraju brda Gorica, daleko od crkve Svetog Đorđa.

Zbog toga zaista zabrinjavaju, ali ne čude ovakvi stavovi visokog predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji, u sebi svojstvnom i prepoznatljivom maniru pokušava da, po ko zna koji put, plasiranjem netačnih informacija uznemiri javnost i manipuliše vjerskim osjećanjima naših građana.

Umjesto da g. Džomić pozdravi ovakvu odluku Glavnog grada i podrži našu namjeru s ciljem da sve vjerske zajednice u Podgorici i Crnoj Gori imaju jednak i ravnopravan tretman i da svi građani naše države uživaju jednaka vjerska prava, on prvi pokušava da javno problematizuje i osporava odluku Glavnog grada kojom CPC dodjeljuje državno zemljište kao doprinos u izgradnji vjerskog objekta, kao što je to činio i u odnosu na zahtjeve ostalih vjerskih zajednica.

Takođe, tačno je da je zemljište na Koniku na koje se poziva g. Džomić važećim planom namijenjeno za izgradnju vjerskog objekta, pa pitamo g. Dzomića da li iznošenjem stavova tim povodom smatra da SPC jedina treba da ima prvenstvo i ekskluzivno pravo da raspolaže svim zemljištem u Crnoj Gori gdje god se planira gradnja nekog vjerskog objekta?

Podsjećamo da su u proteklom peroidu sve vjerske organizacije na teritoriji Podgorice dobile pogodne lokacije i većinom izgrdile vjerske obkjekte osim Crnogorske pravoslavne crkve, pa je sasvim opravdano i očekivano da Glavni grad pozitivno odgovori i na zahtjev CPC i prenese pravo raspolaganja državnim zemljištem na kojem i ova vjerska organizacija može graditi svoj vjerski objekat.

Bez obzira na pojedinačne negativne stavove povodom ovog pitanja, Glavni grad će nastviti da vodi politiku poštovanja različitosti i uvažavanja multivjerskog i multietničkog skada našeg društva i države,  s ciljem da nastavimo da čuvamo i nadograđujemo  tekovine građanske, sekularne i moderne države Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Sjutra promjenjivo oblačno

Na sjeveru sunčani periodi, a tokom jutra po kotlinama magla ili niska oblačnost. Vjetar mjestimično umjeren do...

Habib: Hvala ti oče za sve, naučio si me...

To je poruka koju je na Instagramu objavio Habib Nurmagomedov nakon što je sinoć odbranio naslov prvaka...

ROĐENI BRAT ove glumice je NAJPOZNATIJI srpski POLITIČAR!

Naime, ona je tumačila ulogu sekretarice sekretarice Zorice, koja je zaposlena u kancelariji sudije Ljubomira Starčevića Risa,...

Albanski princ postao otac djevojčice

Princ Leka ponosni je otac djevojčice, koju je par odlučio da nazove Žeraldina, u znak sjećanja na...

Majci prijeti zatvor jer ne pušta djecu u školu...

Ona se plaši da bi mogla da umre od astme, dijabetesa i problema sa tiroidnom žlijezdom, jer...

NAJČITANIJE

Ubio kolumbijskog narko-bosa i pobjegao: Našli ga kako drhti,...

Stanimirović nije nastradao igrajući ruski rulet, kako su mediji prvobitno izvještavali. Pijana svađa u noći 31. marta pokrenula...

Đukanović na Božić može raspisati nove izbore, ako mandataru...

Prema članu 92 Ustava Crne Gore, Skupština se raspušta ako ne izabere Vladu u roku od 90...

Meteorolozi najavljuju jednu od NAJHLADNIJIH zima na Balkanu!

Kako je za Blic kazao Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju, čije prognoze rado čitaju...

SVJEDOCI U ŠOKU: Mladić je ležao u lokvi krvi,”Dacić...

Mladić u lokvi krvi "Bila sam u trgovinu. Kad sam došla, zatekla sam ispred...

On je posljednji živi saborac Krsta Popovića: Krsto je...

“Nije Krsto zec iz gore, nego junak Crne Gore”, priča Vujičić. Otac mu prenio...
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare