Izvor:Pobjeda

Gradilište na Skadarskom jezeru: „Rajov ranč“ odobrili sveštenici SPC

Umjestu Manastirska tapija na Skadarskom jezeru, koje pripada zaštićenoj zoni, odnosno Nacionalnom parku, nekoliko dana odvijaju se građevinski radovi, ali nadležni, za sada, ne znaju ni ko ni što radi?! Ekipa Pobjede obišla je radilište, gdje juče nikog nije bilo, pa ni mašina, a u Nacionalnom parku „Skadarsko jezero“ rečeno nam je da su njihovi nadzornici primijetili da „neko devastira tu zonu“ i o tome obavijestili resorno Ministarstvo turizma i održivog razvoja, odakle su obaviješteni da će inspekcija danas izaći na teren.

Na radilištu je postavljena kamena ploča na kojoj piše „Čikov izvor“ i imena: Stanko Rakčević, Rajo Šuškavčević, Momo Božović, Slobo Dabanović, Srećko Raičević, Dragan Korović, a na kraju ovog popisa imena piše: „Rajov ranč“.

Uprava parka

Tragom onoga što piše na kamenoj ploči stupili smo u kontakt sa podgoričkim biznismenom Rajom Šuškavčevićem koji je za naše novine potvrdio da je on sa prijateljima angažovao mašine i otvorio radilište na tom prostoru.

– Nemamo namjeru da nešto gradimo na obali jezera. Svi u susjednim mjestima sređuju obalu kako bi tu odmarali, roštiljali… U godinu dana smo tu 10 i to nije nikakva katastrofa. Očistili smo vrbe, obalu smo utvrdili i ne znam šta je tu naopako – kazao je Šuškavčević.

Ističe da je prošle godine pitao sveštenike i dobio od njih dozvolu da utvrdi obalu kako je ne bi voda odnijela.

A radovi se odvijaju nedaleko od Manastira Vranjina, u kojem služi sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i koji smatraju da je i ovaj dio obale Skadarskog jezera – Manastirska tapija – njihovo gazdinstvo.

Nacionalnim parkom „Skadarsko jezero“, u okviru kojeg se nalaze i Manastir Vranjina i Manastirska tapija, gazduje država, odnosno uprava ovog parka, a direktor ove ustanove Nenad Ivanović juče je Pobjedi kazao da su upoznati sa radovima na obali i istakao da je to ,,protivpravna aktivnost, nelegalna promjena u prostoru“.

– Naša obaveza je da takve i slične stvari prosljeđujemo Ministarstvu održivog razvoja i turizma, odnosno Inspekciji zaštite prostora. Mi smo to uradili i mislim da će danas izaći na teren da vide što i kako. Ne znam što su htjeli da prave tu, naši nadzornici tokom redovnih kontrola prostora u parku kad zapaze neku gradnju koja je nelegalna sačine zapisnik i kad to fotografišu mi to proslijedimo inspekciji i oni izlaze na terene i preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti – istakao je Ivanović.

Kaže da u Nacionalnom parku „Skadarsko jezero“ čekaju nalaz inspekcije, nakon čega će odlučiti što dalje treba da se preduzme.

Prema njegovim riječima, nadzornik službe zaštite Nacionalnog parka kada je obilazio taj teren nije zatekao nikoga na radilištu – samo mašine i devastiranu obalu.

On navodi i da im je Marko Lakušić iz Odsjeka za inspekcijski nadzor za centralni region pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma najavio da će njihova ekipa danas obići teren i utvrditi o čemu se radi.

Ribari

Ekipa Pobjede na jezeru je zatekla mještanina Bobana Petrovića koji je ispričao da su ribari prije nekoliko dana primijetili radove na obali Manastirske tapije, da su mašine i bager bili na radilištu tri dana i da ih od juče nema.

I Petrović je ribar i dodaje da je i sam pratio što se radi na obali i zaključio je da mašine pripremaju teren za gradnju nekog objekta.

– Vidio sam bagere i radnike prije tri dana. Ovdje je bio izvor, a oni su to bagerom raščišćavali. Bilo je tu nekoliko radnika. Bager su utovarili na ponton, tu ga dovezli i onda su kopali dva-tri dana. Kamenu ploču su donijeli i ugradili, a što su dalje htjeli da rade ne znam, mora da su neki objekat planirali – uvjeren je Petrović.

Kaže i da su na obali odavno postavljeni sto i stolice, koje mnogi koriste za kampovanje.

– Takvih mjesta ima dosta. Mladi dolaze i roštiljaju, donose zvučnike, kupaju se i plivaju i to nikome ne smeta. Međutim, ovo što se sada radi je već devastacija obale – ističe Petrović.

Dodaje da su radnici na radilištu bili i u utorak veče i nije mu jasno zašto ih juče nije bilo.

– Bager su utovarili na ponton, dotjerali ovdje i onda su dva dana kopali. Vjerovatno su upozoreni da je stigla prijava i u utorak veče oko 22 sata su utovarili bagere i odveli. Kad sam otišao da bacim mreže nikoga više nije bilo. Ovo je manastirsko zemljište, ali je i zona Nacionalnog parka. Neko ih je upozorio da li iz nacionalnih parkova ili iz Mitropolije, ne znam – siguran je naš sagovornik.

Zakon o nacionalnim parkovima, u odjeljku Izgradnja objekata, članom 22 precizira da se „izgradnja objekata i izvođenje drugih radova na području nacionalnih parkova može vršiti u skladu sa prostornim planom posebne namjene, planom upravljanja i drugim planskim dokumentima“.

– Izgradnja objekata i izvođenje drugih radova u nacionalnim parkovima može se vršiti na osnovu građevinske dozvole, u skladu sa zakonom – navodi se u ovom članu.

Pobjedi je rečeno da i kada se dobije dozvola za gradnju ona mora da se radi po posebnim uslovima koje propisuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Šuškavčević: Meni ne treba da gradim

Rajo Šuškavčević rekao je Pobjedi da „nikada u životu ne bi nešto radio“ na Manastirskoj tapiji.

– Ne koristim to samo ja, nego svi okolo. Ja već pet godina kosim, pazim to i tu svi odmaraju, to je samo to, samo uređenje, ništa drugo. Meni ne treba da gradim, ja već imam kuću na jezeru – kazao je Šuškavčević.

Dodaje da je sredio i izvor, postavio klupe i stolice…

– A da se nešto radi, nema šanse – kategoričan je on.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Svjetski dan turizma: Vizija Crne Gore da svojom autentičnošću...

“Turizam i ruralni razvoj – tema je kojom se ove godine obilježava Svjetski dan turizma, a koja...

Tri penala i het-trik Vardija – petarda “lisica” na...

Fudbaleri Lestera pobijedili su Mančester Siti na Etihadu u derbiju trećeg kola Premijer lige rezultatom 5:2.

Iran poziva na prekid sukoba, nudi pomoć

“Iran pažljivo prati konflikt sa zabrinutošću i poziva na hitno okončanje konflikta i početak razgovora između dvije...

Šest stvari koje treba da znate o Nagorno-Karabahu, teritoriji...

Šta je Nagorno-Karabah Nagorno-Karabah je teritorija na južnom Kavkazu, međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana,...

Broj preminulih od korone premašio milion

Prema najnovijim podacima, od početka pandemije umrla je 1.000.341 osoba. Širom svijeta zaraženo je...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

ABAZOVIĆ: Nećemo uslovljavati mandatara, sektore bezbjednosti ne možemo dati...

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je u skupštinskom holu u toku pauze zasijedanje Parlamenta rekao...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

Komentari

avatar