Izvor:Pobjeda

Građani neće moći da se liječe u „Kodri“ o trošku države

Fond za zdravstvo zaključio je ugovore sa pet privatnih zdravstvenih ustanova koje žele da pružaju usluge u okviru javnog zdravstva ne navodeći o kojim ustanovama je riječ, ali među njima nema bolnice „Kodra“ koja je donijela odluku da se ne javlja na konkurs raspisan u septembru nakon što je Vlada prethodno sa njom raskinula ugovor, koji je trebalo da važi do kraja prošle godine.

To znači da građani Crne Gore više neće moći o trošku države da se liječe u privatnoj bolnici „Kodra“, već će sve usluge morati da plate. Ta privatna bolnica omogućavala je operacije iz oblasti urologije, hirurgije, oftalmologije i ortopedije na teret zdravstvenog osiguranja.

„Ne žele farsu“

Direktorica „Kodre“ Dragica Perović-Ivanović Pobjedi je juče kazala da je njihov ugovor raskinut ljetos nezakonitom odlukom Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva.

– Time je pacijentima oduzeto pravo da se o trošku svog zdravstvenog osiguranja, uz uput izabranog doktora, liječe u bolnici „Kodra“. Sada sve usluge, uključujući i operacije, plaćaju – istakla je Perović-Ivanović.

Navela je da se nijesu ni javili na poziv Fonda uz obrazloženje da nijesu htjeli da učestvuju u „farsi i prevari građana“.

– Konkurs je raspisan samo radi dezavuisanja građana, odnosno da bi mogli davati netačne informacije kako pacijenti i dalje mogu da se liječe i operišu u privatnim bolnicama. Raspisali su konkurs za samo četiri operativna zahvata, a ukinuli su mogućnost da pacijenti mogu uraditi bilo koji operativni zahvat koji im je indikovan. Kako nijesmo htjeli da učestvujemo u toj farsi, odnosno prevari građana, nijesmo se, naravno, javili na takav poziv – kazala je ona.

Fond za zdravstveno osiguranje juče je saopštio da je sa ukupno pet ustanova sklopljen ugovor, ali nije navedeno sa kojim, niti koje su privatne ustanove podnijele prijave na konkurs.

– Na javni poziv javilo se sedam ustanova za pružanje zdravstvene zaštite za četiri oblasti. Odlukom o izboru davalaca zdravstvenih usluga koji nijesu obuhvaćeni odlukom o mreži zdravstvenih ustanova za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja je donesena u decembru 2021. godine, sa pet ustanova zaključen je ugovor o pružanju usluga iz tri tražene oblasti – navode iz Fonda.

Magnetna rezonanca

Poliklinika „Hipokrat“ juče je obavijestila građane da je sklopila ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore i omogućila besplatne preglede magnetnom rezonancom za sve osiguranike Fonda uz uput izabranog ljekara.

– Najsavremeniji aparati i najeminentniji stručnjaci iz Crne Gore, regiona i svijeta su vam dostupni na tri lokacije – Podgorica, Nikšić i Radanovići – naveli su oni.

Osim njih, na sajtu Fonda stoji i da je potpisan ugovor od 1. januara 2022. do 30. novembra 2023. i sa Poliklinikom „Konzilijum“ koja takođe omogućava preglede magnetnom rezonancom.

Iz Fonda su saopštili da su zaključili ugovore za pružanje specijalističko-konsultativne i dijagnostičke zdravstvene zaštite iz oblasti radiološke dijagnostike i hiperbarične oksigene terapije.

– Osigurana lica ostvaruju zdravstvenu zaštitu iz oblasti radiološke dijagnostike kod davaoca zdravstvene usluge (privatna klinika) na osnovu uputa izabranog doktora, po prijedlogu nadležnog konzilijuma Kliničkog centra Crne Gore. Osigurano lice ostvaruje zdravstvenu zaštitu iz oblasti hiperbarične oksigene terapije kod davaoca zdravstvenih usluga, na osnovu uputnice nadležne područne jedinice/filijale Fonda i odgovarajuće medicinske dokumentacije – stoji u saopštenju.

Javni poziv, kako su rekli, raspisan je uz saglasnost Ministarstva zdravlja a na prijedlog Kliničkog centra Crne Gore, „za nedostatne usluge i za usluge za čije pružanje postoji lista čekanja“.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lajčak: Želimo da vidimo Vladu koja je proevropska, ovo...

"Mi kao EU apsolutno ne ulazimo u to ko treba da bude u...

Prosvjetarima veće plate od 1. januara

“Neophodno je preuzeti potrebne aktivnosti u cilju unaprjeđenja standarda prosvjetnih radnika”, zaključeno je...

Kabinet premijera: Abazović ima duplo manje savjetnika nego prethodnici

''Kada su u pitanju navodi medija o novom zapošljavanju napominjemo da je na...

Villamonte- novo rezidencijalno naselje u zelenoj oazi doline rijeke...

Gradić u blizini Podgoričke vreve, ali i dovoljno daleko od nje - Danilovgrad,...

Abazović: Neki ljudi neće moći da ostanu u ANB-u

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li sumnja da su šef...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare