Građanska alijansa: Nadležne institucije otvoreno i transparentno da sarađuju sa medijima

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine donijela odluku o obilježavanju ovog dana, kako bi se podsjetile vlade širom svijeta da poštuju obavezu slobode medija, kao i medijske radnike, saopšteno je iz Građanske alijanse.

Stoga, kako su ižkazali, podsjećamo Vladu Crne Gore na ove obaveze, ali i na rješavanje nagomilanih problema koji opterećuju crnogorsku medijsku scenu godinama unazad.

Zakonodavni okvir je pretrpio određene izmjene, a koje se tiču izmjene krivičnog zakonika, te zaštite novinara i efikasnijeg procesuiranja napada i ometanja rada novinara.

“Međutim, podsjećamo da je u prethodnoj godini zabilježeno čak 28 slučaja napada na novinare, što je značajan indikator za zabrinutost. Očekujemo da će implementacija usvojenih zakonskih izmjena doprinijeti unapređenju bezbjednosti novinara, te boljim uslovima rada. Uz to, izmjene Zakona o medijima i Zakona o javnom servisu RTCG koje su u toku treba da obezbijede unapređenje stanja medija, te usklađenost standardima Evropske unije”, naveli su iz Građanske alijanse.

Ekonomsko stanje novinara još uvijek ostaje problem, gdje novinari, iako po novom programu „Evropa sad“ imaju uvećane zarade, još uvijek ne mogu obezbijediti pristojnu egzistenciju.

“Dodatan problem predstavlja to što ne možemo ni očekivati odgovarajuće rezultate od novinara ukoliko ne dobijaju odgovarajuću finansijsku nadoknadu. Nadležni moraju riješiti ovo veoma značajno pitanje, jer je to jedan od značajnih uslova da mediji proizvode kvalitetne, objektivne i profesionalne izvještaje, priloge i tekstove. Još uvijek se suočavamo sa nedovoljnim stepenom samoregulacije, te uticajem vlasničkih struktura na rad medija, pa samim tim i na njihovu slobodu izvještavanja novinara”, navodi se u saopštenju.

Širenje lažnih vijesti i dezinformacija postaje sve veći problem, što je naročito izraženo od početka ratnih dešavanja u Ukrajini, a što ukazuje na neophodnost unapređenja medijske pismenosti u Crnoj Gori.

“Primjer pozitivnih promjena predstavlja rad javnog servisa RTCG, za koji se prema izvještaju Ervopske komisije i drugim relevantnim izvještajima navodi veća raznovrsnost političkog sadržaja, što ukazuje na značajne pomake u njegovom radu i oslobađanja od političkog uticaja. Očekujemo u narednom periodu još intenzivniji rad na polju objektivnosti i profesionalnosti, te vraćanja povjerenja građana u RTCG, na čemu se, sudeći po posljednjim aktivnostima, intenzivno radi”, piše u saopštenju.

Iz Građanske alijanse pozivaju nadležne institucije da otvoreno i transparentno sarađuju sa medijima, kako bi, sa jedne strane obezbijedili njihov nesmetan rad, a sa druge strane, adekvatno i efikasno plasiranje informacija građanima, čime će se svakako povećati i povjerenje kako u medije, tako i u institucije sistema.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vojinović održao sastanak sa predstavnicima udruženja crnogorskih iseljenika ‘Asocijacijom...

Pored ministra Vojinovića i ambasadora Crne Gore u Francuskoj Ivana Ivaniševića sa saradnicima,...

Vojinović-Becker: Višestruka korist od besplatnog srednjeg obrazovanja za djecu...

Becker je predstavila ministru Vojinoviću inicijativu za proširenje aktuelnog međunarodnog pravnog okvira...

Ponovljen oglas za prijem 70 vojnika po ugovoru

Kandidati moraju, kako se navodi u saopštenju, ispuniti...

Manje akcize na gorivo do kraja avgusta, Majbah od...

Na početku sjednice premijer Dritan Abazović je poslanicima uputio...

Nikola Jokić dobio najveći ugovor u istoriji NBA lige

Dvostruki uzastopni MVP će potpisati novi petogodišnji ugovor vrijedan 264 miliona dolara, takozvani...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare