Izvor:Pobjeda

Građanska pritužba protiv Uprave policije: Državni organ ne smije biti anonimni izvor

Pritužbu na način na koji je Uprava policije plasirala lažnu informaciju preko Radio Televizije Crne Gore u jutro 5. septembra o ''pucanju na policiju'', podnio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije MUP-a Crne Gore, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Savjetu za građansku kontrolu rada policije, građanin M.J., prevodilac sa Cetinja, a preko aktivista Crnogorskog helsinškog odbora.

On je zatražio da se u postupcima provjeri i utvrdi da li je postupanje Uprave policije u skladu sa standardima komunikacija sa javnošću zasnovana na profesionalizmu i zdravim osnovama, a pritužbu je podnio zato što je postupanjem državnog organa – Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova – povrijeđeno njegovo pravo da uredno, kvalitetno, blagovremeno i objektivno bude informisan o bezbjednosti Crne Gore i poštovanju javnog reda i mira.

”Javni servis RTCG objavio je 5. septembra 2021. godine u 9:35 da je neko pucao na policiju. Usljed pritiska javnosti kasnije je RTCG objavila audio snimak na kojem se doista čuju pucnji, ali koji ne potvrđuju da je došlo do pucnjave na policijske službenike. Izvorna informacija RTCG je glasila ,,Kako je potvrđeno Televiziji Crne Gore, pucano je na policiju iz vatrenog oružja, ali bez posljedica’ ”, pojasnio je građanin.

M.J. navodi u pritužbi da je, kako se pritisak demokratske javnosti nastavio, generalni direktor RTCG Boris Raonić javnosti priznao da je tu informaciju Javni servis objavio zato što ju je dobio od Uprave policije. Te navode je priznala i Uprava policije, saopštavajući da su na zahtjev te medijske kuće dali informaciju u usmenoj komunikaciji.

”Televiziji Crne Gore potvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u odnosu na policijske službenike, što je proizilazilo iz informacija kojim se u tom trenutku raspolagalo i objektivnih okolnosti koje su dovele i do izdavanja naredbi za zaštitu (u smislu adekvatnog zaklona) policijskih službenika nakon što su se začuli pucnji iz vatrenog oružja”, saopštila je Uprava policije priznajući da je ona dala tu informaciju RTCG.

Na interesovanje Pobjede oglasio se i Savjet za građansku kontrolu rada policije, čija su tri predstavnika bili neposredno uz kordon policije, negirajući upotrebu vatrenog oružja u smilsu pucanja na službenika policije.

Pobjeda je u srijedu objavila i da u Posebnom izvještaju Uprave policije o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra koji je dostavljen Odboru za bezbjednost i odranu Skupštine Crne Gore nema riječi o „pucanju u policiju“ kako je to javila RTCG, već se eksplicitno navodi da je „došlo do upotrebe vatrenog oružja pucnjima u vazduh“.

Citirani dio izvještaja Operativnog štaba, koji je formirao direktor UP Zoran Brđanin 24. avgusta, dodatno povećava značaj da javnost dobije odgovore od njega i resora kojim rukovodi, da odgovore na pitanja na kojima Pobjeda danima insistira povodom lažne informacije o „pucnjima na policiju“.

I otvara brojna pitanja. Ako u izvještaju decidirano piše da je pucano u vazduh, a ne na policiju, kako je to izvijestio jedino RTCG, onda se mora znati: ko je službenik ili zvaničnik UP koji je nacionalnom Javnom servisu dao lažnu vijest; po čijem nalogu i uz čije ovlašćenje je to uradio?

Vijest je mogla da prouzrokuje strah, paniku i da potencijalno dovede do nesagledivih posljedica, zato je izuzetno važno da se otkrije identitet policajca ili rukovodioca iz Uprave policije koji je ,,usmeno“ dojavio generalnom direktoru Javnog servisa Borisu Raoniću o navodnom napadu na policiju.

Podnosilac pritužbe primjećuje da se u slučaju ove objave zaboravlja činjenica da je informaciju plasirao državni organ i stoga i on u pritužbi postavlja nekoliko pitanja na koje traži odgovore.

”Zašto se Uprava policije istog trenutka nije oglasila javnim saopštenjem ili na drugi prikladan način i sa svim medijima i javnosti Crne Gore podijelila tako važnu informaciju? Zašto je, iako je usmeno saopštila RTCG-u na njen zahtjev, za ovu informaciju Uprava policije tražila anonimnost izvora? Zar je prihvatljivo, dozvoljeno, opravdano da nadležni državni organ kada zvanično saopštava određene informacije na zahtjev određene medijske kuće bude anoniman i neidentifikovan? Da li je opravdano da zvanični državni organ proizvodi i širi, na bilo koji način, lažnu vijest”, navodi građanin M.J. u svojim pritužbama.

On je od Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije MUP-a Crne Gore zatražio da kroz postupak kontrole u konkretnom slučaju utvrde odgovore na navedena pitanje i, konačno, da se provjeri da li je Uprava policije kreirala i širila lažnu vijest imajući u vidu niz činjenica, a posebno uzimajući i stav Savjeta za građansku kontrolu rada policije, za čije članove navodi da će se zbog javnog interesa sigurno odazvati i učestvovati u postupku kontrole postupanja Uprave policije.

Na kraju, podnosilac pritužbe je zatražio da se, zbog zaštite interesa građana Crne Gore i prevencije daljih sličnih događaja i nepotrebnog podizanja tenzija u ionako politički podijeljenom društvu, pruži potrebna instrukcija Upravi policije kako da kvalitetnije, objektivnije i zdravije komunicira sa javnošću Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

FDA: Koristi od vakcinacije djece protiv Kovida 19 značajno...

Saopštenje dolazi pošto se očekuje da će panel spoljnih stručnjaka u utorak glasati da li da preporuči...

Regija na rubu sukoba: Bajden šalje moćnu petorku da...

Lidere brine i uloga Rusije koja bi već za nekoliko dana mogla, za početak, zadati težak diplomatski...

BANA: Abazoviću na sastanku predat spisak zahtjeva

Ukazali su da je u posljednje vrijeme, kako tvrde, sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova...

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati...

"Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova,...

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: Prva nagrada za tim...

Kako je saopšteno iz CBCG, prvu nagradu, u iznosu od 3. 000 eura, osvojio je tim “Budućnost”...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare