Grupa građanki i građana: Odgovor na performans dali partijski vojnici u bijelim mantilima

Grupa građanki i građana koji su juče održali performans i protest ispred Ministarstva zdravlja povodom loše epidemiološke situacije u Crnoj Gori reagovala je na, kako kažu, odgovor koji nije dao zdravstveni nego politički sistem preko ''partijskih vojnika u bijelim mantilima''.

Oni su u otvorenom pismu poručili da žele da ukažu na odgovornost ministarke Jelene Borovinić Bojović kao i članova savjeta za borbu protiv korona virusa, na čijem je čelu nevakcinisani predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a ističu i da kampanja “treniranim saopštenjima” i video izjavama dala kontraefekat.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

Mi grupa građanki i građana juče smo organizovali performans na Rimskom trgu, postavljanjem 2231 pari obuće, simbolički predstavljajući žrtve korona virusa u Crnoj Gori i odavajući im počast. Naši ljekari koji su inače i naši sugrađani, familija, komšije, prijatelji, kumovi i u konačnom naši heroji, imaju duboko poštovanje i zahvalnost svih nas građana i građanki. Jasno ukazujemo na odgovornost ministarke Jelene Borovinić Bojović kao i članova savjeta za borbu protiv korona virusa, na čijem je čelu nevakcinisani predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić. I to bi bilo to.

Jako je bitno razlučiti da odgovor na performans nije dao zdravstveni nego politički sistem. Njegova reakcija se može podijeliti u tri ključne faze.

Prvi talas reakcije političkog sistema oličen je u vidu partijskih vojnika ogrnutih bijelim mantilima, koji za cilj imaju da autoritetom medicinskog radnika performans predstavi kao nešto što nije. Tako se moglo čuti da je performans usmjeren protiv ljekara i zdravstvenog sistema. Cilj performansa smo objasnili u prvom pasusu, a danima ranije ponavljali kroz mnogobrojna saopštenja. Ruku na srce, da budemo do kraja iskreni, jedini ljekar na čiju smo odgovornost pozvali je onaj nevakcinisanog predsjednika Vlade Krivokapića, ukoliko taj ljekar postoji i ukoliko je rekao to što predsjednik Vlade kaže da je rekao.

Isti akteri, imali su i svoj ‘’umjetnički’’ osvrt na performans, nazivajući ga morbidnim, neprimjerenim i još što šta. Šok dijela naše političke/medicinske intelektualne elite, izazvan performansom, je ravan šoku koji su, nekada davno, ljudi imali kada bi prvi put ugledali televizor i tako u šoku, vidjevši da se slika pomjera u kutiji, posjekli ga jataganom ili upucali revolverom. Gospodo intelektualci, da vas uputimo, performans sa cipelama kao simbolom pomena na izgubljene živote, je nešto šta se u svijetu koristi godinama. Koristili su ga građani i aktivisti u mnogim zemljama ali i zdravstveni radnici kao pomen na stradale kolege.

Drugi talas podrazumijeva podršku političkih partija i istaknutih partiskih botova. Njihov cilj je da se ni po koju cijenu ne dozvoli da performans prođe kao građanski, već da se spakuje u neki od partijskih torova. Reakcija određenih partija je bila očekivana jer je performans, zato što je građanski i zato što ukazuje na fakte, zašao u njihovo biračko tijelo. To i nije neko iznenađenje od tih i takvih partija i političara jer znamo da oni mogu oprostiti mrtve, pljačkanje, nerad i nebrigu ali ono što nikako ne opraštaju je ako im neko ili nešto utiče na biračko tijelo.

Treći talas predstavljaju režimski mediji koji u nadnaslovu imaju prefikse nezavisni i javni. Njihova uloga je suprtona svemu onome što predstavlja novinarska profesija i kodeks. Da budemo precizni, uloga tih medija je da jedan od njihovi najprljaviji novinara, lišen bilo kakve etike i morala, iz grupe građana izdvoje pojedinice i pokušaju diskreditaciju istih. U ostvarivanju toga cilja nije bitno da li je informacija/teza tačna ili čak stara više od 10 godina.

I dok neko čita ove redove mogao bi steći utisak da u ministarstvu zdravlja sjede PR magovi sa ozbiljnim intelektualnim kapacitetom i taktikom da doskoče javnom mijenju, međutim nije tako. Riječ je o izuzetno ograničenim ljudima, lišeni bilo kakve vizije koja traje duže od 24h. Tako je i njihova kampanja treniranim saopštenjima i video izjavama, što bi naš narod rekao nakićena kao ‘’seoska mlada’’, dala kontraefekat. Nasuprot ostvarivanju očekivanih ciljeva, vaša kampanja je imala efekat poplave koja je omogućila da ispliva ono najgore. Vaša poplava i vaše izbacilo. Naš performans je izazvao empatiju kod građana, ukazao na odgovornost i nadamo se barem jednu osobu ubijedio u pogubnost izbjegavanja vakcinacije.

Dan nakon performansa i reakcije ministarke i potparola na isti, ostaju pitanja: Da li se građanin može osjećati sigurno i zaštićeno od strane medicinskog sistema ukoliko ne dijeli iste svjetonazore sa vama i vama bliskim partijama? Da li građanin ima pravo da javno iskaže stav po pitanju epidemije i ukaže na činjenično stanje a da ne bude predmet revanšizma? Sudeći po izjavama vaših potparola, Hipokratova zakletva je odložena u fioku.

Svakako, o ovim pitanjima izvjesitćemo releventne domaće i međunarodne adrese kao i domaća međunarodna predstavništva.

Za kraj bi se lično obratili ministarki, imajući u vidu da je bila u fokusu naših izlaganja i poruka. Protiv vas, kao osobe, nemamo ništa lično! Da budemo do kraja fer i javno saopštimo, da smo o vama kao ljekaru čuli pohvale! Kamo sreće da ste se na tome zadržali!

Vaši rezultati kao ministarke su katastrofalni i o njima neće suditi vrijeme kako kažete, već nadležne institucije u čijem opisu rada je donošenje presuda! U tom kontekstu i kontekstu nabavke vakcina, imajte na umu onaj citat ‘’Oni koji pricaju vama o meni, pricaju i meni o vama. Nemojte to nikad zaboraviti.’’!

Do tada, građanski i dostojanstveno, nastavićemo da ukazujemo na vaše propuste i tražimo odgovornost za iste!

Očekujte nas uskoro!

Grupa građanki i građana!

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predate inicijative za smjenu Đurović i izglasavanje nepovjerenja Vladi

Inicijativu je potpisalo 32 poslanika. Evo šta su naveli u inicijativi: 

Crnomorska flota dobila novog komandanta

Ruske vojne baze na ovom poluostrvu bile su zahvaćene eksplozijama u prethodnih devet dana.

Nastavlja se dezinsekcija na području Podgorice

“Dezinsekcija koja će se danas vršiti obuhvatiće naselja: Tološi, Mareza, Vranići, Malo brdo, Momišići, Novi grad, Blok...

Adžić: Nijednom nismo demantovali Radunovića, bilo više poziva ka...

''Ono što je stav policije, ali dok se ne sprovede istraga, ne možemo...

Abazović o pisanju M portala: Prave se konstrukcije od...

"Vidjećemo šta će biti 19. avgusta, možda se pojavi još jedna inicijativa o nepovjerenju Vladi pa ćemo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare