Hitno popraviti položaj policajaca ili slijede protesti

Povodom Dana unutrašnjih poslova Nezavisni sindikat policije i policijski službenici poručili su da zahtijevaju da se da se položaj policijskih službenika hitno popravi. Rekli su da se neće zadovoljiti sitnim i zanemarljivim potezima, već ozbiljnim i planskim poboljšanjem koje će biti proporcionalno težini posla. U suprotnom, svoja prava potražiće na ulici.

Predsjednik sindikata Igor Rmandić kazao je da Nezavisni sindikat policije i policijski službenici koje on predstavlja neće prositi ni moliti, već zahtijevaju bolji status.

“Ne sitnim i zanemarljivim potezima već ozbiljnim i planskim poboljšanjem koje će biti proporcionalno težini posla koji obavljamo i njegovoj važnosti za kompletno društvo. U suprotnom bićemo prinuđeni da u cilju zaštite sopstvenog prava na normalan i pristojan život iskoristimo sve mogućnosti koje nam Ustav i zakoni ove države dozvoljavaju”, kazao je on.

Istakao je da su vrlo blizu odluci da izađu na ulice.

“Protestima ispred spred Vlade, Skupštine i Ministarstava”, kazao je on.  

Istakao je da još jedan praznik dočekuju razočarani, obespravljeni i na rubu egzistencije.

“Policajac sa 25 godina radnog staža i platom od 540 eura može samo da mašta o normalnom životu i obezbijeđenoj egzistenciji za svoju porodicu. Šta da kažemo za one mladje koji imaju još manje i tek treba da formiraju svoje porodice? “, kazaio je on.

Dodaje da su finkcionerima usta puna fraza poput one da je policajac država i da je napad na policajca napad na državu.

“A šta su to oni uradili prethodnih godina da zaštite tu “državu”? Ukinuli su joj topli obrok, regres, prevoz, zimnicu, jubilarne nagrade, operativni i granični dodatak. Policajac je prinuđen da na sudu traži čak i “suvu” platu koju je pošteno zaradio jer hoće i to da mu otmu. Policajac radi i kada su svi tokom praznika sa svojim porodicama, a onda i te praznične sate mora da naplati pomoću suda jer je neko odlučio da uštedi na njegovoj muci”, dodao je on.

Kazao je i da država nije sposobna da obuče, obuje i opremi svoju policiju treba duboko da se zamisli kojim putem ide.

“Kakvu to poruku šalju običnom građaninu koji želi, očekuje i treba da bude zaštićen i miran? Policajac koji na posao ide gladan, u uniformi koju je kupio na nekoj pijaci i cipelama kupljenim na rate mora da ima nadljudsku volju, ogromnu ljubav prema službi i ekstremno visok osjećaj odgovornosti da bi svoje zadatke izvršavao profesionalno i na najvišem nivou”, kazao je Rmandić.

Sve ovo će, dodaje, doći na naplatu narednih godina jer su mlade generacije demotivisane ovakvim odnosom prema policiji i teško da će se po ovim uslovima puno njih odlučiti da u budućnosti obuče uniformu.

“O tome danas, na žalost, oni koji donose odluke u ovoj zemlji ne razmišljaju niti imaju viziju razvoja službe za narednih 5, 10, 15 godina”, kazao je on.

Kazao je da su oni koji su proteklih decenija prodefilovali kroz službu urušili je i degradirali do neprepoznatljivosti.

“Težina i opasanosti ovog posla su postali obrnuto proporcionalni poštovanju i povjerenju koje građani imaju prema policiji što je najbolji pokazatelj da se stvari pod hitno moraju mijenjati. Svaka čaša ima svoj kapacitet nakon čega počne da preliva. Čaša u kojoj se nalazi strpljenje policijskih službenika je već odavno puna. U njoj nema mjesta ni za jednu kap više”, zaključio je Rmandić.   

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare