Istraživački serijal Al Džazire: O pedofiliji u SPC, stigmatizacija i progon

Era lažnih vijesti, brzih tehnologija i dostupnosti velike količine informacija pruža savršenu perspektivu za sakrivanje korupcije, zloupotrebe i neetičkog ponašanja. U takvim uslovima nastala je nova emisija Al Jazeera Kodex.

Emisija, kako je navedeno u najavi, zastupa građane koji nemaju glas, a na koje direktno utiče ovakvo ponašanje, te kroz lupu posmatra sve one koji u njihovo ime donose odluke i čije bi ponašanje moralo biti moralni i etički vodič.

Tema prve epizode nove emisije Al Jazeera Kodex više decenijske su optužbe za pedofiliju, silovanje, seksualno zlostavljanje i otmice protiv pojedinaca unutar Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Sudski spor protiv episkopa

Početkom 2000-ih prvi put u istoriji SPC-a vođen je sudski spor protiv jednog episkopa, optuženog za bludnje radnje nad maloljetnicima.

Neki od slučajeva su, u potrazi za pravdom, stigli do suda u Londonu.

Međutim, žrtve uglavnom ostaju bez moralnog i materijalnog obeštećenja, a njihova stigmatizacija i progon traju godinama.

Reklama

Pojedine žrtve su odlučile da za Al Jazeeru govore o teškim iskustvima i preživljenim traumama, kako su ih pravni sistem i država iznevjerili, te da posljedice toga što su progovorili javno trpe i danas.

“Stvarnost nam nameće i teme kojima će se nova emisija baviti – mahinacije javnim novcem, mito, korupcija, neefikasnost pravosuđa, uzurpiranje javnog dobra… Osnovna poruka koju Al Jazeera Kodex šalje jeste da postoje pojedinci koji ne čine dobro i izbjegavaju pravila, ali i oni koji neće dopustiti da takvo ponašanje ostane skriveno od očiju javnosti”, poručuju iz AJB-a.

Al Jazeera Kodex biće emitovan 23. decembra, u 21:00 sat u programu Al Jazeere Balkans, a autorka emisije je Žana Kovačević. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare