Italija vidi Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava kao model progresivnosti, emancipacije i integracije crnogorskog društva

Skoro naimenovana Ambasadorka Italije, Andreina Marsela, posjetila je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava u želji da se bolje upozna sa radom te institucije. Ministar Gjeka joj je poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješan početak njene diplomatske misije.

Ambasadorka Marsella je izjavila da cijeni napore koje Ministarstvo ulaže na unaprijeđivanju ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori, i da bude uzor njihove zaštite i unapređenja u regionu. Italija vidi Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava kao model progresivnosti, emancipacije i integracije crnogorskog društva. 

Ambasadorka Marsella posebno cijeni proaktivan rad Ministarstva koje je nedavno osnovalo Direktorat za interkulturalizam kao svoju novu organizacionu jedinicu posvećenu unapređenju integracijskih procesa zasnovanih na univerzalnim vrijednostima i pravima. Ministar Gjeka je ukazao da je Direktorat za interkulturalizam jedinstvena i, za sada, prva državna institucija te vrste na svijetu. 

Marsela smatra da Direktorat, kao takva društvena inovacija, može biti model mirne koegzistencije i uzajamnog kulturnog oplemenjivanja kako u regionu tako i u Evropi. 

Ministar Gjeka je potvrdio da je ovakva inovativna vizija Ministarstva ljuskih i manjinskih prava proizašla upravo iz namjere da se napravi značajan resorni doprinos ubrzanju procesa evropske integracije Crne Gore. Gjeka je dodao da ulaže lične i institucionalne napore da se pozitivno djela i djeluje u uslovima trenutne političke tenzije u Crnoj Gori i u svijetu. Za njega su upravo takvi otežali uslovi najveći motivator za još veće zalaganje za mirnodopski, inkluzivni i progresivni razvoj nacionalnog i globalnog društva.

Ministar Gjeka je podrobno upoznao Ambasadorku Marsela sa programima i projektima Ministarstva ukazujući na poseban fokus svih organizacionih jedinica prošle godine na unapređenje prava Roma i Egipćana, LGBTQ zajednice i osoba sa invaliditetom. Uz to, Ministarstvo nastavlja svoj uspješan dosadašnji rad na pitanjima rodne ravnopravnosti. 

“Svaka od ovih inicijativa znatno doprinosi reputaciji Crne Gore kao moderne i inkluzivne države i društva, i time pozicionira Crnu Goru sve bliže ulasku u EU. Skoro pripremljeni Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za Ujedinjene Nacije ukazuje da Crna Gora nastavlja da jača svoj zakonodavni okvir na planu zaštite, promocije i unapređenja ljudskih prava sa sve širim spektrom inkluzivnosti i senzibiliteta prema najosjetljivijim segmentima društva. Takvim pristupom unapređujemo domene ljudskih i manjinskih prava osnažujući njihovu uzajamnu povezanost i međuzavisnost, po kojoj samo onda kada su uvažena prava svakog tada svi mogu imati svoja prava zagarantovana i poštovana”, zaključio je Ministar Gjeka. 

Za izgradnju bolje, zajedničke budućnosti zasnovane na univerzalnim pravima i vrijednostima potrebno je uvažiti i uključiti sve segmente društva i potreban je doprinos svih nas, rekla je Dr. Ljudmila Mila Popović, v.d. Generalne direktorice Direktorata za interkulturalizam koja je učestvovala na sastanku. Popović je konstatovala da Crnoj Gori treba nova priča, nova vizija, novi kulturni kod kako za internu tako i za evropsku integraciju. 

“Crna Gora je poznata po bogatstvu kako prirodnog tako i kulturnog diverziteta. Multikulturalnost je naša očigledna realnost, a interkuturalnost je svjesna i savjesna namjera, naša institucionalna odluka da činimo da ta realnost funkcioniše na dobro svima. Principe i vrijednosti multikulturalizma kao što su tolerancija, dijalog i poštovanje progresivno unapređujemo u modele suživota, empatije i solidarnosti, i jedinstva u raznolikosti, što je suština interkulturalizma”, pojasnila je Popović. 

„Direktorat za interkulturalizam posvećen je izgrađivanju novog, ujedinjujućeg kulturnog koda za budućnost Crne Gore. Stvaramo svjetliju mapu i lice Crne Gore koja je multietnička, multikonfesionalna, građanska, ekološka i progresivna. U tom svijetlu, Crna Gora je zemlja sa dugom i bogatom tradicijom uzajamnog socio-kulturnog prožimanja kao i zemlja u kojoj se sada rađaju i nastanjuju i novi identiteti; zemlja u čijem se malom okviru sada ogleda i velika, savremena slika svijeta – zemlja interkulture”, naglasila je Popović.

Kroz promociju interkulturalne integracije, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava želi da osnaži bezbijednost, kooperaciju, koheziju i harmoniju, i da razvije državne politike i programe za ostvarenje punog potencijala interkulturalizma. U tom duhu, dodao je Ministar Gjeka, Direktorat za interkulturalizam je vodilja nove vizije Crne Gore kao progresivne, proaktivne i prosperitetne zemlje koja doprinosi mirnijem, stabilnijem i održivom i regionu i svijetu.

Ambasadorka Marsella je izrazila podršku eventualnim oblicima saradnje koji bi se mogli realizovati sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prva s ciljem osnaživanja i promovisanja interkulturalizma na nacionalnom i internacionalnom nivou, stavljajući se u potpunosti na raspolaganje za vrednovanje konkretne podrške predstojećim programima Direktorata za interkulturalizam. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kurti: Srbija je de fakto priznala Kosovo, o statusu...

S druge strane opozicione partije u Skupštini Kosova iznijele su niz Kritika na račun Kurtija i “njegovog...

Šahmanović: Dugujemo Crnoj Gori da ostanemo ovdje i da...

Šahmanović ističe da su ovim izmjenama odvojili specijalizante koji se usavršavaju izvan Crne Gore i one koji...

Britanci “spustili” Dodika: Samo država BiH ima nadležnost donositi...

Britanska ambasada u BiH se oglasila kratkim saopštenjem na svom zvaničnom Facebook nalogu. "Sve...

Udes na Zlatici, oboreni motociklista i suvozač

Kako nam je rečeno, do udesa je došlo u blizini hipermarketa Laković na Zlatici.

Milatović: Vjerujem u pobjedu, imam dvotrećinsku prednost

Siguran je i u pobjedu u drugom krugu. “Jesam siguran, vjerujem u zajedničku pobjedu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare