IZJ: Građani, posebno oni između 30. i 39. godine života treba da se imunizuju, upravo ove grupe najviše obolijevaju

Institut za javno zdravlje naveo je da je letalitet, broj preminulih u odnosu na broj zaraženih, daleko niži u odnosu na brojne druge zemlje. Međutim iz Instituta poručuju da ostoje brojni razlozi zbog kojih građani, posebno oni između 30. i 39. godine života treba da se imunizuju, jer u trenutnom opsegu zaraženih, upravo ove grupe najviše obolijevaju.

Kako su naveli iz Instituta, jedan od parametara na osnovu kog se prate posljedice pandemije korona virusa, prema svjetskim standardima, je letalitet.

“To je broj preminulih u odnosu na broj zaraženih koji, u konačnom, oslikava kvalitet liječenja u nekoj zemlji. Prema podacima Džon Hopkins Instituta iz Sjedinjenih Američkih Država, letalitet u Crnoj Gori je 1,5 odsto. To znači da se od ukupnog broja zaraženih u Crnoj Gori, od ove bolesti, oporavilo 98,5 procenata. U poređenju sa drugim zdravstvenim sistemima, letalitet iznosi: Slovenija, Španija, Francuska i SAD 1, 7 odsto Kanada 1,8 Hrvatska 2,2 Njemačka 2,4 Italija 2,9 Velika Britania 2,0 Australija 2,2”, istakli su iz ove zdravstvene institucije.

No, dodaju da bez obzira na nizak letalitet, građani bi morali da budu svjesni da je infekcija uzrokovana novim korona virusom opaka i nepredvidiva bolest koja vodi fatalnim posljedicama.

“Osim toga, proces oporavka u nekim slučajevima koji se prate u Crnoj Gori podrazumijeva odrasle ljude koji u tridesetim ili četrdesetim godinama života ponovo uče da dišu, hodaju, imaju ozbiljne posljedice na krvnim sudovima, mišićima… Ovo je još jedan od razloga zbog kojih građani, posebno oni između 30. i 39. godine života treba da se imunizuju, jer u trenutnom opsegu zaraženih, upravo ove grupe najviše obolijevaju”, zaključeno je u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Srzentić: Osnažićemo ljude u Crnoj Gori i omogućiti im...

Ministarka Srzentić se tokom zvanične posjete Americi sastala sa Cori Zarek,  izvršnom direktoricom Beeck centra za inovacije...

Ovaj Srbin je priznao da je Tamari Eklston ukrao...

Britanski „Telegraf“ piše da je Jugoslav bio dio međunarodne bande lopova koji su, između ostalog, provalili u...

Suđenje Kneževiću 13. decembra

Đukanović je tužio Kneževića u proljeće 2019. godine, tvrdeći da mu je povrijeđeno...

U subotu bez struje tri opštine

Budva- u terminu od 09 do 15 sati: zgrada MUP-a u Budvi

U Moskvi započinje “zaključavanje” u trajanju od 11 dana

Zemlja koja je najteže pogođena pandemijom u Evropi, bori se s niskim stopama vakcinacije uprkos tome što...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare