Izvor:Dan

Izmjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom do petka šalju EK

Izmjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatošću biće poslate Evropskoj komisiji (EK) na mišljenje do kraja sljedeće sedmice, jer su uglavnom završene sve procedure u Crnoj Gori, kazao je državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Boris Marić.

On je u izjavi za Dan rekao da očekuje da će se na proljećnom zasijedanju Skupštine, u martu, pred poslanicima naći izmjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, a kojima se predviđa oduzimanje bogatstva, za koje vlasnik ne može da dokaže legalno porijeklo.

Marić je naveo da je u skladu sa Poslovnikom Vlade Nacrt zakona dostavljen Sekretarijatu za zakonodavstvo, radi pribavljanja mišljenja o usklađenosti predloga akta sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, koji je u završnoj fazi davanja mišljenja na taj akt.

Očekuje se uskoro i mišljenje Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Kancelarije za evropske integracije.

Marić je kazao da su sve te procedure u završnoj fazi.

On je rekao da jedino što može da bude jeste da Ministarstvo finansija traži neke dodatne analize o finansijskim efektima.

Marić je naveo da sumnja da će se to deseti, jer zakon ne treba da izazove troškove za državu, već naprotiv, da počne puniti državni budžet.

„Kada je u pitanju mišljenje EK, sa obzirom na to da je zakon rađen u saradnji sa njihovim ekspertima, očekujem da dobijemo povratnu informaciju od njih u roku od dvije do tri sedmice“, kazao je Marić.

On je dodao da EK može da se čeka i do tri mjeseca, ali da sumnja da će se to ovog puta dogoditi.

„Nakon toga, zakon usvaja Vlada, i vjerujem da će u martu on sigurno biti u Skupštini na proljećnom plenumu, ako ne i na vanrednom, u februaru, što je isto opcija“, kazao je Marić.

Vlada je na sjednici krajem godine konstatovala da su u izradu predmetnog zakona bili uključeni eksperti Savjeta Evrope, ali i Velike Britanije koja je obezbijeđena posredstvom Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u Crnoj Gori i Centra za pružanje pravne pomoći u pogledu zaštite ljudskih prava u Evropi (AIRE Centar).

Takođe, u pisanju zakona učestvovali su eksperti koje su obezbijedile ambasade Njemačke i Italije u Crnoj Gori.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

Kisindžer: SAD su na ivici rata sa Rusijom i...

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare