Izvor:Pobjeda

Joanikije ispunjava proročanstvo patrijarha Pavla

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović glavni je favorit srpskih tabloida za novog srpskog patrijarha, piše Pobjeda.

Tabloid Alo pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tvrdi u tekstu od 18. maja da se time ispunjava-proročanstvo pokojnog patrijarha Pavla.

Mnogi iz vrha SPC ovih dana, dok je vladika Jonikije bio utamničen, sjetili su se da je patrijarh Pavle 2009. godine, samo nekoliko dana pred smrt, rekao da se nada da će na čelo SPC jednog dana doći upravo Joanikije.

Prema svjedočenjima, kada je episkop nikšićki došao da posjeti već veoma bolesnog patrijarha Pavla, nije skrivao svoju tugu što vidi da je kraj njegovog ovozemaljskog života veoma blizu.

“Neki žele moju stolicu, neki joj se nadaju, a ti samo želiš da poslužim još crkvi srpskoj. Dao Bog da te udostoji da sjedneš na presto Srpske pravoslavne crkve”, rekao je navodno tada patrijarh iz bolničke postelje, a na te riječi Joanikije je zaplakao, piše tabloid Alo, pozivajući se na “svjedočenja mnogih iz SPC”.

Da bi ojačali svoju tezu za Joanikija za kojeg konstatuju da je u sjenci mitropolita Amfilohija tabloid se pozvao i na srpskog akademika Matiju Bećkovića koji je čak i napisao pjesmu o Joanikiju.

Bećković, koji za Joanikija kaže da on “kao da je sa freske sišao”, za Alo navodi da nije iznenađujuće što je pokojni patrijarh priželjkivao da ga naslijedi neko kao što je nikšićki vladika.

“Nisam čuo za takav razgovor, ali liči mi na njih dvojicu. A ne bi bilo čudno ni da nam patrijarh Pavle iz groba i sada poručuje upravo to”, rekao je Bećković za Alo.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Kreativna Crna Gora: Podrška za unikatnu modnu priču brenda...

Jedan od trinaest podržanih projekata je i crnogorski modni brend "KOKA", saopštilo je Ministarstvo kulture.

KINO „BOKA“ U KOTORU POČINJE SA RADOM

Kino “Boka” u kotorskom Starom gradu, koji posluje u okviru JU Kulturni centar “NikolaĐurković” će, nakon više...

Marković – URA: Za nastavak sveukupnog napretka CG presudna...

Predsjednik Vlade Duško Marković i predstavnici Građanskog pokreta URA na čelu sa predsjednikom Dritanom Abazovićem saglasili su se da je u...

Crna Gora je lider u regionu u dostupnosti najsavremenijh...

Svjetski dan borbe protiv Multiple sklerose u Crnoj Gori obilježavamo još uvijek podutiscima sjajnih rezultata koji je...

SB: Moguće povećanje stope siromaštva u Crnoj Gori

U novom izdanju bilješki SB koje sagledavaju uticaj Covid-19 na siromaštvo i dobrobit domaćinstava na Zapadnom Balkanu,...

NAJČITANIJE

IZVIĐAJ zbog skupa u Kučima i hramu: Na spisku...

Protiv mitropolita Amfilohija Radovića, vladike Joanikija Mićovića, kao i sveštenih lica Mirčete Sljivančanina, Velibora Džomića, Predraga Šćepanovića,...

Detektiv – info: Tamara Zvicer pucala na napadače i...

Tamara Zvicer (35), supruga Radivoja Zvicera (37), navodnog vođe "kavačkog klana" koji je prije nekoliko dana izrešetan dok je džogirao...

Standard u Fundini o inicijativi da ta MZ bude...

Iako je napunio 96 godina, Ljubo priča tihim, ali...

Jovanović za Standard: Autokefalna crkva Crne Gore će biti...

Jovanović navodi da je SPC bespotrebno provocirala državnu vlast Crne Gore i time samu sebe dovela u...

Policajac svjedočio o vezama inspektora sa klanovima

U iskazu koji je ovaj svjedok dao tužilaštvu, a u koji je Dan imao uvid, navodi se...

Komentari

avatar