Izvor:Dan

Joanikije tvrdi da su sveštenici u Beranama samo vršili svoju pastirsku dužnost

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama formiralo je juče predmet nakon što se u dijelu glavne beranske ulice određeni broj građana pridružio sveštenicima namjesništva Eparhije budimljansko-nikšićke koji su predvodili Đurđevdansku litiju.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije je juče u izjavi za Dan potvrdio da je policija pozvala nekoliko sveštenika iz Manastira Đurđevi stupovi da daju izjave u beranskom Centru bezbjednosti.

On je kazao da za tako nešto nije bilo nikakve potrebe, navodeći da su sveštenici prilikom litije u potpunosti ispoštovali izrečene mjere ograničenja.

“U vezi sa molitvenim hodom naših sveštenika kroz grad Berane jasno je da su oni samo vršili svoju redovnu pastirsku dužnost, uobičajenu za veliki vjerski praznik Đurđevdan kada se tradicionalno organizuje litija kroz ovaj grad. Ovog puta sveštenici, zbog važećih mjera usled novonastale epidemije, nijesu organizovali litiju sa vjernicima i u potpunosti su ispoštovali donesene mjere. Uostalom, ovo je bio jedini način da našim vjernicima, kojima se neopravdano uskraćuje pravo prisustva službama u hramu, sveštenici čestitaju praznik (i to sa propisane distance), i prema njima pokažu svoju brigu koja je osnovna sveštenička dužnost u svim prilikama, a naročito u vrijeme sveopšte uznemirenosti i krize zbog višenedjeljnog djelovanja korona virusa”, kazao je vladika Joanikije.

Iz tužilaštva su saopštili da je na društvenim mrežama objavljen snimak naznačenog događaja i da je policiji dat nalog da utvrdi o kakvom se okupljanju radi u Beranama.

“Osnovno državno tužilaštvo u Beranama obaviješteno je od Uprave policije CB Berane da je na Jutjub platformi objavljen snimak na kojem su se, navodno spontano, okupili građani Berana povodom Đurđevdanske litije.Tom prilikom službenicima Uprave policije CB Berane je dat usmeni nalog da se izuzmu svi video-snimci sa sadržajem navodnog spontanog oku pljanja u Beranama, da se utvrdi broj prisutnih građana, da se identifikuju lica koja su učesnici događaja i od njih se prikupe potrebna obavještenja, te utvrdi da li je riječ o organizovanom događaju i ukoliko se utvrdi da jeste od strane koga”, kazali su iz Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama.

Dodali su da je izviđaj u toku i da će o svim daljim eventualnim mjerama i radnjama tužilaštvo u Beranama donijeti odluku nakon što se dostave informacije za čije je prikupljanje već izdat nalog.

Protojerej Dragan Ristić je rekao da je Đurđevdanska litija u kojoj su učestvovali samo sveštenici krenula od Manastira Đurđevi stupovi i da im se u centru grada, bez ikakvog poziva, nakratko pridružio određeni broj ljudi.

“Kad smo došli u centar grada, poštujući propisanu distancu, bilo je ljudi koji su stajali sa strane i gledali. Neki od njih su, nakratko, išli za nama do kraja glavne ulice, odakle su sveštenici sami nastavi li put do manastira”, naglasio je Ristić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Muratović: Nadležne institucije da rade svoj posao i reaguju...

 Jučerašnji napadi na porodicu Martinović samo su kontinuitet nečega čemu su dugo izloženi neistomišljenici vlasti od strane...

Abazović: Crtanje pogrdnih grafita na crkvi vodi narušavanju multikonfesionalnog...

"Najoštrije osuđujem skandalozno crtanje pogrdnih grafita na crkvi u Podgorici. Jasno je da ovakvi vandalski postupci imaju...

Nikšićaninu 15 dana zatvora, vozio pijan izazvao saobraćajnu nezgodu...

Z. M. iz Nikšića je 17. januara alkotestiranjem registrovano 2,6 promila (g/kg) alkohola u krvi, tokom vožnje...

Krivokapić: Manjinska Vlada je prevara, sve maske će da...

"Građani su 30. avgusta imali referendumsko pitanje, da li ste za nastavak korumpiranog režima ili ne, i...

FA KIC-a dio Udruženja folklornih ansambala Zapadnog Balkana

Folklorni ansambl KIC-a "Budo Tomović" biće dio Udruženja folklornih ansambala Zapadnog Balkana "Haemus". Inicijativu za osnivanje ansambla...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
kika
kika
16/01/2021•12:28 12:28

Zato ste i dobili antifašističku nagradu grada.
Jeste da se to malo ne slaže ali sve će te vi poravniti pa će biti jednog dana i nagrada u čast Kolašinskog četničkog zatvora.
živi bili pa vidjeli.