Joksimović: Na obradu čeka 2.500 testova

Zbog nedostatka potrošnog materijala u Institutu za javno zdravlje (IJZ) trenutno na obradu čeka 2.500 testova, kazao je Radiju Crne Gore epidemiolog Milko Joksimović.

Epidemiološku situaciju u Crnoj Gori ocijenio je veoma ozbiljnom, ali i komplikovanom i zahtjevnom za naš zdravstveni sistem.

“Trenutno je oko 2.500 testova na čekanju. Znači da oni čekaju dok se drugi rade i da oni postepeno ulaze u proceduru. To je nažalost dovelo do toga da određeni broj uzoraka čeka do sedam dana da se uradi. Mi pokušavamo da imao prioritete, da se najprije urade bolnički uzorci ljudi koji su u teškom stanju, zatim onih koji treba da budu hitno primljeni u bolnice zbog drugih nekih stanja nevezan za kovid i nakon tog rade se oni da kažem nižeg prioriteta. Najveći broj uzoraka na čekanju su onih koji su upućeni iz kovid ambulanti, koji su dobrog stanja i liječe se kućama”, kazao je Joksimović.

Posljednjih dana Institut je imao problema sa potrošnim materijalom, potvrdio je za Radio Crne Gore dr Joksimović. On dodaje da je razog tome velika potražnja u cijelom svijetu. On ističe da je jedan dio potrošnog materijala stigao i očekuje da se narednih dana testovi brže rade.

“Dio tog potrošnog materijala je stigao što bi trebalo da se odrazi na to da ćemo narednih dana brže raditi određeni broj testovai da ćemo našim ljudima u laboratoriji omogućiti da jedan dio posla rade automatizovano pa će biti blago rasterećeni i da će se ubrzati broj analiza”, kazao je Joksimović.

Sve količine potrošnog materijala, kao dodaje, nažalost nijesu stigle.

“Situacija na tržištu je veoma kompleksna. Najveći broj potrošnog materijala je inostrane proizvodnje Iz Njemačke, Južne koreje ili drugih zemalja i te zemlje najprije treba da zadovolje svoje potrebe”, rekao je Joksimović.

Epidemiološku situaciju u Crnoj Gori dr Joksimović cijeni složenom i komplikovanom, zahtjevnom za zdravstveni sistem i ozbiljnom za sve građane.

“Postoje neki pokazatelji koji ulivaju neki blagi optimizam za pojedine lokalne zajednice ali na nivou države ne bih se usudio da kažem da je situacija značajno bolja. Možemo reći da posljednjih desetak dana nije gore nego je bilo, da je stabilan trend visokog pobolijevanja ali u nekim lokalnim zajednicama pokazuju se neki značajni pomaci ali opet na nivou države situacija je i dalje veoma ozbiljna”, kazao je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje.

On dodaje da broj umrlih u odnosu na broj oboljelih u Crnoj Gori nije toliko veliki i kvalitet zdravstvene zaštite u zemlji ocjenjuje vrlo dobrim.

“Letalitet je negdje 1,6 procenata što se smatra među boljima generalno na evropskom nivou što opet znači da je kvalitet zdravstvene zaštite bio vrlo dobar. 275 umrlih od početka epidemije u Crnoj Gori, tu dominantno jesu osobe starije od 60-70 godina i ono što se zna je da je starost najveći faktor rizika. Među preminulima imali smo i 11 osoba uzrasta između 40 i 49 godina, dvije osobe mlađe od 40 i 34 preminule osobe starosti između 50 do 59 godina”, zaključio je Joksimović.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Medojević: Poslije rasprave o budžetu podnosim ostavku na poslaničko...

" U dogovoru sa poslaničkim klubom PzP ostavku ću podnijeti nakon završetka rasprave o budžetu gdje treba...

Policija obavijestila tužioca o okupljanju u Nikšiću, čeka se...

“Policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić su juče oko 18 časova, obavljajući redovne poslove iz svoje nadležnosti, uočili...

Ambasadorka Vlahović: Crna Gora u povoljnijoj poziciji nego ranije...

Ona je dodala da se Crna Gora nalazi na listi zemalja iz kojih je moguće doputovati uz...

Jonica čestitala Krivokapiću: Raduje me što ova Vlada ima...

"U ime Socijalista i u svoje lično ime čestitam Vam izbor za predsjednika Vlade. Vašim izborom na...

Borovinić-Bojović: Definisaćemo borbu protiv koronavirusa u najskorije vrijeme

" Ministarstvo zdravlja će u najskorije vrijeme i formalno definisati strategiju borbe protiv pandemije COVID19, koja će...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare