Izvor:Pobjeda

Kalač: Pokrenuli avio-liniju iz Luksemburga iz osjećaja patriotizma

Crnogorska dijaspora u Luksemburgu je izuzetno brojna, ima ih oko 15.000, koji su prije tri ili četiri decenije napuštili svoje ognjište, a Kulturno-informativni centar Crne Gore u ovoj zemlji aktivno radi na promociji matične države, jačanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Kako za Pobjedu kaže predsjednica ove organizacije Fetija Kalač, trude se da kroz godišnje aktivnosti integrišu što više mladih porijeklom iz Crne Gore i posebno naglašava da su bili sponzori spota za pjesmu „Poljem se vije“ u interpretaciji Lee Vratnice.

Kalač je posebno zadovoljna što su uspjeli da ugovore i avio liniju iz Luksemburga do Tivta, kroz saradnju luksemburške i crnogorske kompanije – „Lukser“ i Aerodromi Crne Gore. Zbog pandemije korona virusa letovi još nijesu organizovani, a planirano je da krenu do kraja godine.

Avio linija

– To je događaj koji je krunisao naš rad, a koliko ozbiljno i posvećeno radimo pokazuje i organizacija obilježavanja Dana državnosti Crne Gore – 13. jula u jednom dvorcu. Svečanosti su prisustvovali predstavnici crnogorskih i luksemburških institucija, brojna crnogorska dijaspora, kao i lokalno stanovništvo – kaže Kalač.

Govoreći o avio-liniji, ističe da je ona neophodna i da bi pojednostavila povratak naših iseljenika u svoju domovinu, ali i turista zainteresovanih da otkriju ljepote Crne Gore, budući da su do sada koristili obližnje aerodrome i gubili vrijeme u putu.

– Nažalost i ova inicijativa bila je zloupotrijebljena od nekih koji su otvaranje avio-linije iskoristili za svoja politička nadgornjavanja. Umjesto da se svi zajedno radujemo ovom uspješnom projektu, pojedinci su ga osudili i upakovali u svoja izlaganja kako bi javnosti predočili potpuno pogrešnu sliku – kaže Kalač i poručuje im da se ne bave dijasporom kad to ni do sada nijesu činili.

Dijaspora, ističe ona, nije oruđe koje će poslužiti za neosnovane i neargumentovane napade.

– Meni je žao što ću ih razočarati i reći da će ova linija biti isključivo za građane porijeklom iz Crne Gore, Luksemburžane i strane državljane koji žele da putuju tokom godine. Odlaganje linije je dodatno potvrdilo da je nijesmo pokrenuli zarad političkih interesa, već iz osjećaja patriotizma, ljubavi prema matici i želji da što prije stignemo do nje – kaže Kalač.

Dogovorena avio-linija, naglašava naša sagovornica, kruna je dugog života naših iseljenika u Luksemburgu, ali i predanog rada njihovog mladog udruženja.

– I ranije se govorilo o pokretanju linije, ali se i nije mnogo toga uradilo po tom pitanju. Moja odlučnost je bila jasna i željela sam da do kraja realizujem ovaj projekat. Epidemiološka situacija je odgodila prvi let, ali to ne znači da ga nećemo uskoro realizovati. Veliku zahvalnost dugujemo nacionalnoj avio-kompaniji Luksemburga na prepoznavanju značaja otvaranja ove linije i pokretanja saradnje sa crnogorskom avio-kompanijom – naglašava naša sagovornica.

Kulturno-informativni centar, ističe Kalač, planira i aktivnu promociju crnogorskog jezika kroz jezičke radionice i kurseve.

– U planu je organizovanje kurseva francuskog i luksemburškog jezika, ali i likovnih, edukativnih, sportskih, pozorišnih i drugih radionica za koje će isključivo biti zaduženi naši mladi, porijeklom iz Crne Gore, volonteri koji mi pomažu i pružaju veliki doprinos promovisanju rada centra. Ovdje smo dobili podršku Ministarstva prosvjete Luksemburga, a realizacija aktivnosti će početi po prestanku pandemije – kazala je Kalač.

U planu je i realizacija već gotovog projekta – Botaničke bašte Crne Gore i njenog otvaranja u Luksemburgu. Dijaspora će na taj način zemlji domaćinu predstaviti svoju državu maticu – njen biodiverzitet, tipičan za naše podneblje.

– Biće to pejzaž u malom Crne Gore – ističe Kalač.

Integrisanost

Društveni život naših iseljenika u Luksemburgu, prema njenim riječima, nije ništa drugačiji od života Luksemburžana, što govori o dobroj integrisanosti u društvo zemlje prijema, savladavanju jezičke barijere, prihvatanju drugačijeg načina života, jednom riječju, ističe ona, dobroj adaptaciji uslovima života u toj državi.

– U dijelu prava i zaštite naših iseljenika u ovoj zemlji prijema, mogu slobodno reći da je Luksemburg, kao jedna dobro organizovana i disciplinovana zemlja, u kojoj vlada multikulturni sklad i raznolik nacionalni korpus, uvažio sve razlike i izjednačio nas sa svojim državljanima – kazala je Kalač.

Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu je osnovan u martu prošle godine, a obilježavanje prve godišnjice odgodila je pandemija korona virusa.

– Pokrenuli smo internet stranicu Kulturno-informativnog centra, imamo i Fejsbuk stranicu. U prvim danima pandemije bili smo u stalnoj komunikaciji sa našom diplomatsko-konzularnom mrežom kako bi organizovali povratak naših državljana u maticu koji su se našli na teritoriji Luksemburga na privremenom radu ili turistički. Ne treba zaboraviti da smo pružili doprinos i u humanitarne svrhe, pomažući osobama sa posebnim potrebama – priča naša sagovornica.

Kalač je porijeklom iz Rožaja i poručuje da će nastojati da pokrene projekte koji će biti od značaja za ovaj grad na sjeveru Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

TRI MJESECA OD SAJBER NAPADA: Informacioni sistem još ne...

Sajber napad na vladinu infrastrukturu ogolio je slabosti sistema. Nemogućnost sprovođenja javnih nabavki usporila je mnogo toga...

Andrijevica: Uhapšen zbog nasilja nad bratom

“Osumnjičenom B.V. se stavlja na teret da je 4. decembra, oko 10.20 časova, primjenom grubog nasilja narušio...

Air Montenegro: Od naredne godine dodatni letovi za Prag,...

Letovi iz Tivta ka Pragu odvijaće se od maja i to četiri puta sedmično, dva puta više...

Stupilo na snagu ograničenje cijena ruske nafte i zabrana...

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim...

KATAR: Hrvati sanjaju četvrtfinale, Brazil sa Nejmarom napada J....

Dobre vijesti za Brazil pred večerašnji duel sa J. Korejom. Nerjmar će biti na raspolaganju selektoru Titeu,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare