Karadžić: Preporuka za upis na Mašinski fakultet je velika potražnja inženjera na tržištu rada

Trendovi na tržištu rada su takvi da je potražnja za mašinskim inženjerima trenutno veća od ponude, kazao je za ''Informator'' prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Uroš Karadžić.

On je ovaj podatak istakao kao glavnu prednost maturantima koji treba ove godine da se opredijele za dalji obrazovni put.

Zbog aktuelne situacije sa virusom COVID-19 ove godine je, kako je navedeno, izostala uobičajena promotivna aktivnost Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore kao što su posjete crnogorskim školama i učešća na sajmovima nauke.

 Karadžić kaže da je ove godine akcenat na onlajn aktivnostima i redovnom ažuriranju stranice Mašinskog fakulteta, u okviru zvaničnog sajta Univerziteta Crne Gore, na kojem zainteresovani maturanti mogu pronaći informacije o fakultetu.

Na osnovnim studijama ovog fakulteta dva su studijska programa Mašinstvo i Drumski saobraćaj.

Kako je interesovanje za Drumski saobraćaj bilo veće od broja raspisanog konkursom, Karadžić navodi da će ove godine fakultet povećati broj mjesta za upis u skladu sa licencom Ministarstva prosvjete.

“Prošle godine smo na prvu godinu osnovnih studija upisali 96 studenata na studijskom programu Mašinstvo i 80 studenata na studijskom programu Drumski saobraćaj”, kazao je Karadžić.

Prema njegovim riječima, Mašinski fakultet mogu upisati svršeni gimnazijalci i učenici srednjih tehničkih škola.

“Postoji mogućnost upisa polaganjem diferencijalnog ispita. U diferencijalnom ispitu se polažu matematika i fizika, odnosno predmeti koji se i boduju prilikom upisa”, pojašnjava Karadžić.

Kad je riječ o izbornim modulima na kasnijim godinama studija, Karadžić kaže da je u okviru studijskog programa Mašinstvo već godinama najveće interesovanje za usmjerenje Energetika.

“Raduje nas i što se konstantno povećava i broj studenata na usmjerenju Proizvodno mašinstvo”, ističe on.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Duković: Nemate pravo da odbijate donirane vakcine, kad sami...

Eksperti su, kako je rekao, i prije dolaska na vlast, najavljivali novu strategiju...

Krivokapić sa Bjekovićem: Crnoj Gori potrebna vladavina prava i...

Krivokapić  je naglasio da je pomirenje nasušna potreba crnogorskog društva, te da su podjele i svađe manir...

Lazović: Želim da obavijestim takozvane stečajce i samozvane eksperte,...

Lazović se prvo zahvalio svim organizacionim jedinicama Uprave policije na dobro obavljenom poslu u prethodnih godinu i...

Konjević: Krivokapić poziva na vršenje krivičnog djela, ljudi je...

"Mislio sam da se vjerom ne mogu pomjerati brda, ali danas vidim da je i to moguće....

Abazović: Ažuriraćemo listu osoba povezanih sa kriminalom kojima treba...

 “Sigurnost građana/ki ostaje prioritet Vlade Crne Gore. Ažuriraćemo listu lica povezanih sa kriminalom, kojima treba zabraniti ulazak...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare