Kavčani i Škaljari grđi od Vučjeg dola: Jedno je megdan, a drugo kukavičja zasjeda

Amfilohije

O kriminalnim obračunima Kavčana, Škaljara i ostalih u Crnoj Gori progovorio je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On ističe da mladi momci u Crnoj Gori danas uzimaju život jedni drugima radi novca dobijenog od droge i alkohola. On kaže da nam to pada teže od stradanja na Skadru ili Vučjem dolu jer, kako dodaje, tamo su glave padale u borbi sa spoljnim neprijateljem, i u junačkom megdanu, a danas u mučkim, kukavičkim zasjedama i to od bratske ruke.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je sve to saopštio u poruci povodom Lučindana, u kojoj je, između ostalog, poručio da je najvažnije da nam ”provedri više Crne Gore”.

On smatra da “nije mali broj nevolja koje nas odvajaju od Dobročinitelja i Spasitelja i ćivota Njegovih ugodnika”.

“Kao prvo, način života i navike drugih naroda, koje ne priliče ni njihovim izvornim kulturama, ovdje, na silu unesene među nas, prave smutnju i nevolje. Moralni razvrat i neviđena glad za zemaljskom hranom (hljebom i igrama), donijela su u naše domove mržnju među braćom i udaljile djecu od roditelja. Nikada u svom postojanju, žitelji Crne Gore nijesu tako bezobzirno nastojali da se obogate na štetu drugoga, kao što to čine danas. Na štetu komšije, prijatelja, a pogotovo na štetu onih koji su zaposleni i unajmljeni da rade pod njihovim krovom. A opet, nikada više nije bilo onih Crnogoraca bez imanja i bez posla, nego danas. Mali broj njih nešto uopšte zarađuje, a većina to radi na štetu zaposlenih i onih koji kupuju i koriste njihove usluge. Ako neko od naše braće i sestara ima sreću da negdje radi – taj nema slobodnog dana, mnogi nemaju ni osiguranja, ni pristojne plate. Takvi nijesmo bili nikada jedni prema drugima, nego smo znali i umjeli, po jevanđelski, da činimo čašću ‘jedni druge većima’. Jedan mali broj se enormno obogatio na račun drugih”, kaže Amfilohije.

On dodaje da su porodični dom, i njegove vrijednosti bili su kroz vijekove temelj svega onoga što smatramo vrijednim u Crnoj Gori.

“Majke su rađale djecu, a očevi bili požrtvovani u zaštiti i podizanju svoje porodice. A danas živimo u duhu kojim samo sebi ugađamo, često odbacujući i djecu i porodicu, po onoj staroj ‘Evo ti ga robe, neću ti ga Bože’, i to sve zarad zadovoljstva sitnih, sopstvenih samoživih strasti. Ono što je do juče bilo nepristojno pomenuti, i što je izgledalo kao najveća psovka i grdnja, to danas, pojedinima, predstavlja ‘ponos’ – a sve je usmjereno ka tome, da nas sjutra bude manje, da se raslabimo i da nestanemo kao narod. Danas se na nas, u 21. vijeku, odnose one riječi koje je apostol naroda Pavle, izgovorio u 1. vijeku, prije ravno 2000 godina: ‘Zato ih predade Bog u željama njihovih srca u nečistotu, da beščaste tijela njihova među njima samima. Koji zamijeniše istinu Božiju – lažju, i više poštovaše i poslužiše tvari nego Tvorcu, koji je blagosloven u vijekove. Amin. Zato ih predade Bog u sramne strasti. Jer i žene njihove pretvoriše prirodno upotrebljavanje u protivprirodno. A isto tako i muškarci ostavivši prirodno upotrebljavanje žena, raspališe se željom svojom jedan na drugoga, muškarci sa muškarcima čineći sram…'”, podsjetio je Amfilohije.

Od svega je, kako smatra, najopasnije produbljivanje dioba, starih i novih, među braćom.

“Iz svega ovoga se rađa najveće zlo, koje nas je u ovim danima moglo zadesiti, a to su brojna ubistva i međusobice, bratska krv, koja se lije ulicama Podgorice, Bara, Nikšića, Herceg Novog, Kotora, Budve, Cetinja… Radi čiste pohlepe i prolazne zemaljske moći, koja definitivno nije od Boga; radi novca dobijenog od droge i alkohola, radi interesa centara moći, pa i onih koji nijesu u našoj zemlji – osobito mlađi ljudi po Crnoj Gori ubijaju jedan drugoga. I to rade nemilosrdno, ne prezajući od toga da stradaju i nevini, oni koji nikakvog dodira nemaju sa tim poslovima. Mladi momci, oni koji bi trebalo da budu slični onima koje Njegoš u ”Gorskom vijencu” naziva cvijetom i snagom Crne Gore, uzimaju jedni drugima život, i tako daju povoda za krvnu osvetu, veću i strašniju od one protiv koje se borio Sveti Petar Cetinjski! Tako Crna Gora, danas strada, radi usijanih glava, i gubi mlade živote, što nam teže pada od onih gubitaka na Skadru ili Vučijem Dolu. Jer, tamo su glave padale u borbi sa spoljnim neprijateljem, i u junačkom megdanu, a danas u mučkim, kukavičkim zasjedama i to od bratske ruke”, navodi Amfilohije.

“Sa mučeničkog i krvavoga ali očinskoga i mirotvoračkoga trona Svetog Petra Cetinjskog, upućujem pastirski poziv, svima onima koji na bilo koji način skreću sa puta Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca i pomiritelja, osobito onima koji prouzrokuju i koji su upleteni u ova nova bratoubistva i krvoprolića, i koji, otimajući jedni od drugih, živeći u novim krvnim osvetama, da momentalno prestanu sa svakim nasiljem i nemoralom. Neka više niko ne čini nepravdu braći svojoj, otimačinom i ugrožavanjem života bližnjih svojih! Ko posluša ovaj moj poziv, neka je blagosloven od Boga, što se uzdržao od bilo kakvog nasilja i krvne osvete i daljeg činjenja smrtnoga grijeha! A ko ne posluša, nego i dalje radi, direktno ili preko drugih, na nepravdama i bratoubistvima, neka je, riječima Svetoga Petra Cetinjskoga, udaljen od Boga i spasenja – u vijekove vijekova”, zaključio je on.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

FDA: Koristi od vakcinacije djece protiv Kovida 19 značajno...

Saopštenje dolazi pošto se očekuje da će panel spoljnih stručnjaka u utorak glasati da li da preporuči...

Regija na rubu sukoba: Bajden šalje moćnu petorku da...

Lidere brine i uloga Rusije koja bi već za nekoliko dana mogla, za početak, zadati težak diplomatski...

BANA: Abazoviću na sastanku predat spisak zahtjeva

Ukazali su da je u posljednje vrijeme, kako tvrde, sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova...

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati...

"Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova,...

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: Prva nagrada za tim...

Kako je saopšteno iz CBCG, prvu nagradu, u iznosu od 3. 000 eura, osvojio je tim “Budućnost”...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare