KCCG: Patrijarhat i nekažnjivost prepreke na putu protiv nasilja nad ženama

Najnovije globalne procjene Ujedinjenih nacija pokazuju da, u prosjeku, svakih sat vremena više od pet žena ili djevojčica biva ubijeno od strane člana porodice. Drugim riječima, na svakih 11 minuta ženu ili djevojčicu ubije neko u njenoj vlastitoj porodici

Klinički centar Crne Gore se pridružuje kampanji 16 dana aktivizma, svjetskoj kampanji protiv nasilja nad ženama, koja počinje 25. novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) i traje do 10. decembra (Svjetski dan ljudskih prava).

  • Istraživanja pokazuju da rodno zasnovano nasilje pogađa najmanje jednu od svake tri žene, što je podatak koji je ostao uglavnom nepromijenjen tokom posljednje decenije. Dodatno, najnovije globalne procjene Ujedinjenih nacija pokazuju da, u prosjeku, svakih sat vremena više od 5 žena ili djevojčica biva ubijeno od strane člana porodice. Drugim riječima, na svakih 11 minuta ženu ili djevojčicu ubije neko u njenoj vlastitoj porodici, navodi se u saopštenju Kliničkog centra Crne Gore.

Kako dodaju, patrijarhat i patrijarhalna kultura, uz kulturu nekažnjivosti i normalizacije nasilja predstavljaju jednu od najvećih prepreka na putu protiv nasilja nad ženama.

  • Patrijarhalni društveni milje odgovornost za nasilje u pravilu prebacuje na ženu, te zagovara da je nasilje nad ženama privatna stvar, koju treba rješavati privatno, unutar porodice ili veze. S obzirom da znamo da je femicid od strane partnera ili člana porodice jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti kod žena, čvrsto se zalažemo za što hitniju dekonstrukciju ovakvih stavova i prihvatanje nedvosmislene činjenice da je za nasilje uvijek i isključivo odgovoran nasilnik, te insistiramo da se mora vjerovati žrtvama kad nasilje prijavljuju i one se moraju adekvatno zaštititi, navode iz KCCG.

Nasilje nad ženama i djevojčicama i njegove štetne posljedice po psihološko, seksualno, reproduktivno i opšte zdravlje pogađaju žene u svim fazama njihovog života, dodaju.

  • Dok se ovo rodno zasnovano nasilje može dogoditi bilo kome i bilo gdje, moramo imati na umu da su neke žene i djevojčice posebno ranjive – na primjer, mlađe djevojke i starije žene, žene koje se identifikuju kao lezbejke, biseksualne, transrodne ili interseksualne, migrantkinje i izbjeglice, žene koje pripadaju etničkim manjinama, žene i djevojčice koje žive sa HIV-om i invaliditetom, te one koje žive u područjima zahvaćenim ratom i humanitarnim krizama, saopšteno je iz KCCG.

Kako ističu, pandemija COVID-19 intenzivirala je nasilje nad ženama i djevojčicama, ali i razotkrila i pogoršala duboke strukturne nejednakosti, preokrenuvši decenije napretka u učešću žena u radnoj snazi, te se evidentira i povećan broj žena koje žive u ekstremnom siromaštvu, povećao se i teret neplaćene njege i rada u kući koji obavljaju upravo žene, a što sve pogoršava faktore rizika i pokretače ovog oblika nasilja.

  • Ne smije se izgubiti iz vida ni da je tokom posljednjih godina došlo do jačanja antifeminističkih, konzervativnih, radikalnih, klerikalnih, odnosno antirodnih, pokreta, koji u svom populističkom svjetonazoru i diskursu targetiraju upravo žene i LGBTIQ+ osobe. Antirodni pokreti uopšteno imaju za cilj ograničavanje seksualnih i reproduktivnih prava, prava na tjelesnu autonomiju i samoodređenje, te teže smanjenju ustanovljenog obima ljudskih prava koja bi trebalo da su za sve univerzalna, neotuđiva i nedjeljiva. U mnogim zemljama već smo vidjeli povlačenje nekih zakona o pravima žena, povlačenje iz obaveza proklamovanih Istanbulskom konvencijom, usvajanje regresivnih i represivnih zakona, ali i sve češće nasilje prema aktivistima, a posebno aktivistkinjama za ljudska prava. Jačanje ovakvih antirodnih pokreta doprinosi atmosferi propagiranja i nekažnjivosti nasilja nad ženama, saopšteno je iz Kliničkog centra.

No, uprkos zabrinjavajućim trendovima, ističu, postoji više dokaza nego ikada prije da se nasilje nad ženama i djevojčicama može spriječiti.

  • Dokazi pokazuju da je prisustvo snažnog i autonomnog feminističkog pokreta najvažniji izolovani faktor za promjenu politike u okončanju nasilja nad ženama i djevojčicama kako u internacionalnom kontekstu, tako i u kreiranju domaćih politika, što ukazuje na važnost ulaganja u izgradnju snažnog ženskog pokreta. Istraživanja su takođe pokazala da je značajno smanjenje nasilja nad ženama moguće kroz multisektorsko koordinirano djelovanje Vlade i civilnog društva, te intenzivne napore zagovaranja i medijske kampanje protiv nasilja nad ženama, piše u saopštenju.

Klinički centar Crne Gore zato poziva Vladu, nevladin i privatni sektor, ženske organizacije, medije i sve zainteresovane strane da zajedničkim naporima izgradimo mehanizme za prevenciju nasilja i podršku ženama koje su nasilje doživjele.

  • Sve karike u sistemu moraju se snažno udružiti kako bi napokon riješili ovu globalnu pandemiju i njene stravične posljedice. Svaka aktivnost i svako dizanje glasa protiv nasilja mogu pomoći u spriječavanju i iskorijenjivanju nasilja nad ženama. Moramo uraditi sve što je u našoj moći da demontiramo patrijarhat i preveniramo devastirajuće kršenje ljudskih prava žena i djevojčica tako što ćemo se zalagati za nultu toleranciju na rodno zasnovano nasilje i nasilje uopšte, zaključuju iz Kliničkog centra.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Osnovcu pozlilo u školi, priznao da je koristio drogu...

“Policija je 1. decembra oko 14.30 časova postupala po prijavi Hitne medicinske pomoći Budva, da je mlađem...

VIDEO DOKAZ: Obezbjeđenje Milana Kneževića napalo Gardaševiće!

Na dvominutnom snimku sa nadzornih kamera, koje portal Pobjede ekskluzivno objavljuje, zabilježen je incident koji se desio...

Šta ulazak Hrvatske u Šengen donosi za državljane Crne...

S druge strane, ulaskom Hrvatske u najveće područje bez granica na svijetu, biće ukinute granične kontrole na...

UN: Crna Gora bilježi porast govora mržnje

Svoja iskustva podijelile su osobe koje su bile meta govora mržnje zbog toga ko su, čime se...

Nikolić i Rakočević sa Grošeljom: Svi kojima je stalo...

Poslanik Evropskih liberala naglasio je da se političke i institucionalne krize poput one u kojoj se nalazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare