Izvor:Pobjeda

Kos: Sporan način biranja članova Tužilačkog savjeta

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu danas počinje konsultativno saslušanje kandidata iz reda uglednih pravnika za članove Tužilačkog savjeta – mjesta ima četiri, a prijava 16, od kojih je čak 15 stiglo od advokata.

Tužilački savjet broji 11 članova – po pet iz reda tužilaca i uglednih pravnika i jedan predstavnik Ministarstva pravde. Jedno mjesto iz reda uglednih pravnika ostavljeno je nevladinim organizacijama koje na javnom oglasu, otvorenom 30 dana, kandiduju svoje predstavnike, a bira ih Skupština.

Konkurs za izbor četiri ugledna pravnika otvorio je pitanje mogućeg konflikta interesa u Tužilačkom savjetu s obzirom na to da se na oglas prijavilo čak 15 advokata (od 16 kandidata).

Tužioci i advokati su na suprotstavljenim stranama, a Tužilački savjet je tijelo koje bira i razrješava tužioce, odlučuje o njihovoj karijeri, postupa u disciplinskim tužbama protiv njih…

I sada bi advokati mogli da dođu u poziciju da primarno odlučuju o protivnicima iz sudnice.

Nezavisnog eksperta za borbu protiv korupcije, slovenačkog stručnjaka Draga Kosa ne čudi što se nijesu prijavili i ostali pravni stručnjaci, poput profesora sa četiri crnogorska pravna fakulteta.

” Trenutna vlast očito nije napravila učešće u radu Savjeta dosta atraktivnim i za druge ugledne pravnike u Crnoj Gori, a ne samo advokate. To me i ne čudi, jer će po novim izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu većina članova (njih šest od 11) Savjeta biti imenovana po političkim kriterijumima (u parlamentu)”, objašnjava Kos za Pobjedu.

Ističe da kao što „ništa ne možemo zamjeriti predstavnicima pravne profesije, koji se nijesu prijavili, isto tako ne možemo ništa zamjeriti advokatima, koji su se prijavili, jer je to njihovo pravo“.

” U svakom slučaju, Savjet mora da se pridržava veoma stroge kontrole sukoba interesa da stvarno ne bi došlo do ispreplijetanja interesa članova tog tijela s njihovim interesima kao advokatima. To neće biti baš lako, ali moguće je”, dodaje Kos.

Kategoričan je da je pitanje mogućeg konflikta interesa u Tužilačkom savjetu „po svim mogućim implikacijama dosta manji problem, nego način biranja članova Savjeta“.

Ugledne pravnike za članstvo u Savjetu bira Skupština, prostom većinom.

Tužilac u penziji i dugogodišnji predsjednik Udruženja tužilaca Crne Gore Veselin Vučković nedavno je za Pobjedu ocijenio da ovakvim izborom članova Tužilačkog savjeta „očigledno je da se ne želi nezavisno tužilaštvo, već tužilaštvo koje će vršiti poslove pod direktnim uticajem politike“. S druge strane, predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović rekao je da njegove kolege neće sebi dozvoliti da uđu u zonu konflikta interesa uz poruku da „ne postoji bilo ko u Crnoj Gori, u pravnom sistemu, ko bolje od advokata poznaje uspješnost i kvalitet rada tužilaca ili sudija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Evrokup novčano kaznio Budućnost

“Plavi” su kažnjeni zbog ubacivanja predmeta u teren tokom meča protiv Bursaspor u prošlom kolu.

Muratović: Nadležne institucije da rade svoj posao i reaguju...

 Jučerašnji napadi na porodicu Martinović samo su kontinuitet nečega čemu su dugo izloženi neistomišljenici vlasti od strane...

Abazović: Crtanje pogrdnih grafita na crkvi vodi narušavanju multikonfesionalnog...

"Najoštrije osuđujem skandalozno crtanje pogrdnih grafita na crkvi u Podgorici. Jasno je da ovakvi vandalski postupci imaju...

Nikšićaninu 15 dana zatvora, vozio pijan izazvao saobraćajnu nezgodu...

Z. M. iz Nikšića je 17. januara alkotestiranjem registrovano 2,6 promila (g/kg) alkohola u krvi, tokom vožnje...

Krivokapić: Manjinska Vlada je prevara, sve maske će da...

"Građani su 30. avgusta imali referendumsko pitanje, da li ste za nastavak korumpiranog režima ili ne, i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare