Kovač: Ohrabrivaćemo nadležne da rade na otkriću cjelokupne istine u događajima na prostorima bivše Jugoslavije

Ministarstvo pravde će, uprkos tome što nije represivni organ, ohrabrivati nadležne institucije da rade na otkriću cjelokupne istine u događajima koji su se desili na prostorima bivše Jugoslavije, kazao je resorni ministar Marko Kovač.

Predstavnici tima Ujedinjenih nacija, na čelu sa rezidentnim koordinatorom UN-a u Crnoj Gori Piterom Lundbergom, posjetili su danas Kovača, u cilju daljeg jačanja saradnje.

Lundberg je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, čestitao ministru Kovaču na imenovanju i naglasio je da je suočavanje s prošlošću važno za dalji napredak Crne Gore, pohvalivši istup Kovača i njegovih kolega iz Vlade na memorijalnom skupu u Herceg Novom, prilikom obilježavanja 30 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore.

„Jako mi je žao što govorimo o situaciji u društvu gdje je pohvalno da ministar prisustvuje događaju koji bi trebao predstavljati iskaz osnovnih civilizacijskih vrijednosti“, istakao je Kovač.

Tom prilikom je informisao sagovornike i o izmjenama Zakona o krivičnom postupku. „Uprkos tome što Ministarstvo pravde nije represivni organ, ohrabrivaćemo nadležne institucije da rade na otkriću cjelokupne istine u događajima koji su se desili na prostorima bivše Jugoslavije“, kazao je on.

Rezidentni koordinator je, kako se navodi, čestitao na konstruktivnom angažmanu delegacije Vlade, predvođene državnim sekretarom Bojanom Božovićem, na sjednici Komiteta protiv torture održanoj nedavno u Ženevi. Lundberg je naglasio važnost daljeg unaprjeđenja zatvorskih uslova, kao i uslova za položaj maloljetnika u sukobu sa zakonom. Takođe je iskazao očekivanje za unaprjeđenje statusa Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Ministar se saglasio i podvukao značaj saradnje sa svim organizacijama UN u zemlji, dodajući da je Ministarstvo privrženo ostvarenju svih zacrtanih ciljeva koji su vezani za ostvarenje mjerila u odnosu na pristupanje EU, uz poseban akcenat na dolazeće promjene unutar normativnog okvira, ali i pri sprovođenju prakse.

Mihela Telatin, predstavnica UNOPS-a u Crnoj Gori, naglasila je da njena agencija može obezbijediti podršku pri nabavkama i infrastrukturnim ulaganjima u crnogorsko pravosuđe.

Kovač je iskazao zahvalnost na izuzetno vrijednim donacijama i važnom projektu “Unaprjeđenje efikasnosti pravosuđa” između UNOPS-a i Direktorata za informaciono-komunikacione tehnologije pravosuđa i bezbjednost podataka. Taj projekat je usmjeren na Sistem poslovne inteligencije pravosuđa i ima za cilj dobijanje kvalitetne pravosudne statistike shodno CEPEJ indikatorima i potrebama pravosudnih institucija.

Vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić pohvalila je napredak Ministarstva u oblasti reforme maloljetničkog pravosuđa, te je naglasila da je potrebno uložiti dodatne napore da se standardi pravosuđa po mjeri djeteta i pristupa djece pravdi primjenjuju u svim pravosudnim postupcima, uključujući sve krivične, građansko-pravne i prekršajne postupke u kojima učestvuju djeca.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Muzička zvijezda R. Keli osuđen na 30 godina zatvora

Pjevač i tekstopisac osuđen je za reketiranje i seksualnu trgovinu prošle godine na suđenju koje je podstaklo...

VIDEO: Na kuli Beograd istaknute zastave Crne Gore i...

Premijer Dritan Abazović podijelio je snimak zastava na kuli Beograd i zahvalio se “domaćinima na lijepom gestu”.

Đurović: Makar dio Svetog Stefana mogao bi biti otvoren...

Makar dio Svetog Stefana mogao bi biti otvoren tokom sezone. To je saopštio ministar ekonomskog razvoja i...

“Putin na njega vrši VELIKI PRITISAK”-BJELORUSIJA SPREMA NAPAD NA...

Na sastanku sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom tokom vikenda, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je slanje balističkih...

Milatović o izjavi Brnabić: Izgleda da licemjerju ni nebo...

"Abolicija za dokone granične policajce MUP Srbije koji su bez znanja državnog vrha maltretirali naše poslanike više...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare