Lazarević: Naša 54 kadeta školuju se na najprestižnijim vojnim akademijama svijeta

Nakon posljednjeg povećanja zarada u Vojsci Crne Gore, prosječna plata iznosi 775 eura, dok vojnik po ugovoru zarađuje oko 630 eura. Pored toga, vojnička profesija je jedna od rijetkih koja, pored finansijske stabilnosti i sigurnosti, pruža mogućnosti za školovanja i usavršavanja u zemlji i inostranstvu, istakao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, u intervjuu za emisiju 'Epoleta' Radija Crne Gore.

Načelnik Generalštaba je naglasio da se trenutno 54 naša kadeta školuju na najprestižnijim vojnim akademijama svijeta, te će oni biti budući oficirski kadar Vojske Crne Gore.

On je istakao da je nedavnom odlukom Vlade Crne Gore izmijenjena Formacija Vojske, te da nova organizacijska struktura Vojske ubrzava proces donošenja odluka i čini jedinice VCG mnogo efikasnijim.

„I NATO i Evropska unija su u posljednje vrijeme u fokus stavili Zapadni Balkan. Očigledno da zbog dešavanja, sa bezbjednosnog aspekta, moramo biti i mi fokusiraniji i da postižemo još bolje rezultate. Generalštab i jedinice VCG biće spremnije da za potrebe Alijanse, ili odbrane naše zemlje, brže reaguju“, kazao je načelnik Generalštaba.

General Lazarević osudio je rusku agresiju na Ukrajinu i dodao da se neke naučene lekcije iz tog sukoba već primjenjuju, te da će stoga novac koji SAD opredjeljuju za pomoć VCG biti usmjeren, između ostalog, i na otpornost na sajber napade.

Prvi čovjek Vojske Crne Gore naglasio je da su u deceniji za nama prioritet modernizacije bile kopnene snage, čiji dio je i deklarisan za NATO sastav, kao i Vazduhoplovstvo, podsjetivši da su nedavno nabavljena moderna lakooklopna vozila J-LTV kompanije „Oshkosh“, i helikopteri kompanije „Bell“.

„Plan je da kompletna isporuka vozila `Oshkosh` bude gotova naredne godine. Upravo će njima biti opremljene naše snage koje se upućuju u Bugarsku za aktivnost `enhanced Vigilance Activities (eVA)`“, kazao je general.

General Lazarević je poručio da će u narednom periodu fokus modernizacije posebno biti na Mornarici, te da je fokus na nabavci dva patrolna broda.

„Ulagali smo, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, u sisteme za nadzor mora, tako da naši radari mogu kontrolisati svaki metar površine Jadrana koji pripada Crnoj Gori“, naglasio je načelnik Generalštaba.

General je saopštio da će Mornarica biti bogatija i za četiri brza patrolna čamca do kraja ove, odnosno najkasnije aprila naredne godine.

General Lazarević se osvrnuo i na pitanje vojnog poligona, istakavši da je takav prostor neophodan vojsci, ne samo za artiljerijska gađanja, već i za druge taktičke obuke, te da je korišćenje poligona u inostranstvu mnogo komplikovanije i skuplje rješenje.

„Sa vojničke strane nama nije važno da li je poligon na Sinjajevini ili negdje drugo, dok god ispunjava uslove, ali nam u interesu da se to pitanje što prije riješi“, kazao je general.

On je pozvao građane da prisustvuju proslavi Dana Vojske Crne Gore 7.oktobra, na Trgu nezavisnosti.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare