Lovačka organizacija Podgorica: Lov nije svirepo i masovno ubijanje divljači već zaštita i briga o divljači

Lovačka organizacija Podgorica najoštrije osuđuje ubistvo mečke, koje se desilo prije neki dan u beranskom selu Rovca, jer se radi o krivolovu i odstrelu trajno zaštićene divljači u Crnoj Gori. (Zakon o divljači i lovstvu), saopšteno je iz te organizacije.

Podsjećamo da su tom prilikom dva mladunca, mečeta su ostala bez majke, zaštite i hrane tako da je i njihova sudbina potpuno neizvjesna. U LO Podgorica poručuju da je u potpunosti u rukama humanih ljudi i lovačkih organizacija čiji je prvoshodni zadatak – zaštita divljači.

“Ono što ohrabruje, a što se zna u široj javnosti, da je dio beranskih lovaca otkrio ubijenu divljač, alarmirao nadležne službe kako bi se krivci priveli pravdi. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su brzom i efikasnom akcijom priveli osumljičene za ovo krivično dijelo”, kazali su iz LO Podgorica.

Prema njihovim riječima lov nije svirepo i masovno ubijanje divljači već zaštita, briga o divljači (uzgoj) pa tek onda odstrel i to u okviru zakona i pravilnika.

“Zato pokretanje inicijative nekih nevladinih organizacija za ‘uvođenje moratorijuma na lovstvo u roku od pet godina’ je kontradiktorno, ne rješava problem i predstavlja popriličan pucanj u prazno. Lovačkim organizacijama treba pomoći da se bolje organizuju, da pojačaju lovočuvarsku službu, da se pomognu u tehničkim sredstvima i sredstvima prevoza, da lovočuvari imaju puni motiv da rade pošteno i principijelno na zaštiti naših prirodnih dobara. Samo na taj način rješavamo problem krivolova, a ne nikako uvođenje ‘moratorijuma’. Lovstvo bi značajno stagniralo, a divljač ne bi imao ko da štiti, postoji u svijetu jasan stav da je najgore stanje u područjima gdje nema uređenog lova”, saopšteno je iz LO Podgorica.

U novembru prošle godine LO Podgorica je imala sličan problem zbog odstrela mečke u kanjonu Male Rijeke.

“Oni koji su počinili to monstruozno dijelo su identifikovani jer ih je pratio lovočuvar, pokrenuti su postupci i očekujemo reakciju državnih organa. Znači Lovačka organizacija treba da reaguje na krivolov, da po mogućnosti identifikuje počinioce ali je dalja procedura na primjeni zakona, na državnim organima”, navode oni.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sarkozi osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije i...

U presudi se navodi da je formirao "koruptivni pakt sa svojim advokatom i bivšim visokim sudijom".

Savjet CBCG usvojio šesti paket mjera podrške privredi i...

Ovim su stvorene pravne pretpostavke za implementaciju šestog paketa mjera koje su prvenstveno usmjerene ka mikro, malim...

Blažević: Meni je vrijeme da odem, a ne njemu

- Ne mogu da ustanem iz kreveta od šoka. Ne znam što bih rekao. Čuo sam se...

Šnicle u sosu od senfa

Sastojci: 1/2 šolje pilećeg bujona2 kašike koncentrata soka od jabuke4 ½ kašike senfa sa...

U posljednjem trenutku je izbjegnuto širenje podmetnutog požara na...

Zahvaljujući efikasnoj reakciji pripadnika Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada, u posljednjem trenutku je izbjegnuto širenje požara...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare