Izvor:Pobjeda

MA prvo treba da otvori linije ka Frankfurtu i Parizu

Odluka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije da zabrani slijetanje aviona Montenegro erlajnza na beogradski aerodrom je politička i vlade dvije zemlje treba da je politički riješe, kazao je Pobjedi hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric. Procijenio je da će avio-promet tokom ljeta dostići 30 odsto prošlogodišnjeg u tom periodu. Šćuric, koji je jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, juče je u Podgorici održao prezentaciju predstavnicima Aerodroma Crne Gore i Montenegro erlajnza.

– Sa pozicije struke odluka o zabrani letova je nonsens. Da se radi samo o struci i o avio-saobraćaju već bi se letjelo na toj liniji i sa obje strane. Ali radi se o politici, a onda morate probati politički djelovati. Ne ulazim u političke rasprave, ali sigurno mogu da kažem da nije Crna Gora jedina koja trenutno ne dozvoljava ulazak srpskim državljanima. To ne dozvoljava ni Hrvatska, niti cijela Evropska unija, pa nije smak svijeta i ne rade se sankcije drugim kompanijama – kazao je Šćuric, koji kaže da shvata ako su te kontramjere Srbije namijenjene zaštiti Er Srbije.
– Kad bi letio samo MA sa državljanima Crne Gore prema Srbiji, Er Srbija bi bila u lošijoj poziciji i sa te pozicije mogu shvatiti da kada ne postoji otvoreno nebo između dvije države, da se bilateralno štiti svoja vlastita kompanija – rekao je Šćuric i ocijenio da je to legalno i legitimno, bez obzira na političku pozadinu.

– Sa te pozicije ne treba osuđivati Srbiju što je zaštitila svoju nacionalnu kompaniju, ali to je sve skupa nonsens zbog stanovništva i predstavnici obje vlade to treba da riješe – izjavio je Šćuric, koji očekuje da će se to i desiti u dogledno vrijeme i da će problem biti prevaziđen.
Podsjetio je da je avio-linija Podgorica – Beograd ekstremno važna i za Montenegro erlajnz i za Er Srbiju, jer je jedina linija koja ima više od 100.000 putnika.

[irp]

Na pitanje šta je alternativa za MA nakon zabrane letova ka Beogradu, kazao je da treba da obnove linije ka Frankfurtu i Parizu i to bar tri puta sedmično.
– Linija prema Beogradu je definitivno broj jedan za Montenegro erlajnz, ali me stvarno čudi i nije mi jasno zašto MA već ne leti ka Frankfurtu i Parizu – poručio je Šćuric i dodao da Kroacija erlajnz ovih dana ima dva dnevna leta za Frankfurt.
– Većina od tih 280 dnevnih putnika su oni koji se vraćaju doma, a nijesu to mogli ranije. Na to treba i MA računati, jer još ima puno crnogorskih državljana koji bi se vratili, ima i poslovnih ljudi i diplomata i biće i turista – rekao je Šćuric i podsjetio da preko Frankfurta i Pariza postoji mogućnost apsolutno svih avio-konekcija.
– Trenutno se situacija stabilizovala i preko ova dva aerodroma imate povezanost sa čitavim svijetom, a o Evropi da ne pričamo. Zato to treba da budu prve otvorene linije, mislim da su to trebale biti prve dvije linije koje bi bile otvorene, iako linija prema Beogradu predstavlja glavni prihod MA – smatra Šćuric.

Koncesija bi bila ludost naredne tri godine

Šćuric je ponovio da u ovom trenutku ne treba davati aerodrome u zakup.

– Totalna ludost bi bila sad i u naredne tri godine ući u koncesiju aerodroma – naglasio je on i ocijenio da će se avio-saobraćaj u najboljem slučaju stabilizovati 2022, a vrlo vjerovatno 2023. godine.

– Firme zainteresovane za koncesiju su osiromašene i ne vide trenutni potencijal. Kompanije ne mogu znati što će se desiti, da li će biti drugog kruga korona virusa u septembru, što se sve više najavljuje – rekao je Šćuric.

Tender za dostavljanje ponuda za zakup aerodroma još nije raspisan, a ministar saobraćaja Osman Nurković je prije dvadesetak dana najavio da se taj postupak nastavlja.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Čolević uhapšen zbog pokušaja ubistva

Kako nezvanično saznajemo, sumnja se da je Čolević, upotrebom vatrenog oružja izvršio krivično djelo teško ubistvo u...

Vučić: Srbija prihvatila novu metodologiju u pregovima sa EU

Poslije sastanka s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, Vučić je novinarima rekao da je ta odluka Srbije “izazvala...

Beograd: Pet osoba osuđeno zbog nereda ispred Skupštine, dvoje...

Osuđenima su izrečene novčane kazne – dvojici po 80.000 dinara, jednom 40.000 dinara, dok su dvije osobe...

Kako oboriti Boltov rekord? Ne pretrčiš baš tačno 200...

Činilo se jedno kratko vrijeme da je američki sprinter Noa Lajls oborio svjetski rekord na 200 metara...

Bošković: Nikom iz vladajućih struktura nije palo na pamet...

"Kao što smo više puta nagalasili, ali i pokazali zdravlje je vrhunski prioritet kada je Vlada u...

NAJČITANIJE

UPRKOS MJERAMA NKT-A: Iz Beograda za Crnu Goru za...

Ukoliko ste u prilici da sebi priuštite taj luksuz, onda za vas ne važe mjere Nacionalnog...

“ŽENE ZAUZET JE”: Bilder sa protesta u Beogradu postao...

Nemanja Milenović nije ni slutio da će dobiti preko noći ogroman broj obožavateljki i obožavalaca kada je usred...

Mrzim ovaj svijet u kojem muškarci oblače svoje žene...

Prenosimo dio govora Kijanu Rivsa koji je oduševio cio svijet: "Mrzim svijet u kojem muškarci...

Đurišić najavio tužbu protiv MUP-a: Nisam kriminalac, brat mi...

Ranko Crni Đurišić, kojem je prije dva dana oduzet žuti "Hamer", najavio je za Standard da će sjutra podnijeti...

Korona virus se možda prenosi vazduhom, ali ne baš...

Kada se pomene prenošenje korona virusa vazduhom, mnogi pomisle da je dovoljno proći pored zaraženog i da...

Komentari

avatar