MCP: Današnji događaj u Cetinjskom manastiru bio unaprijed izrežiran

Cetinjski manastir je u prošlosti bio skrnavljen i rušen od mnogobrojnih osvajača Crne Gore, a danas je, nažalost, još jednom doživio da se nered i mržnja u njemu širi od strane onih koji se lažno kunu u njegovu svetinju. Grupica okupljena radi provociranja i stvaranja nemira, danas je u Cetinjskom manastiru došla pred kivot Svetog Petra Cetinjskog i tamo širila mržnju i nenavist među građanima Crne Gore, na šta je manastirska obitelj bila dužna da reaguje, navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske povodom današnjeg incidenta u ovom manastiru.

Ističu da je događaj je, po svemu sudeći, bio izrežiran jer su ga, očigledno unaprijed obaviješteni, snimali pojedini mediji, što ukazuje na, kako tvrde, prethodnu pripremu i fabrikovanje, odnosno, sceniranje incidenta, jer je neobjašnjivo zašto bi neko poveo sa sobom više medija da prate njegovu posjetu, odnosno poklonjenje svetitelju, ukoliko već unaprijed nije znao da će se desiti incident koji će biti interesantan za medije i za jedan dio jednomišljene javnosti.

“Nakon što im je, kao i obično, mirno i bez ikakvih problema, kao i svima koji dolaze u manastir, omogućen pristup ćivotu Svetoga Petra, pojedinci iz ove grupe su počeli sa glasnim, prizemnim i besmislenim uvredama na račun manastirske bratije. Stati pred ćivot Svetoga Petra, pomiritelja i izmiritelja Crne Gore, a pljuvati po drugima iz svojih ideološko- političkih razloga na vjerskoj i nacionalnoj osnovi predstavlja nešto što ne smije i neće biti dopušteno u Cetinjskom manastiru. U Cetinjski manastir se dolazi da se primi blagoslov i da se Bogu pomoli, a ne da se svađa sa monasima i da se pred ćivotom Svetoga Petra izvode privatni performansi i stvara nered i, po kazivanju učesnika incidenta, organizuju protesti. Pri čemu ukazujemo i prestupnicima i cijeloj javnosti da se protest može održavati na javnom mjestu po prethodnoj prijavi i odobrenju, a da protesti u vjerskim objektima nisu prepoznati niti dozvoljeni važećim propisima”, ističu iz MCP.

Dodaju da takav primitivizam ne bi bio dozvoljen nigdje u civilizovanom svijetu, pa ne treba da bude ni u našoj Crnoj Gori.

“Ponovo naglašavamo da je pristup Cetinjskom manastiru i ćivotu Svetog Petra svakome građaninu u vrijeme predviđeno za takve posjete i prema pravilima kućnoga reda. Ponašanje koje predstavlja širenje vjerske ili nacionalne mržnje i netrpeljivosti ne može biti dozvoljeno pripadnicima bilo koje vjerosispobijesti i takvi slučajevi će biti prijavljeni nadležnim državnim organima”, zakljčuju u saopštenju .

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG RUKOVODSTVA IRF: Vukčevića, Vujovića, Jankovića...

Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske...

U ODGOVORU STANDARDU: Air Montenegro još nema procjenu štete...

"U ovom trenutku postoji dio procjene troškova, a konačna procjena će se utvrditi...

Ako Vlada padne, moguće ponovno odlaganje lokalnih izbora

S druge strane, ukoliko padne, formiraće se nova izvršna vlast ili će se ići na nove izbore...

Mihailo: Neka na svakoj našoj crkvi i manastiru osvane...

"Vladajuće političke snage kreiraju ambijent koji pogoduje desničarskim skupinama da nasrnu na nas i naše svetinje.

MEDOKS: Vlada da poštuje međunarodne obaveze po pitanju oduzetih...

Medoks je naglasila kako bi Vlada trebalo da se oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare