MCP: Još uvijek osjećamo zabrinutost kada je u pitanju odnos pojedinih političkih zajednica prema našoj crkvi

Još uvijek osjećamo zabrinutost kada je u pitanju odnos pojedinih političkih i drugih zajednica prema našoj Crkvi. Nadamo se da i tome uskoro dolazi kraj, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske sa bratskog sabranja sveštenstva, igumana i igumanija.

Iz MCP podsjećaju da su početak prošle godine dočekali sa izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kojim je, smatraju u MCP, “ispravljena nepravda prema našoj Crkvi i osujećena namjera da se ozakoni progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i njenih vjernika”.

“U avgustu je potpisan i Temeljni ugovor čime je stvoren pravni okvir kojim je konačno i položaj Srpske Pravoslavne Crkve izjednačen sa drugim tradicionalnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. Međutim, i pored toga još uvijek osjećamo zabrinutost kada je u pitanju odnos pojedinih političkih i drugih zajednica prema našoj Crkvi. Oni svoje djelovanje temelje na borbi protiv Crkve, na prijetnje, izrugivanja, klevetanja i lažnog optuživanja Crkve za račun svojih partijskih i dnevnopolitičkih interesa. Stvarajući na taj način razdor i mržnju među ljudima, a opstajući na narodnim podjelama i nesrećama. U Boga se nadamo da i tome uskoro dolazi kraj i da će i u crnogorskom društvu zavladati sloga i zajedništvo, koje su uslov svakog napretka i razvoja”, naveli su u saopštenju.

Apelovali su na nadležne da se “u što skorijem roku riješi pitanje arhimandrita Danila”, koji je, tvrde u MCP, nepravedno i “bez ikakvih dokaza zaustavljen na granici i kome je prije pola godine zabranjen ulazak u Crnu Goru”.

“Podržavajući nadležne državne organe u aktivnostima poboljšanja bezbjednosti građana Crne Gore, još jednom saborno kao Crkva svjedočimo da iguman Danilo, ne samo da nije prijetnja po naše građane i državu, nego je svojom revnosnom službom pokazao veliku ljubav i prema Crkvi i prema državi Crnoj Gori, zato je postao jedan od najomiljenijih sveštenika koji u dajbabskoj svetinji sabira veliki broj vjernika”, navode iz MCP.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske osvrnuli su se i na osnivanje pravoslavnog hrama i Gimnazije “Svetog Save”, za čije pokretanje je u toku prošle godine od Ministarstva prosvete dobijena licenca, a u međuvremenu i dozvola da se otpočne gradnja školskog kompleksa sa pratećim sadržajima, kao i Crkvom Svetog Save.

“Blagodarimo Ristu Drekaloviću koji je za potrebe škole priložio plac sa plaćenim svim komunalijama, kao i drugim dobrotvorima koji su na vijest o osnivanju škole, pomogli svojim prilozima. Ove školske godine Gimnazija će početi sa radom i ovim putem pozivamo sve zainteresovane učenike, svršene osnovce da se jave i konkurišu za upis u prvi razred”, dodaju u saopštenju.

Opet i opet svi sabrani u molitvi su se, kako su naveli, sjetili Kosova i Metohije i izrazili “punu podršku našem narodu na raspetom Kosovu sabranom oko svoje Crkve, svoga sveštenstva i Vladike Teodosija čija vjera, čvrsto i nepokolebljivo stajanje i opstajanje sve nas nadahnjuje, krijepi i daje nadu da će iz te sveštene kosovske grobnice zasijati svjetlost Hristove pobjede”.

“Mislima i molitvama smo neraskidivo povezani i sa našom braćom u Ukrajini, gdje kanonska Ukrajinska Pravoslavna Crkva na čelu sa svojim predstojateljem Blaženjejšim Mitropolitom Onufrijem stoji na braniku vjere pravoslavne, trpeći najstrašnije progone, stradanja i gonjenja za koja smo mislili da se ne mogu desiti u 21. vijeku. Ne zaboravljamo njihova dobročinstva, pomoć i podršku koju nam je Mitropolit Onufrije pružio u našoj pravednoj borbi, prije tri godine. Na kraju Liturgije Mitropolit Joanikije je sa sveštenstvom odslužio moleban za spas pravoslavnog naroda u Ukrijini, za mir i bratsku ljubav, a naročito se pomolili da Gospod spasi Kijevopečersku lavru koja je ovih dana na udaru bezbožnih i anticrkvenih vlasti”, poručuju iz MCP.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

3 KOMENTARA

guest

3 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Trile
Trile
30/03/2023•15:19 15:19

I ti se spremi Jadonikije da budeš deložiran iz naših crkava.Pa nijesmo to gradili da širiš gubu srbijansku po našim hramovima . Antihristi,sektaši zlikovci i pedofili.

Miro
Miro
30/03/2023•17:37 17:37
Reply to  Trile

Trile, odlična poruka.

cikotickadjeku,
cikotickadjeku,
31/03/2023•02:20 02:20
Reply to  Miro

I Jadonikije i svi ka on nek se spreme, nek su spremni da budu iscerani i iz nasih hramova, i iz nasih zivota a i iz nase zemlje, mrrrrssss te antihristi,sektaši, zlikovci, genocidasi i pedofili.