Meteorolozi najavljuju jednu od NAJHLADNIJIH zima na Balkanu!

Tokom prošle nedjelje poznati sajt Akuveder objavio je prognoze za zimu, sa posebnim osvrtom na naše podneblje. Naime, ne samo da je bilo riječi o jednoj od najhladnijih zima posljednjih godina, već je meteorolog koji radi za ovaj sajt, naglasio da su moguće poplave i to tokom zimskog perioda na Balkanu.

Kako je za Blic kazao Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju, čije prognoze rado čitaju u svim zemljama bivše Jugoslaviji, zima će definitivno biti drugačija od prethodne, ali je, dodaje, njegov kolega malo više dramatizovao čitavu situaciju.

“Kada je u pitanju sezonska prognoza privatne američke prognositčke kuće “accuweather” , treba čitati “između” redova. Naime, ova prognositčka kuća za naš dio Evrope prognozira prije svega zimu vrlo aktivnu po pitanju padavina, posebno njen drugi dio. Prognozira se često premještanje ciklona preko regiona Mediterana, Pirinejskog i Apeninskog poluostrva sve do našeg dijela Evrope”, kaže Čubrilo.

Ukoliko se pretpostavke ostvare, zima će biti drugačija, ponajviše zbog padavina, zbog kojih je i izdato upozorenje.

“Ukoliko se ta prognoza ostvari treba očekivati znatno drugačiju zimu od protekle uz česte padavine, koje bi povremeno mogle biti i vrlo obilne, te je ova meteorološka kuća izdala i upozorenje na moguću pojavu poplava nad našim dijelom Evrope”, dodao je.

Međutim, kako je rekao, razloga za paniku nema, pošto prema njegovim riječima, Akuveter često korsti dramatične termine u svojim prognozama, a koje su, kako je objasnio, za naše uslove na Balkanu, normalna i uobičajna pojava.

“Ipak, nema potrebe za panikom, terminologija koja se koristi u engleskom jeziku često zvuči znatno dramatičnije nego što jeste tako da kada se spominju pojave “opasne po život” tu se ubraja sve, od jačeg vjetra, obilnog snijega, jake kiše, jakog mraza… Veliki dio ovih pojava je kod nas uobičajen tokom zime i sam po sebi ne podrazumijeva neku veliku opasnost, ali svakako da u tim situcijama treba preduzeti mjere opreza”, kaže on.

Njegov savjet svima jeste da se pripremimo za hladniju zimu, u kojoj će biti više padavina.

“Treba se pripremiti za jednu padavinama zanatno bogatiju zimu od protekle, a u koliko bude dovoljno hladno biće i vrlo sniježna, ali nema mjesta za paniku”, rekao je Čubrilo.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

DPS Bar: Primitivizam, bahaćenje i produbljivanje razlika nikad nije...

"Otpočelo je “slavlje”, ali uz zastave tuđe države. Pjevale su se pjesme o Srbiji i Kosovu. Kao...

NOVI MINISTAR PRAVDE O USTAVU: Akt razjedinjenja, ne odgovara...

Na pitanje novinarke da objasni zbog čega je Ustav CG nazvao aktom razjedinjenja Leposavić je kazao:

DPS Andrijevica: Većinska CG odlučna da odbrani građanski karakter...

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti. U srcu Vasojevića, đe su iguman Mojsije Zečević, Miljan...

Srbija: Preminulo 57 osoba, 6.903 novozaraženih

Kako je objavljeno na sajtu Covid19.rs, od posljednjeg presjeka testirane su 18.232 osobe. Hospitalizovano...

CEDIS: Brojevi telefona za prijavu kvara nijesu u funkciji

Kako ističu, razlog je to što je treće lice prekinulo kablove Telekoma na nekom od gradilišta pa...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare