Mihailo: Napad na spomenik koji simbolizuje najveće vrijednosti CG, je apoteoza izdaje i zločina protiv domovine

Napad urinom na spomenik koji simbolizuje najveće vrijednosti Crne Gore – slobodarstvo, ljubav prema domovini i žrtvovanje za njenu slobodu je apoteoza izdaje i zločina protiv domovine, saopštio je danas mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

I to nije prvi put da se događa u Nikšiću, istakao je mitropolit CPC, ističući da je prije 104. godine, 1918, na nikšićkome trgu bila organizovana proslava propasti Crne Gore.

“Opisana je u “Krvavom albumu Karađorđevića”: “U jedan sat noću, jedna grupa srbijanskih oficira praćena vojnicima i jednom grupom najgore fukare, kojom su terorizirali čestito i mirno stanovništvo, izvršila je sljedeći odvratan zločin, želeći tim ubiti autoritet crkve, odnosno svetitelja – patrona crnogorskog naroda i crnogorske države. Napravili su tri kovčega, na formu mrtvačkih sanduka. Na jednom je bilo napisano Sv. Petar, na drugom Sv. Vasilije, a na trećem Crnogorska kruna. Ove kovčege su nosili kroz varoš Nikšić na način kao što se čine crkvene procesije, zatim su se zadržali na trgu, gdje su iskopali tri groba, u koja su položili ova tri kovčega. Poslije ovoga održali su opijelo, kao što se to čini u Pravoslavnoj crkvi prilikom sahrane. Kako je u Pravoslavnoj crkvi običaj da se grobovi preliju vinom i uljem, to su, umjesto toga, srbijanski oficiri prepišali javno grobove”. Zato pozivam potomke da se ugledaju na pretke koji su za slobodu Crne Gore živote polagali”, naveo je Mihailo.

Pozvao ih je i da čuvaju dostojanstvo domovine, za čiju slobodu je proliveno more krvi.

“Pozivam i vlasti ove zemlje da odbranu suvereniteta i njenoga dostojanstva uzdignu na nivo principa i brane je po svaku cijenu, jer i sama sloboda nema cijenu, i ne prodaje se za sva blaga ovoga svijeta”, poručio je vladika Mihailo.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Reporterka Skaja: Za 20 minuta izgorelo sve iza nas

„Pogledajte ovu vatru, pogledajte ovaj plamen pored nas, i to vam govori kako se sve brzo širi....

U Iranu za dan zaraženo 39.000 osoba!

U poslednja 24 sata u Iranu je umrlo 378 ljudi, dok je od početka epidemije korona virusa...

GRČKA GORI: Hiljade ljudi bježi u panici iz kuća...

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli da savladaju veliki požar koji se približio sjevernim predgrađima Atine, pa je...

Ekološki incident: Pomor ribe na Ibru

“Odmah nakon ekološkog incidenta na osnovu prijave, reagovao je inspektor za vode, kao i pripadnici Uprave policije...

IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala...

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare