Ministar Mitrović na kontrolnom saslušanju pred odborom o prostornom planiranju

Na, danas održanoj Četvrtoj sjednici, Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje sproveo je kontrolno saslušanje prof. dr Ratka Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na temu 'Stanje u oblasti prostornog planiranja u Crnoj Gori', saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Saslušanje je sprovedeno na inicijativu poslanica Suade Zoronjić i Božene Jelušić.

Prof. dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma upoznao je Odbor sa situacijom sa kojom se novo rukovodstvo Ministarstva susrelo po stupanju na funkciju u decembru 2020. godine, koracima preduzetim u prethodnom periodu u cilju unaprjeđenja stanja u oblasti planiranja prostora i pozitivnim uporednim iskustvima koja se u tom cilju koriste, aktivnostima koje su u toku i planovima za naredni period.

Tokom rasprave postavljena su brojna pitanja i iskazani stavovi i mišljenja, koji se mogu rezimirati na sljedeći način: na koji način se upravlja prostorom Crne Gore, kada se može očekivati Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i zbog čega se nije odmah po formiranju Ministarstva pristupilo izradi istog, da li je donošenje pomenutog Zakona trebalo da prethodi najavljenom osnivanju Zavoda za planiranje prostora i urbanizam, da li je zaustavljen rad na izradi novog Prostornog plana Crne Gore, imajući u vidu da je aktuelni Plan prestao da važi i da li se, iako je važio do 2020. godine i dalje primjenjuje, koji treba da budu kriterijumi na osnovu kojih se izdaju dozvole za građenje, koja je procedura donošenja prostornih i detaljnih urbanističkih planova.

Ukazano je na potrebu povećanja ovlašćenja lokalnim samoupravama, potrebu redefinisanja uloge glavnog državnog i glavnog gradskog arhitekte i intenziviranje rada urbanističkih inspektora.

Naglašeno je postojanje problema nejasnih vizija i poštovanja rokova prilikom objavljivanja prijave građenja na internet stranici Ministarstva.

Odbor je odlučio da se o izvještaju sa predloženim zaključcima naknadno izjasni na nekoj od narednih sjednica Odbora.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

HGI: Iz Tivta plovimo ka Zapadu

“HGI u svom programu svim građanima Crne Gore nudi jasan europski pravac, okretanje zelenim ekonomijama, ozdravljenje obrazovnog...

Dodavanjem ovih pet namirnica u ishranu smanjit ćete osjećaj...

Nadutost je vrlo zastupljen problem uzrokovan zatvorom ili viškom gasova pa je zbog toga važno koje namirnice...

Podgorica: Uhapšena osoba kod koje su pronađeni spid i...

“Prilikom kontrole E.F. se dao u bjekstvo, ali je sustignut od strane policijskih službenika te je on...

Spajić: Daću ostavku ako ne realizujem Evropu sad 2.0

“Ne zanima me funkcija, ali me itekako zanima da ostvarim plan koji sam predstavio građanima. Daću ostavku...

Donja Gorica bez struje, CEDIS: Problem je kompleksan

"Problem je kompleksan pa je i očekivano vrijeme zavrsetka radova nezahvalno prognozitati. Izvinjavamo se korisnicima zbog problema...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare