Ministar Mitrović na kontrolnom saslušanju pred odborom o prostornom planiranju

Na, danas održanoj Četvrtoj sjednici, Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje sproveo je kontrolno saslušanje prof. dr Ratka Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na temu 'Stanje u oblasti prostornog planiranja u Crnoj Gori', saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Saslušanje je sprovedeno na inicijativu poslanica Suade Zoronjić i Božene Jelušić.

Prof. dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma upoznao je Odbor sa situacijom sa kojom se novo rukovodstvo Ministarstva susrelo po stupanju na funkciju u decembru 2020. godine, koracima preduzetim u prethodnom periodu u cilju unaprjeđenja stanja u oblasti planiranja prostora i pozitivnim uporednim iskustvima koja se u tom cilju koriste, aktivnostima koje su u toku i planovima za naredni period.

Tokom rasprave postavljena su brojna pitanja i iskazani stavovi i mišljenja, koji se mogu rezimirati na sljedeći način: na koji način se upravlja prostorom Crne Gore, kada se može očekivati Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i zbog čega se nije odmah po formiranju Ministarstva pristupilo izradi istog, da li je donošenje pomenutog Zakona trebalo da prethodi najavljenom osnivanju Zavoda za planiranje prostora i urbanizam, da li je zaustavljen rad na izradi novog Prostornog plana Crne Gore, imajući u vidu da je aktuelni Plan prestao da važi i da li se, iako je važio do 2020. godine i dalje primjenjuje, koji treba da budu kriterijumi na osnovu kojih se izdaju dozvole za građenje, koja je procedura donošenja prostornih i detaljnih urbanističkih planova.

Ukazano je na potrebu povećanja ovlašćenja lokalnim samoupravama, potrebu redefinisanja uloge glavnog državnog i glavnog gradskog arhitekte i intenziviranje rada urbanističkih inspektora.

Naglašeno je postojanje problema nejasnih vizija i poštovanja rokova prilikom objavljivanja prijave građenja na internet stranici Ministarstva.

Odbor je odlučio da se o izvještaju sa predloženim zaključcima naknadno izjasni na nekoj od narednih sjednica Odbora.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuković: Tiranija pod rukovodstvom Abazovića

Vuković je istakla da je vlast koja “ima fluidnu većinu” bila obavezna da ih pozove na razgovor,...

Konatar: URA spremna da odloži glasanje za sudije Ustavnog...

-Ako propustimo ovu šansu i ne izaberemo sudije Ustavnog suda, gubimo nove mjesece dragocjenog vremena u institucionalnoj...

Popović: Očekujemo najmasovniji skup do sada

Svi građani koji su svjesni galopirajuće krize koja prijeti da uruši kompletan državni sistem, oni koji svakodnevno...

Šehović: Pošaljimo i večeras poruku da ne pristajemo na...

-SVI na protest - poručio je Šehović. Podsjećamo, novi protest pokreta Ima nas biće...

Vukčević: Biću blokator svakog kriminalnog plana i protivpravnog ponašanja

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević, odgovorio je na zahtjev za ponovno zakazivanje sjednice komisije, te...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare