Izvor:RTCG

Mitrić: Skupština ima pravo da mijenja zakone, ali ne i da ugrožava pravnu sigurnost građana

Kako u Evropi tako i kod nas Izmjene tužilačkih zakona pod lupom su javnosti. Da je to svojevrstan pravni udar na stručne organe u državi, kakvo je Tužilaštvo, ocijenio je bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.

Mitrić je saopštio da ne spori da Skupština ima pravo da mijenja zakone, ali napominje da bi trebalo voditi računa da se ne ugrozi pravna sigurnost građana.

Stabilnost pravnog sistem u jednoj državi garantuje pravnu sigurnost građana. I to su, kaže bivši predsjednik ustavnog suda Blagota Mitrić, dvije zvijezde vodilje u svakoj pravnoj državi. Zbog toga smatra da se stručni organ, kakav je Tužilaštvo, bez velikog razloga ne može mijenjati u srde mandata.

“Kad pobijedi neka politička opcija na pralamentarnim izborima, mijenjaju se politički organi, izvršna vlast, zakonodavna vlast, a stručni organi se ne diraju ako su radili pošteno i časno, o Ustavu i zakonu. Nema mijenjanja. To je za mene pomalo pravni udar na te stručne organe”, kaže bivši predsjednik i sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić.

Napominje da treba razlikovati političke i stručne organe.

“Stručni organi imaju, na primjer Tužilaštvo, imaju, po Ustavu, jedinstven državni organ, samostalan, stalan. Ne ulazim ja u njihov rad, samo u princip ulazim. U protivnom, svake četiri godine kad dođe neka druga vlast, oni opet mogu da mijenjaju sve to, i kadrove i zakone itd,” kaže Mitrić.

Mitrić ne spori da Skupština kao najviši zakonodavni organ u državi, ima legitimno pravo da mijenja zakone. Ali, ne po svaku cijenu.

“To meni pomalo liči na jednu vrstu malog revanšizma. Ja sam pročitao juče tamo se prepucavaju opozicija i vlast, sad ovaj iz vlasti kaže – šta hoćete bre, to Tužilaštvo nije radilo ništa osim progonilo političke neistomišljenike. Sami su priznali sa takvim stavom”, istakao je Mitrić.

A to, kaže, nije dobro. Napominjući još jednom da je najbitnije da se sačuva pravna sigurnost građana.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Evrokup novčano kaznio Budućnost

“Plavi” su kažnjeni zbog ubacivanja predmeta u teren tokom meča protiv Bursaspor u prošlom kolu.

Muratović: Nadležne institucije da rade svoj posao i reaguju...

 Jučerašnji napadi na porodicu Martinović samo su kontinuitet nečega čemu su dugo izloženi neistomišljenici vlasti od strane...

Abazović: Crtanje pogrdnih grafita na crkvi vodi narušavanju multikonfesionalnog...

"Najoštrije osuđujem skandalozno crtanje pogrdnih grafita na crkvi u Podgorici. Jasno je da ovakvi vandalski postupci imaju...

Nikšićaninu 15 dana zatvora, vozio pijan izazvao saobraćajnu nezgodu...

Z. M. iz Nikšića je 17. januara alkotestiranjem registrovano 2,6 promila (g/kg) alkohola u krvi, tokom vožnje...

Krivokapić: Manjinska Vlada je prevara, sve maske će da...

"Građani su 30. avgusta imali referendumsko pitanje, da li ste za nastavak korumpiranog režima ili ne, i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare